20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Και ξαφνικά… κρίση στην Κομισιόν: Παραιτήθηκε ο Γάλλος επίτροπος Μπρετόν, με επίθεση στη Φον Ντερ Λάιεν

Ο Γάλλος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε τη Δευτέρα και κατηγόρησε την προϊσταμένη του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι τον υπονόμευε, τερματίζοντας την παρουσία του στις Βρυξέλλες και φέρνοντας σε χαώδη κατάσταση τη μετάβαση της εξουσίας στην ΕΕ από την παλαιά στη νέα Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον Μπρετόν για μια δεύτερη πενταετή θητεία στις Βρυξέλλες, ωστόσο ο Μπρετόν την αρνήθηκε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν ότι πίσω από την πλάτη του προσπαθούσε να πείσει τον Μακρόν να τον αντικαταστήσει.

“Πριν από λίγες μέρες, στην τελευταία ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου των Επιτροπών, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου — για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχετε συζητήσει απευθείας μαζί μου”, έγραψε ο Μπρετόν σε επιστολή προς von der Leyen, την οποία δημοσίευσε στο X.

Η κίνηση είναι μια εκρηκτική και απροσδόκητη τροπή στη μετεκλογική μετάβαση εξουσίας στην ΕΕ, η οποία έχει ήδη παρεμποδιστεί από εθνικές πολιτικές σκοπιμότητες και την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν να σχηματίσει ένα ισορροπημένο Σώμα Επιτρόπων. Μέχρι στιγμής χώρες, όπως η Σλοβενία ​​και η Ρουμανία, έχουν αποσύρει τους άνδρες υποψηφίους υπό την πίεση της φον ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τους με γυναίκες.

“Τα τελευταία πέντε χρόνια, προσπάθησα ακατάπαυστα να υποστηρίξω και να προωθήσω το κοινό ευρωπαϊκό καλό, πάνω από τα εθνικά και κομματικά συμφέροντα. Ήταν τιμή μου”, έγραψε ο Μπρετόν στην επιστολή του.

“Ωστόσο, υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης ποιότητας διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων”, έγραψε.

Ο Μπρετόν κατηγόρησε τη φον ντερ Λάιεν ότι πρόσφερε στη Γαλλία ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή εάν ο Μακρόν άλλαζε υποψήφιο, μια τακτική που φέρεται να έχει δοκιμάσει και με μικρότερες χώρες μέλη της ΕΕ.

Οι εντάσεις για το πιθανό χαρτοφυλάκιο της Γαλλίας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε όξυνση τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών. “Η Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη με το εύρος του χαρτοφυλακίου που έχει παραχωρηθεί στον Τιερί Μπρετόν”, δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος από το κόμμα του Μακρόν, πριν βάλει στο στόχαστρο τις φήμες ότι ο επίτροπος της Ιταλίας θα αποκτήσει μια πολυπόθητη θέση στις οικονομικές υποθέσεις.

Η σχέση μεταξύ του Μπρετόν και της Γερμανίδας φον ντερ Λάιεν δεν χαρακτηριζόταν ποτέ ως αγαστή, με τους δυο τους να συγκρούονται επανειλημμένα ιδιωτικά και δημόσια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κίνηση του Μπρετόν σημαίνει ότι το Παρίσι θα χρειαστεί να προτείνει νέο υποψήφιο επίτροπο.

Related posts

WSJ: Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν από τη Δύναμη Κουντς στο Ιράν πριν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

banks

Μ. Βρετανία: Θλιβερό ευρωπαϊκό “ρεκόρ” στην έλλειψη στέγης

banks

Πολωνία – Επέτειος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Διαδηλωτές πέταξαν κοπριά έξω από την κατοικία του πρεσβευτή της Ρωσίας

banks

ΗΠΑ: Το Ισραήλ θα περάσει σε χαμηλότερης έντασης και μεγαλύτερης ακρίβειας πολεμικές επιχειρήσεις,

banks

ΕΕ: Aποδεσμεύει 5,2 εκατ. ευρώ για τη Λιβύη

banks

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε νορβηγικό δεξαμενόπλοιο

banks