26.3 C
Athens
October 7, 2024
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μείωση αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις: Οι αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις

Οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, καθώς οι τράπεζες προσαρμόζουν τις πολιτικές τους στα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι αποταμιευτές, που έως πρόσφατα επιλέγαν αυτές τις μορφές αποταμίευσης για την ασφάλεια των κεφαλαίων τους, φαίνεται πλέον να αναζητούν πιο ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, ακόμα και με την πιθανότητα ρίσκου.

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και οι επιπτώσεις στις τράπεζες

Η πορεία της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τα τραπεζικά προϊόντα. Με τις δύο προγραμματισμένες μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να αναπροσαρμόζουν τις προσφορές τους για προθεσμιακές καταθέσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις καταθέσεις περιορίζονται πλέον σε διάρκεια μέχρι ένα χρόνο, ενώ τα επιτόκια που προσφέρονται είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση αυτή επηρεάζει άμεσα τις αποδόσεις των αποταμιευτών, οι οποίοι πλέον καλούνται να αξιολογήσουν αν η απόδοση που τους προσφέρεται είναι ικανοποιητική.

Τι προσφέρουν οι Ελληνικές Τράπεζες

Παρά τις δυσκολίες, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες προσφέροντας διαφοροποιημένα προθεσμιακά προϊόντα. Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η κάθε τράπεζα:

  • Eurobank: Το προϊόν “Προθεσμιακή για όλους” προσφέρει επιτόκια από 0,20% έως 1,45%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Είναι ένα προϊόν προσβάσιμο τόσο μέσω καταστήματος όσο και μέσω e-banking, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 20.000 ευρώ.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Το “Στα μέτρα σου” προσφέρει επιτόκια από 0,01% έως 1,90%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια. Ειδικό χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα ορισμού συνδικαιούχου, διευκολύνοντας τη διαχείριση των καταθέσεων σε πολλούς δικαιούχους.
  • Alpha Bank: Προσφέρει την “Alpha Προθεσμιακή με Bonus”, η οποία συνδυάζει τόκους και πόντους από το πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus. Τα επιτόκια κυμαίνονται από 0,55% έως 1,20%, ενώ οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
  • Εθνική Τράπεζα: Με το “e-προθεσμιακές καταθέσεις”, η τράπεζα προσφέρει επιτόκια από 0,40% έως 1,70%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια. Το προϊόν αυτό διατίθεται μέσω internet banking, διευκολύνοντας τους πελάτες να κάνουν χρήση της υπηρεσίας από το σπίτι τους.
  • Attica Bank/Παγκρήτια Τράπεζα: Με το προϊόν “New Start”, προσφέρεται επιτόκιο 3% για καταθέσεις σε ευρώ και 4,20% για καταθέσεις σε αμερικανικό δολάριο, με διάρκεια τεσσάρων μηνών και ποσά από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
  • Optima Bank: Το “Optima Welcome” προσφέρει επιτόκια έως 2,50% (ή 3,75% για δολάριο) με διάρκεια 6 μηνών και ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 50.000 ευρώ.
  • ProCredit Bank: Τα επιτόκια κυμαίνονται από 1,25% για τρεις μήνες έως 2,25% για 24 μήνες, με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ.
  • Συνεταιριστικές Τράπεζες: Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, όπως η Συνεταιριστική Χανίων, Ηπείρου, και Θεσσαλίας, προσφέρουν προθεσμιακά προϊόντα με επιτόκια που κυμαίνονται από 0,30% έως και 4,20%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια.

Εναλλακτικές επενδύσεις: Μια διεξοδική λύση για καλύτερες αποδόσεις

Η μείωση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στρέφει τους αποταμιευτές σε επενδυτικές επιλογές που, αν και ενέχουν κάποιο βαθμό ρίσκου, προσφέρουν δυνητικά καλύτερες αποδόσεις. Αυτές οι εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και προϊόντα μεικτών επενδύσεων, που συνδυάζουν σταθερότητα με δυνατότητες κέρδους.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας, πολλές εταιρείες διαχείρισης περιουσίας (asset management), συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, προσπαθούν να προσελκύσουν καταθέσεις, προσφέροντας εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα. Αυτές οι λύσεις, αν και περιλαμβάνουν κάποιο ρίσκο, υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων. Ειδικά τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή, και θα επικεντρωθούμε σε τρεις βασικές κατηγορίες που προσφέρουν διαφοροποιημένο ρίσκο και αποδόσεις.

Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς

Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς είναι μια επιλογή που συνήθως χρησιμοποιείται για την προσωρινή τοποθέτηση κεφαλαίων, προσφέροντας ταυτόχρονα μια αξιοσημείωτη απόδοση. Στόχος τους είναι η διατήρηση της αρχικής αξίας της επένδυσης με τη μέγιστη δυνατή απόδοση που μπορεί να επιτευχθεί στις χρηματαγορές. Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν κυρίως σε προϊόντα χαμηλού ρίσκου, όπως καταθέσεις και μέσα χρηματαγοράς, αποφεύγοντας επενδύσεις σε μετοχές.

Πρακτικά, τα κεφάλαια χρηματαγοράς προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τον απλό τραπεζικό τόκο, επενδύοντας σε προϊόντα χαμηλού κινδύνου με μικρή διάρκεια, όπως έντοκα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας. Οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 4% ετησίως, μια σαφώς καλύτερη επιλογή από τις τυπικές τραπεζικές καταθέσεις. Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς παρέχουν στους επενδυτές ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση σε τέτοιες τοποθετήσεις, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν ασφάλεια και αποδόσεις ταυτόχρονα.

Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια απευθύνονται σε αποταμιευτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν χαμηλό έως μέτριο ρίσκο με σκοπό την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων μακροπρόθεσμα. Αυτά τα κεφάλαια επενδύουν κυρίως σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τις τράπεζες, αλλά συνοδεύονται και από κίνδυνο, όπως ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων από τον εκδότη του ομολόγου.

Η απόδοση των ομολογιακών κεφαλαίων εξαρτάται από τις τάσεις της αγοράς. Σε περίπτωση υποχώρησης των επιτοκίων, είναι πιθανό να σημειωθούν θετικές υπεραξίες, ενώ αν οι συνθήκες παραμείνουν σταθερές, οι επενδυτές θα κερδίσουν από τα κουπόνια των ομολόγων. Αν τα επιτόκια αυξηθούν ξαφνικά, οι τιμές των ομολόγων μπορεί να πέσουν προσωρινά, αλλά σε βάθος χρόνου η κατάσταση τείνει να εξομαλυνθεί.

Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Συγκεκριμένης Διάρκειας

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης διάρκειας προσφέρουν μια πιο συγκεκριμένη χρονική περίοδο επένδυσης και συνήθως αποδίδουν ετήσιο εισόδημα με τη μορφή μερίσματος. Αυτά τα κεφάλαια επενδύουν σε ομόλογα που λήγουν κοντά στην ημερομηνία λήξης του αμοιβαίου κεφαλαίου, αποδίδοντας στους επενδυτές τόσο τους τόκους όσο και τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί. Εφόσον τα ομόλογα αποπληρωθούν κανονικά και έχουν αγοραστεί με έκπτωση, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν και από υπεραξίες.

Αυτή η κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων απευθύνεται σε επενδυτές που θέλουν να γνωρίζουν με ακρίβεια τη διάρκεια και την πορεία της επένδυσής τους, με σαφείς προσδοκίες για τις αποδόσεις.

Related posts

Fitch: «Βλέπει» νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες

banks

Διαχειρίσιμα τα stress test της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

banks

Προσπάθεια τελευταίου τριμήνου από τις Τράπεζες για περισσότερα δάνειια

banks1

ΤτΕ: Σταθεροί οι όροι των δανείων, αυξάνεται η ζήτηση

banks

Credit Suisse: Στο 80% ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 360 εκατ. ευρώ τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ τρίμηνο

banks