ΔΕΗ: Πώς χτίζεται η αξία μετά τα €20

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο όπου η αποτίμηση, η χρηματοοικονομική αντοχή και η ορατότητα των μεγεθών αρχίζουν να συνδέονται με διάρκεια. Δύο ανεξάρτητες αναλύσεις, της Piraeus Securities και της Pantelakis Securities, εξετάζουν το ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο από διαφορετική γωνία, καταλήγοντας σε παρόμοιο εύρος αξίας.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η πρώτη εστιάζει στη λειτουργική μηχανική του ομίλου, στη ροή κεφαλαίων και στη διαχείριση κινδύνων. Η δεύτερη προσεγγίζει τη μετοχή μέσα από την προοπτική της αγοράς, των πολλαπλασιαστών και της εξέλιξης της κερδοφορίας. Η σύγκλιση των συμπερασμάτων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη μετοχική αξία του ομίλου.

Η ανάλυση της Piraeus Securities τοποθετεί τη ΔΕΗ σε τροχιά αύξησης μεγέθους με ελεγχόμενη χρηματοοικονομική επιβάρυνση. Η τιμή-στόχος ορίζεται στα 23,80 ευρώ, από 19,10 ευρώ, που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 22% από τα 19,45 ευρώ. Ο πυρήνας της εκτίμησης εδράζεται στη λειτουργική επίδοση της περιόδου 2026–2029.

Τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων εκτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ το 2026, αυξάνονται σε 2,72 δισ. ευρώ το 2027 και ανέρχονται στα 2,87 δισ. ευρώ το 2028, με στόχο άνω των 2,9 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε μεταβολή 45% σε σχέση με τον στόχο του 2025, χωρίς μεταβολή στο βασικό προφίλ κινδύνου.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ανανεώσιμες πηγές, των οποίων τα λειτουργικά κέρδη ανέρχονται από περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2025 σε 780 εκατ. ευρώ το 2028. Η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 12,7 GW, εκ των οποίων 1,5 GW αφορούν συστήματα αποθήκευσης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της τριετίας 2026–2028 ανέρχεται σε 10,1 δισ. ευρώ, με 58% να κατευθύνεται σε ανανεώσιμες πηγές και ευέλικτη παραγωγή, 27% στα δίκτυα και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες προμήθειας, ψηφιακές υπηρεσίες και κινητικότητα. Περίπου το 50% των επενδύσεων δεν έχει δεσμευτεί χρονικά, στοιχείο που επιτρέπει προσαρμογή στον ρυθμό υλοποίησης.

Ο λιγνίτης μηδενίζει τη συνεισφορά του μετά το 2026, μειώνοντας πάγια κόστη και εκπομπές. Τα υδροηλεκτρικά διατηρούν ετήσια συνεισφορά άνω των 400 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη, με την παραγωγή του 2025 χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, γεγονός που αφήνει περιθώριο βελτίωσης χωρίς νέες επενδύσεις. Οι  μέχρι τώρα υδρολογικές συνθήκες του 2026 ενισχύουν επιπλέον τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε επίπεδο ταμειακών ροών, η συνολική λειτουργική παραγωγή κεφαλαίων για την περίοδο 2026–2029 προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές προ τόκων αθροίζονται σε 1,6 δισ. ευρώ, με εξισορρόπηση το 2027 και έντονη παραγωγή, σύμφωνα με τα μοντέλα των αναλυτών,  1,3 δισ. ευρώ το 2029, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επενδύσεων.

