20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
BUSINESS

Noval Property: Ολοκληρώνει φέτος δύο projects, επενδυτικό πλάνο 340 εκατ.

Δύο νέα έργα αναμένεται να ολοκληρώσει έως το τέλος του 2024 η εισηγμένη πλέον Noval Property, γεγονός που θα επιδράσει στα έσοδα της από το 2025 και μετά, όπως ανάφερε η διοίκηση της στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ειδικότερα πρόκειται για κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, εμβαδού 6.025 τ.μ. το οποίο έχει ήδη μισθωθεί σε εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και για το κτίριο μεικτής χρήσης που αναπτύσσει στο Μετς, συνολικής προς μίσθωση επιφάνειας 2.632 τ.μ. Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο κτίριο έχει ήδη μισθωθεί το τελευταίος όροφος (ως κατοικία), ενώ η διοίκηση της Noval βρίσκεται σε συζητήσεις για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων μισθώσεων.

Πέρα από τις παραπάνω κινήσεις, μέσα στο α’ εξάμηνο η εταιρεία παρέδωσε το logistic center στη Μάνδρα, του οποίου το όφελος από τη μίσθωση θα φανεί στο β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Σημειώνεται πως στο α’ εξάμηνο τα αποτελέσματά της προέρχονται από οργανική ανάπτυξη των υφιστάμενων ακινήτων εισοδήματος, τα οποία είναι μισθωμένα σε ποσοστό 98,4%.

Στα μεγέθη του πρώτου μισού της χρονιάς ξεχωρίζει η επίδοση του εμπορικού κέντρου River West που εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 18%, ενώ προφανής ήταν η θετική επίδραση από την αναπροσαρμογή μισθωμάτων και νέων μισθώσεων σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου, που σε ετησιοποιημένη βάση εμφάνισαν αύξηση κατά 15%.

Το Net LTV διαμορφώθηκε πλέον (μετά και τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας) στο 20% – το χαμηλότερο ανάμεσα στις ομοειδείς εταιρείες- ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού υποχώρησε στο 3,6%. Η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 20-25 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, ποσό που θα αυξηθεί ασφαλώς τα επόμενα εξάμηνα, όσο προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ως γνωστόν υλοποιεί την επένδυση για την ανάπτυξη μεγάλου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι σε κοινοπραξία με την BrookLane, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025. Υπενθυμίζεται πως το The Grid έχει εν μέρει μισθωθεί (δύο από τα τέσσερα κτίρια) στην EY, ενώ η κοινοπραξία διατηρεί επαφές για πλήρη μίσθωση του εξετάζοντας τις επιλογές της. Παράλληλα, προωθεί την επένδυση ανακατασκευής κτιρίου γραφείων επίσης στο Μαρούσι επί της Λεωφ. Κηφισίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα του 2025.

Για το μεγαλύτερο project της Noval, που αφορά την ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου Viohalco στην οδό Πειραιώς- ύψους 169 εκατ. ευρώ με μία επιφάνεια 106.000 τ.μ. και προγραμματιζόμενη ολοκλήρωση κατασκευής το 2028, η εταιρεία αναμένει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώσει το ΕΣΧΑΔΑ, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Πέραν του υφιστάμενου επενδυτικού της πλάνου ύψους 350 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο εκτείνεται έως το 2028, η ΑΕΕΑΠ προχωράει και νέες επενδύσεις, δημιουργώντας μείγμα αξιοποίησης υπαρχόντων ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και νέων εξαγορών-συμμετοχών σε real estate projects.

Related posts

Ελλάκτωρ: Η Ευγενία Λειβαδάρου εξελέγη νέο μέλος στο ΔΣ

banks

ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ: Ανοδική πορεία για το 2019

banks

Προμηθευτής της χρονιάς ο όμιλος Σαράντη στα Retail Business Awards

banks

Υπερτριπλάσιο μέρισμα μοιράζει η Π. Πετρόπουλος

banks

Βραζιλία: 2 νεκροί και τουλάχιστον 30 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στο Παρανά

banks

Ομιλος Viohalco: Η «καυτή» θυγατρική και οι αβεβαιότητες του χειμώνα

banks