19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Προσπάθεια τελευταίου τριμήνου από τις Τράπεζες για περισσότερα δάνειια

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος δείχνουν πιστωτική συρρίκνωση 1,8 δισ. ευρώ, με τον Αύγουστο να καταγράφεται υποχώρηση των δανειακών υπολοίπων που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023 τα δανειακά υπόλοιπα προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 956 εκατ. ευρώ, προς τα νοικοκυριά κατά 689 εκατ. ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ανήλθαν κατά 148 εκατ. ευρώ

  • Καθώς μπήκαμε στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, οι διοικήσεις των τραπεζών θα προσπαθήσουν να προσφέρουν κίνητρα ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την πιστωτική επέκταση το 2023.

Ο βασικός λόγος της “βουτιάς” στις χορηγήσεις είναι η εκτίναξη των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% σε διάστημα 14 μηνών – από αρνητικά επίπεδα επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022.

  • Το ακριβό χρήμα τρόμαξε τους υφιστάμενους δανειολήπτες που έσπευσαν να αποπληρώσουν πρόωρα τον τραπεζικό τους δανεισμό – ιδίως στις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν αρκετή ρευστότητα.

Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι δανειολήπτες “πάγωσαν” από το ράλι των επιτοκίων, αναβάλλοντας τα σχέδιά τους για τραπεζικό δανεισμό μέχρις ότου το κόστος δανεισμού αποκλιμακωθεί – ή έστω σταθεροποιηθεί.

Related posts

Ότμαρ Ίσινγκ: Προειδοποιεί για περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη (γράφημα)

banks1

Αντρέα Ένρια για συστημικές τράπεζες: Ναι στη διανομή μερισμάτων υπό προϋποθέσεις

banks1

Τράπεζες: Βουτιά 14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

banks

Επιτόκια: Ο πληθωρισμός του Αυγούστου θα κρίνει την «μάχη» της 14ης Σεπτεμβρίου

banks1

Τράπεζες: Μαζικές ‘ρυθμίσεις’ για την αποφυγή νέων κόκκινων δανείων

banks1

Alpha Bank: Η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2022 και οι προοπτικές για φέτος

banks