20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Πιερ Βουνς (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να πέσουν, χρειάζεται όμως προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά πρέπει να έχει υπόψη την πορεία των τιμών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Πιερ Βουνς, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

“Στο βασικό μας σενάριο, εάν η πρόβλεψή μας γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια”, είπε ο Πιερ Βουνς μιλώντας στο βελγικό VRT σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή. “Αλλά βλέπω έναν μικρό κίνδυνο να συμβεί πιο αργά εάν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει υψηλός”, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος μίλησε τρεις ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να αφήνει να εννοηθεί ότι μια άλλη τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πιο πιθανή τον Δεκέμβριο — παρά στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή “φαίνεται να είναι λίγο πολύ υπό έλεγχο”, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. “Αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – πληθωρισμός χωρίς αγαθά και ενέργεια – παραμένει πολύ υψηλός, περίπου στο 4%. Επομένως, δεν είναι τόσο εύκολο και εάν η ανάκαμψη πλησιάζει – και ελπίζουμε ότι έτσι είναι – είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. 

Related posts

Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια των Φρουρών της Επανάστασης εν αναμονή των αντιποίνων κατά Ισραήλ

banks

Μετανάστες στην Ευρώπη φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς

banks

Πολωνία: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 19 ανθρώπους

banks

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα επιδιώξει να παρατείνει τον μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης

banks

Ο Μπάιντεν θα θέσει το θέμα του διαδρόμου μεταξύ Αιγύπτου-Γάζας σε επικοινωνία του με τον Νετανιάχου

banks

Κίνα-Αραβικός Σύνδεσμος: Δραστική αύξηση 820% κατέγραψε το διμερές εμπόριο από το 2004

banks