24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
RED LOANS

Οι κερδοσκόποι βγήκαν πάλι παγανιά

Οι κερδοσκόποι βγήκαν πάλι παγανιά

Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε διώξει μακριά τους  «κερδοσκόπους» των ενεργειακών commodities ήρθε μια είδηση από την Αυστραλία και τους έδωσε την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω  εξακοντίσουν το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου Dutch TTF Gas (TFM) από τα 29,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 43,60 ευρώ, ήτοι μια ευπρεπέστατη άνοδο της τάξεως του +46% (!)

Η «δήθεν» αφορμή ήταν η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων  στις εγκαταστάσεις των Chevron και Woodside Energy στην Αυστραλία όπου «θα»  μπορούσε να επηρεάσει  τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενόψει του φθινοπώρου.

Μάλιστα κάποιοι το τράβηξαν ακόμα πιο μακριά εμφανίζοντας πρόβλημα στις εισαγωγές LNG στην Ασία οι οποίες προκειμένου να αντικατασταθούν θα αποταθούν στις ΗΠΑ επηρεάζοντας έτσι άμεσα τις παραδόσεις στην Ευρώπη.

Κάπως έτσι ανακαλύφθηκε άλλωστε η ιδέα για το … φλίπερ.

Κάποιοι λοιπόν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει από τώρα να φουσκώνουν  τον κίνδυνο  μιας νέας εκτίναξης των ενεργειακών τιμών  τροφοδοτώντας τις αγορές με συνεχόμενες υπόγειες  ανησυχίες για τις προμήθειες LNG το φετινό  χειμώνα, παρά τα ιστορικά υψηλά αποθέματα που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Διαγραμματικά αυτό που  θα πρέπει να σπάσουν οι αγοραστές κερδοσκόποι στο συμβόλαιο του ευρωπαϊκού αερίου TFM είναι η περιοχή των 44 δολαρίων ανά μεγαβατώρα. Μόνο τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν το δρόμο, αν τους αφήσουν, για την πολύ δύσκολη για να πεθάνει περιοχή αντίστασης των 60 με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πάντως το εβδομαδιαίο chart τιμών φανερώνει ως πιο εύκολη τη πτωτική κίνηση προς τα 28 με 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Χείρα ανοδικής βοηθείας τείνει και το πετρέλαιο με το συμβόλαιο στο WTI Crude Oil (CL) να έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει επτά ανοδικές εβδομάδες ξεκινώντας από τα 67,10 δολάρια και φτάνοντας έως τα 84,85 δολάρια.

Μιλάμε για μια άνοδο της τάξεως του +25% που έχει αρχίσει ήδη να επιφέρει  τη κυβίστηση αρκετών αναλυτών αναφωνώντας πλαγίως ότι τελικά η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας  και της Ρωσίας στην περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου έχει αρχίσει και φέρνει καρπούς στα ταμεία του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Το κακό όμως είναι ότι όσο το καρτέλ του ΟΠΕΚ βλέπει ότι τα «καταφέρνει» τόσο θα προσπαθεί να σφίξει περαιτέρω την ενεργειακή αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τεχνικά το απόλυτο νούμερο που δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί ανοδικά είναι η διαγραμματική περιοχή των 85 με 84,50 δολαρίων. Αν το φρούριο αυτό των πωλητών λεηλατηθεί τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τιμές στο κατώφλι των 94 με 95,60 δολαρίων χτυπώντας έτσι καμπανάκια εγρήγορσης στο τέρας του πληθωρισμού.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

August 13, 2023

Related posts

Το “bet” και η υστέρηση των τραπεζικών μετοχών

banks

Γενικός Δείκτης: Ψάχνει τον ανοδικό σύμμαχο

banks

Τραπεζικός Δείκτης: Θετική πρώτη ένδειξη σε θαμπό περιβάλλον

banks

Τράπεζες: Κομβικής σημασίας τα €20 δισ. κεφαλαιοποίηση

banks

Η επίθεση των ταύρων

banks

Χρηματιστήριο: Σε αρχική φάση αυτόνομης πορείας

banks