Ο καθαρός δανεισμός παραμένει κάτω από 3,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη σε όλη την περίοδο. Στο τέλος του 2029 εκτιμάται στα 8,3 δισ. ευρώ, αύξηση μόλις 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2025, παρά το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Η πολιτική μερισμάτων προβλέπει διανομή 0,60 ευρώ για τη χρήση 2025, 0,80 ευρώ για το 2026, 1,00 ευρώ για το 2027 και 1,20 ευρώ για το 2028, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 6% στο τέλος της περιόδου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η περιορισμένη επίδραση της τιμής φυσικού αερίου: μεταβολή 10% επηρεάζει τα κέρδη μόλις κατά 1%, αποτέλεσμα της κάθετης διάρθρωσης του ομίλου. Η αποτίμηση στηρίζεται σε ανάλυση κατά δραστηριότητα, με συνολική αξία ιδίων κεφαλαίων 9,24 δισ. ευρώ και αποτίμηση περίπου 30% χαμηλότερη από αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Από την άλλη η Pantelakis Securities προσεγγίζει τη ΔΕΗ ως ποιοτική μετοχή χαμηλής μεταβλητότητας, με χαρακτηριστικά διάρκειας. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 23,70 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 22% από τα τωρινά  19,45 ευρώ. Η εκτίμηση στηρίζεται σε συνδυασμό σχετικής αποτίμησης και ανάλυσης κατά δραστηριότητα.

Τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,9 δισ. ευρώ το 2028, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 12% από το 2024. Οι ανανεώσιμες πηγές και τα δίκτυα συνεισφέρουν 70% του συνόλου, τόσο σε επίπεδο κερδών όσο και σε επίπεδο επενδύσεων.

Το περιθώριο λειτουργικών κερδών αυξάνεται από 20% το 2024 σε περίπου 28% το 2027, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ενισχύεται από 8,1% σε 13,2%. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται από 1,04 ευρώ σε 2,18 ευρώ, με παράλληλη άνοδο της λογιστικής αξίας από 12,62 ευρώ σε 17,06 ευρώ.

Οι επενδύσεις κορυφώνονται το 2026 στα 3,45 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο μέσον της περιόδου. Η Pantelakis τοποθετεί αυτή την εξέλιξη στον κύκλο μετάβασης του ομίλου, με την παραγωγή κεφαλαίων να αποκαθίσταται σταδιακά μετά το πέρας των μεγάλων έργων.

Ο καθαρός δανεισμός κορυφώνεται σε επίπεδα 3,3–3,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη και στη συνέχεια σταθεροποιείται. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5,3% για το 2027, με αυξητική τάση στη συνέχεια.

Στην αποτίμηση, οι ανανεώσιμες πηγές αποτιμώνται περίπου 11,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2028, τα δίκτυα γύρω στη 1,1 φορά της ρυθμιζόμενης βάσης παγίων, ενώ οι υδροηλεκτρικές μονάδες και η δραστηριότητα προμήθειας αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Η σύγκλιση διαφορετικών μεθόδων αποτίμησης οδηγεί σε στενό εύρος αξίας.

Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί το προαιρετικό έργο κέντρου δεδομένων (DC) ισχύος 300 μεγαβάτ, με επενδυτικό κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις. Η χωροθέτηση και η ηλεκτροδότηση περιορίζουν κινδύνους συμφόρησης δικτύου και ενισχύουν την ελκυστικότητα του έργου σε δεύτερο χρόνο.

Σε βαθύτερη ανάγνωση, η Pantelakis επισημαίνει ότι η αγορά τιμολογεί μακροπρόθεσμο περιθώριο λειτουργικών κερδών κοντά στο 16%σημαντικά χαμηλότερο από τις προβλέψεις. Η απόκλιση αυτή εξηγεί μεγάλο μέρος του αποτιμησιακού κενού. Η ισόρροπη κατανομή επενδύσεων και κερδών μεταξύ δικτύων και ανανεώσιμων πηγών ενισχύει την αποδοτικότητα των κεφαλαίων, ενώ η σύγκλιση των αποτελεσμάτων από διαφορετικές μεθόδους αποτίμησης προσδίδει αξιοπιστία στο εύρος τιμής.

