25.8 C
Athens
September 20, 2024
Image default
BUSINESS

Μια γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα βάζει τα γυαλιά στον ανταγωνισμό

Σε μια εποχή όπου μεγάλοι παίκτες της γαλακτοβιομηχανίας παλεύουν να διατηρήσουν τους όγκους των πωλήσεών τους, να αναχαιτίσουν τις ζημιές και να επεκταθούν στο εξωτερικό, η ΝΕΟΓΑΛ, μια τοπική πολυμετοχική γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα, αναδεικνύεται σε απόλυτο success story.

Με υπερτριπλασιασμό των καθαρών κερδών της και εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων της, η επιχείρηση, που παράγει, μεταξύ άλλων, γάλα, γιαούρτι και φέτα, δείχνει πως μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τους γίγαντες του κλάδου στην εγχώρια αγορά και να γίνει ορατή στα διεθνή ράφια.

Πέρυσι οι πωλήσεις της παρουσίασαν θεαματική άνοδο της τάξης του 39,74% με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα 31,208 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή προήλθε αποκλειστικά από την αύξηση κατά 116,067% των εξαγωγών της που αντιπροσωπεύουν πλέον το 55,88% του κύκλου εργασιών της. Οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν 3,45%.

Αυτό που όμως ξεχωρίζει, είναι η πορεία των καθαρών κερδών της. Πέρυσι ξεπέρασαν τα 1,954 εκατ. ευρώ, από 552.292 ευρώ το 2022.

Σημαντική ήταν και η αύξηση κατά 10% του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού της -διοικητικού και εργατοτεχνικού- που στα τέλη του 2023 ήταν 164 άτομα από 149 άτομα το 2022. Στα αξιοσημείωτα του ισολογισμού που δημοσίευσε χθες η Δραμινή γαλακτοβιομηχανία ήταν η αύξηση κατά 54,92% των ταμειακών διαθεσίμων -ξεπέρασαν τα 4,093 εκατ. ευρώ-, ο μηδενικός δανεισμός και ο τριπλασιασμός του περιθωρίου κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων.

Για την τρέχουσα χρήση, η οποία συμπίπτει με τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της εταιρείας, επιδίωξη της διοίκησης της είναι η είσοδός των προϊόντων της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, η βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της διάθεσης των προϊόντων της.

Παράλληλα στοχεύει στη μείωση κατά 1% της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικής ενέργειας υγραερίου ανά τόνο παραγόμενων προϊόντων και στην αύξηση κατά 1% του ποσοστού συσκευασιών από χαρτί / χαρτόνι που ανακυκλώνονται.

Οι αριθμοί και τα αποτελέσματα του 2023 λένε μια πτυχή της ιστορίας. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση της Δραμινής γαλακτοβιομηχανίας είναι η μετοχική της εξέλιξη. Από το 1964 οπότε και ιδρύθηκε από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) και την Ένωση Γαλ/κων Συνεταιρισμών Ν. Δράμας – Καβάλας, στο 1992 όταν η ΕΓΣ Δράμας – Καβάλας εξαγόρασε το ποσοστό που ήλεγχε η ΑΤΕ στη ΝΕΟΓΑΛ έως το 1997 όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του μετοχικού σχήματος με τη συμμετοχή σε αυτό παραγωγών και εργαζομένων.

Related posts

Στο «σφυρί» με μειωμένη τιμή το ακίνητο τησς Ριβιέρα στον Κηφισό

banks

Motor Oil: Δίκαιο και εύλογο το τίμημα των €114,7 εκατ. για την Ηλέκτωρ

banks

Λάμψα: Κάλυψη ομολογιακού 75 εκατ. ευρώ από τρεις τράπεζες

banks

Δωρεάν απεριόριστα data για επτά μέρες το Πάσχα προσφέρει η Cosmote

banks

ΔΕΗ: Εκ νέου άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο βιωσιμότητας

banks

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ομολογιακό 20 εκατ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες

banks