28.2 C
Athens
October 4, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στις Ασιατικές αγορές λόγω Μέσης Ανατολής

Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στις Ασιατικές αγορές λόγω Μέσης Ανατολής

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (3/10), μετά τις απώλειες στη Wall Street, με τις ανησυχίες για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση ενόψει της έκθεσης για τη μισθοδοσία στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Έτσι λοιπόν, ο ιαπωνικός Nikkei ανέκαμψε 0,16% στις 38,613.50 μονάδες, και ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,41%. Αντίθετα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατέγραψε απώλειες 0,67% στις 8,150.00 μονάδες, και είναι πλέον απομακρυσμένος από το υψηλό όλων των εποχών.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ Hang Seng κατέγραψε άνοδο άνω του 2%, συνεχίζοντας το ράλι μετά από υποχώρηση 1% την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ενώ και ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,74%.

Υπενθμίζεται ότι οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα θα ανοίξουν εκ νέου στις 8 Οκτωβρίου. Οι κινεζικές μετοχές βρίσκονταν σε ανοδική πορεία μετά την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων στήριξης την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι συναλλαγές του Οκτωβρίου ξεκίνησαν με αστάθεια, με τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα των επενδυτών. Μετά την πτώση των μετοχών την Τρίτη λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερη απροβλεπτότητα καθώς το Ισραήλ ξεκινά χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο.

Ταυτόχρονα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν περίπου 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας και σημείωσαν νέα άνοδο το πρωί της Παρασκευής λόγω των ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε την Πέμπτη ένα πιθανό αντίποινο του Ισραήλ κατά του Ιράν: «Το συζητάμε αυτό».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας παρενέβη πιθανότατα στην αγορά μη διαπραγματεύσιμων προθεσμιακών συμβολαίων πριν από το άνοιγμα της τοπικής αγοράς συναλλάγματος την Παρασκευή για να ενισχύσει τη ρουπία, η οποία κυμαίνεται κοντά στο χαμηλό όλων των εποχών, ανέφερε το Reuters. Την Πέμπτη, η ρουπία Ινδίας υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Η ρουπία της Ινδίας διαπραγματεύεται σήμερα στα 83,96 έναντι του δολαρίου και ο Nifty 50 είναι 0,27% χαμηλότερα.

Οι μετοχές των ασιατικών ναυτιλιακών εταιρειών υποχώρησαν έντονα μετά την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του μεγαλύτερου συνδικάτου των λιμενεργατών των ΗΠΑ και της United States Maritime Alliance, με αποτέλεσμα να ανασταλεί τριήμερη απεργία.

Τέλος, οι ιαπωνικές μετοχές Nippon Yusen και Kawasaki Kisen σημείωσαν πτώση 9,48% και 9,65% αντίστοιχα. Η Pan Ocean της Νότιας Κορέας έχασε 4,77%, ενώ η HMM υποχώρησε κατά 5,06%. Η Yang Ming Marine της Ταϊβάν υποχώρησε κατά 9,08%.

#ΑΣΙΑ #μετοχές #ΗΠΑ #Μέση_Ανατολή

Related posts

Wall Street: Έφερε rebound η απασχόληση-Κέρδισε 300 μονάδες ο Dow Jones

banks

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

banks

BofA: «Μίνι φούσκα» οι μετοχές τεχνολογίας και AI

banks

Στα πρόθυρα bear market οι τουρκικές μετοχές λόγω Μέσης Ανατολής

banks

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

banks

Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

banks