Ως “νέα κίνηση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας” παρουσιάζει το A Haber το ελληνικό ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα αμερικανικά τεθωρακισμένα M1126 Stryker, συνδέοντας την πιθανή απόκτησή τους με την ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Το τουρκικό μέσο υποστηρίζει ότι η Αθήνα εξετάζει την αξιοποίηση των Stryker κυρίως στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επιχειρώντας να δώσει σαφή ελληνοτουρκική διάσταση σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού.
Η Ελλάδα έχει πράγματι εκδηλώσει ενδιαφέρον για οχήματα Stryker που πρόκειται να αποδεσμευτούν από τα αμερικανικά αποθέματα. Σύμφωνα με ελληνικές πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ζητήσει να εξετάσει διαθέσιμα οχήματα στη Γερμανία, με στόχο να αξιολογηθεί η τεχνική τους κατάσταση και το κόστος μεταφοράς και αναβάθμισης.
Ανταγωνισμός με Πολωνία και Ρουμανία
Το A Haber αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται την Πολωνία και τη Ρουμανία για τα διαθέσιμα τεθωρακισμένα, γεγονός που αυξάνει την πίεση για γρήγορη επιλογή των οχημάτων που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.
Τα M1126 Stryker είναι τροχοφόρα τεθωρακισμένα 8×8, σχεδιασμένα για μεταφορά πεζικού και υψηλή κινητικότητα. Μπορούν να μεταφέρουν εννέα στρατιώτες, πέραν του πληρώματος, και να εξοπλιστούν με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών ή οβιδοβόλο 40 χιλιοστών.
Για τον Ελληνικό Στρατό, το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα και η ευκολότερη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν χρήσιμα για νησιωτικές μονάδες και αποστολές ταχείας ενίσχυσης.
Η τουρκική ανάγνωση
Το ενδιαφέρον του δημοσιεύματος βρίσκεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο το A Haber ερμηνεύει την ελληνική κίνηση.
Αντί να την παρουσιάζει ως πρόγραμμα αντικατάστασης ή ενίσχυσης υφιστάμενου υλικού, τη συνδέει ευθέως με την Τουρκία και με την προσπάθεια της Αθήνας να απαντήσει στην ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για την απόκτηση των Stryker, ούτε έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός ή η τελική κατανομή τους.
ΠΚ