Η διαγραμματική  εικόνα της ΔΕΗ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα μεγέθη που περιγράφουν οι δύο εκθέσεις. Στο εβδομαδιαίο γράφημα, η ζώνη των 18,80 με 18,40 ευρώ λειτουργεί ως ενεργή αγοραστική  βάση μετά την ανοδική διάσπαση, με τη συμπεριφορά της τιμής να δείχνει συνέχεια. Όσο η μετοχή κρατά τις εν λόγω βάσεις, η τεχνική εικόνα παραμένει εναρμονισμένη με την επενδυτική αξιολόγηση, η τάση διατηρεί την ανοδική κλίση και οι ενδιάμεσες πιέσεις απορροφώνται χωρίς μεταβολή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Η περιοχή των 20,00 ευρώ έχει αρχίσει και συγκεντρώνει τα βλέμματα καθώς αν τμηθεί ανοδικά με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα ανοίξει το έδαφος για τιμές μέσα στο εύρος των 22 με 23 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 28, 2026

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σερβία: Οι φοιτητές κατέθεσαν το ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου

Το φοιτητικό κίνημα στη Σερβία κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα, αργά το απόγευμα, στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου. Το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει την ονομασία "Φοιτητική Λίστα - Οι φοιτητές θα νικήσουν", υποστήριξαν με την υπογραφή τους χιλιάδες πολίτες. Στη Σερβία, για να συμμετάσχει

Κοντά σε απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών η Κομισιόν – Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση της πρόσβασης ατόμων κάτω των 15 ετών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, chatbot τεχνητής νοημοσύνης και διαδικτυακά παιχνίδια, μεταδίδει το Reuters.  Πρόκειται για το πιο σαρωτικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί έως τώρα για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής

TotalEnergies και Ιράκ συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για ενεργειακά projects

Η TotalEnergies και η ιρακινή κυβέρνηση συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για ενεργειακά projects στη χώρα, ενώ η Γαλλία και το Ιράκ συμφώνησαν επίσης σε έναν οδικό χάρτη για μελλοντικές προμήθειες όπλων από γαλλικές εταιρείες προς τον ιρακινό στρατό, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Τα έργα της TotalEnergies θα περιλαμβάνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και θα

Τραμπ: Το Ιράν θέλει “απεγνωσμένα” μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι το Ιράν επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής λύσης, την ώρα που κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και απειλείται ο παγκόσμιος πετρελαϊκός ανεφοδιασμός. "Το αποτυχημένο έθνος του Ιράν θέλει να κάνει συμφωνία, γρήγορα και απεγνωσμένα. Εγώ θα

Odyssey Cybersecurity: Νέα στρατηγική συνεργασία με την Airia

Η Odyssey Cybersecurity ανακοίνωσε τη στρατηγική της συνεργασία με την Airia, με στόχο να υποστηρίξει οργανισμούς στην ασφαλή υιοθέτηση και κλιμάκωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς το AI αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στις επιχειρησιακές λειτουργίες. Η ταχεία ενσωμάτωση AI models, agents και εφαρμογών δημιουργεί ένα νέο πεδίο κινδύνου για τις επιχειρήσεις. Η χρήση διαφορετικών μοντέλων και

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο – Αλλάζει η επιλογή προϊσταμένων

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την Β' Ανάγνωσή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Αναμόρφωση της βαθμολογικής διάρθρωσης, του συστήματος βαθμολογικών προαγωγών και του συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων του δημόσιου τομέα, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκηση"

Ελληνικό αίτημα για άρση της ασυλίας του Νίκου Παπανδρέου – Στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων παρέπεμψε το θέμα η Μέτσολα

Αίτημα για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου υπέβαλαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα. Ειδικότερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι «οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας απηύθυναν αίτημα προς εμένα για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Νικολάου

ΕΕ: Παράταση επτά ημερών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέτειναν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας κατά επτά ημέρες, έως τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε την Δευτέρα εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, αφού δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ανανέωσή τους για έξι μήνες. Οι κυρώσεις, οι οποίες αφορούν σχεδόν 3.000 εταιρείες

Related Articles

Popular Categories