Wednesday, October 16, 2024
22 C
Athens

Intrakat: Η στρατηγική εξαγορά της Άκτωρ Α.Τ.Ε. έφερε εκρηκτική αύξηση των μεγεθών

Ο όμιλος της Intrakat (ΙΝΚΑΤ), όπου το εξάμηνο αποκάλυψε το πόσο στρατηγικής σημασίας ήταν τελικά η εξαγορά της Άκτωρ Α.Τ.Ε. στις 8 Νοεμβρίου του 2023. Η πλήρης ενοποίηση του Άκτωρ στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφερε στον όμιλο της Intrakat όχι μόνο την εκρηκτική αύξηση των μεγεθών του, αλλά και σημαντική βελτίωση σε όλους τους κρίσιμους επιχειρηματικούς του δείκτες.

Ο όμιλος, ο οποίος ότι έχει δηλώσει μέχρι τώρα το έχει πράξει και με το παραπάνω, εμφάνισε αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά +32% στα 533 εκατ. ευρώ, αύξηση του μικτού κέρδους κατά +196% στα 50,97 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών EBITDA κατά +307% στα 28,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ο Άκτωρ πρόσθεσε στο πρώτο εξάμηνο τα 313,5 εκατ. ευρώ στο κύκλο εργασιών, τα 32,29 εκατ. ευρώ στο μικτό κέρδος και τα 12,25 εκατ. ευρώ στη καθαρή κερδοφορία.

Μεγάλη επιτυχία του ομίλου είναι και το γεγονός ότι εμβληματικά έργα που εδώ και καιρό ήταν “κολλημένα” στα χέρια του Άκτωρ κατάφερε η διοίκηση της Intrakat όχι μόνο να τα ξεκολλήσει, αλλά και να τα τρέξει με ταχύτατο ρυθμό ώστε να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό. Έργα όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής “Brasov – Sighisoara” στη Ρουμανία όπως επίσης και ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Βουκουρεστίου A0 (Lot 3).

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου

Από τα αποτελέσματα του εξαμήνου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κατά +90% στα 115 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ δίχως μάλιστα να έχουν προστεθεί σημαντικά ποσά που αναμένει ο όμιλος να εισπράξει από την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομών στη Ρουμανία. Παράλληλα οι δανειακές υποχρεώσεις των 140 εκατ. ευρώ του ομίλου έχουν μείνει σταθερές και περίπου στο 80% των ιδίων κεφαλαίων της Intrakat.

Ο όμιλος πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο του έτους να κλείσει νέες συμβάσεις έργων ύψους 225,5 εκατ. ευρώ διατηρώντας έτσι το ανεκτέλεστο έργων στα 4,5 δισ. ευρώ κάτι που δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των μεγεθών και της κερδοφορίας του ομίλου μιας που τα έργα αυτά θα έχουν και υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Η διοίκηση αναμένει στο τέλος του έτους κύκλο εργασιών της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ, αύξηση στο επόμενο χρονικό διάστημα του ανεκτέλεστου των έργων κατά 800 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ μας ετοιμάζει και μια θετική έκπληξη στις 23 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί το “Investor Day” και θα έχει να κάνει με τη νέα εταιρική δομή της Intrakat.

Μια δομή, όπου θα έχει ως κύριο σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του ομίλου αυξάνοντας την παρουσία του στις ΑΠΕ, στο τομέα των παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσει και την εξάρτηση της κερδοφορίας του από τον κατασκευαστικό βραχίονα, κάτι που ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου το είχε τονίσει στην ετήσια Γ.Σ. των μετόχων, αναφέροντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να κατέχει μόλις το 40% του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας με το υπόλοιπο 60% να προέρχεται από τις παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και ΑΠΕ.

Στη διαγραμματική ανάλυση τώρα η μετοχή παρουσιάζεται να χτίζει έναν πολύ ισχυρό βατήρα προώθησης πέριξ των 4,725 με 4,68 ευρώ. Ο σχηματισμός αυτός όταν ολοκληρωθεί μπορεί να δώσει έντονη ανοδική συνέχεια στη μετοχή προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης που εντοπίζεται στα 6,20 ευρώ. Το υψηλό που έχει γράψει για φέτος η μετοχή είναι τα 5,64 ευρώ.

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE