20.7 C
Athens
September 21, 2024
Image default
RED LOANS

Η διαγραμματική εικόνα των τραπεζών και ο ωσονούπω τραπεζοκίνητος Γενικός Δείκτης

Το σερί των τριών πτωτικών εβδομάδων προσπαθεί να αναχαιτίσει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) κρατώντας απόσταση από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στα 7,30 ευρώ. Μια Εθνική η οποία υπό τη “σκέψη” του νέου placement για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα, έχει απωλέσει από τα μέσα του Αυγούστου ένα 12%, χάνοντας στην πορεία και την πρώτη θέση που είχε σε βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη κατεβαίνοντας στη δεύτερη θέση με 9,36% συμμετοχή πίσω από τη Coca Cola HBC που ξανακάθισε μετά από καιρό στον “θρόνο” με ένα 10,54%.

Η δε συνολική συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μαζί με την Optima Bank στον Γενικό Δείκτη έχει ανέλθει στο 27%, ενώ όταν εισέλθει η Τράπεζα Κύπρου και η νέα, μεγάλη Attica Bank, τότε η συμμετοχή στην κίνηση του τραπεζοκίνητου πλέον δείκτη είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 40%. Πράγμα που σημαίνει ότι για να μπορέσει ο δείκτης να φτάσει το όριο των 1.700 μονάδων θα πρέπει οι τράπεζες να περάσουν στην αντεπίθεση χτυπώντας ποσοστιαίες αποδόσεις άνω του +25%.

Να πάει δηλαδή η Eurobank στα 2,50 με 2,60 ευρώ, η Εθνική στα 9 ευρώ, η Πειραιώς στα 4,90 με 5 ευρώ, η Alpha Bank στα 2 ευρώ (!) και η Optima στα 16 ευρώ. Κάτι ανάλογο θα αναμένουμε φυσικά και από την Κύπρου και τη νέα Attica, με τη τελευταία μάλιστα να μας ετοιμάζει μεγάλες θετικές εκπλήξεις στο ταμπλό.

Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση της Εθνικής, η μετοχή της δείχνει ότι έχει τη διάθεση να “παίξει” στο εύρος διακύμανσης των 7,64 με 7 ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς. Οπωσδήποτε τιμές κάτω από τη σημαντική στήριξη των 7 ευρώ θα αλλάξει όλο το σκηνικό, καθώς θα δούμε τιμές ακόμα και στα 6,50 ευρώ, κάτι φυσικά που δεν θα αρέσει στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά.

Για τη μετοχή της Eurobank, το άμεσο ζητούμενο είναι να επανέλθει πάνω από την περιοχή των 2,02 ευρώ για να πούμε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε στο βάθος τα 2,10 ευρώ. Πάνω από εκεί είναι τα 2,26 ευρώ και μετά θα ξεκινήσει το ανοδικό ταξίδι για τα 2,50 ευρώ.

Προς το παρόν όμως η μετοχή δεν πρέπει να κατηφορίσει κάτω από τα 1,87 ευρώ γιατί θα μας πετάξει έξω από το προαναφερόμενο ανοδικό σενάριο, φέρνοντας καθυστερήσεις και αποσταθεροποίηση.

Για τη μετοχή της Πειραιώς, ο αντίπαλος έχει όνομα. Τέσσερα ευρώ. Όταν λοιπόν η μετοχή μπορέσει να νικήσει τον αντίπαλο, τότε ο δρόμος θα ανοίξει για τα 4,20 ευρώ, που ίσως και να μη σταθούν και πολύ εμπόδιο στην ανοδική πορεία της μετοχής προς τα 4,90 με 5 ευρώ. Στις τελευταίες 194 ημέρες η μετοχή κατάφερε, σε φιλτραρισμένο διημερήσιο εύρος τιμών, να κλείσει μια μόνο φορά πάνω από τα 4 ευρώ, στα τέλη Αυγούστου, και αυτή αποδείχθηκε κίβδηλη.

Για τη συνέχεια, η μετοχή θα πρέπει να βγει πάνω από τα 3,92 ευρώ ώστε να αποφύγει το σημείο στήριξης που βρίσκεται στα 3,80 ευρώ. Έτσι πάντως όπως το πάει η Πειραιώς η ημέρα εκείνη που θα αποδράσει δίχως επιστροφή πάνω από τα 4 ευρώ θα γραφτεί στην ιστορία.

Κλείνω με την Alpha Bank, που προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να βγει με ανοδική κόντρα στις υπόλοιπες τράπεζες, δείχνοντας μέχρι στιγμής ότι “έχει” το επίπεδο τιμών των 1,60 με 1,6250 ευρώ. Πάνω από εκεί θα δώσει έδαφος στους αγοραστές να τρέξουν έως τα 1,72 ευρώ.

Για να δούμε όμως, καθώς η Alpha “χρωστάει” στην αγορά μένοντας αρκετά πίσω σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη κίνηση των υπολοίπων τριών μεγάλων τραπεζικών κυριών. Ένα χρέος το οποίο θα πληρωθεί μόνο με την καταγραφή τιμών άνω του ορίου των 2 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

September 18, 2024

Related posts

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

banks

Alpha Bank – UniCredit : Το deal της 20ετίας

banks

Το “σύστημα” και ποια η διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων.

banks

Οι κερδοσκόποι βγήκαν πάλι παγανιά

banks

Εθνική Τράπεζα: Άυξηση 26% στη καθαρή κερδοφορία

banks

Το “bet” και η υστέρηση των τραπεζικών μετοχών

banks