35 C
Athens
June 21, 2024
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Axia: Νέα σελίδα για τις ελληνικές τράπεζες – Παραμένει ‘αγοραστής’, έρχεται σημαντικό re-rating

Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς η ρυθμιστική αρχή έδωσε την έγκρισή της για τις αναμενόμενες διανομές μερισμάτων, όπως τονίζει η Axia Research. Αυτό σημαίνει ότι, μετά τις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσεις αυτό το καλοκαίρι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 για πρώτη φορά από το 2008.

“Θεωρούμε αυτή τη διανομή μερίσματος ως το τελευταίο βήμα στην επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τον κλάδο ιδιαίτερα από το 2010 έως το 2015”, επισημαίνει ο οίκος. Θεωρεί ότι αυτό το ρυθμιστικό πράσινο φως για την πληρωμή μερισμάτων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για το περαιτέρω re-rating των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.

Τα νέα χαιρετίστηκαν από την αγορά και πυροδότησε εμπιστοσύνη σε όλο το ταμπλό του Χ.Α, όπως και ανέμενε η Axia, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις μετοχές των τραπεζών με τις Alpha Bank και Πειραιώς να επωφελούνται περισσότερο.

Η Axia επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις buy για όλες τις τράπεζες καθώς εξακολουθεί να βλέπει ανοδικά περιθώρια έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξει, με αμετάβλητες τιμές τιμές-στόχους οι οποίες τοποθετούνται στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,50 ευρώ για την Eurobank, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική και στα 5,0 ευρώ για την Πειραιώς ενώ θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις μας πιο κοντά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, η άποψη της Axia παραμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Πρώτον, οι οικονομικές τους επιδόσεις θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας, της πιστωτικής επέκτασης και της καλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που αναμένεται να οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των στόχων των διοικήσεων για το 2024.

Επιπλέον, το πολιτικό τοπίο αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Από θεμελιώδη σκοπιά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βιώσουν επέκταση δανεισμού από νέα κεφάλαια που παρέχονται από το Recovery and Resilience Facility (RRF) και συνεχή ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI).

Κατά την Axia η διανομή κεφαλαίων θα δημιουργήσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει τις αντίστοιχες τράπεζες στην ΕΕ όσον αφορά τα επίπεδα κεφαλαίου, με τους δείκτες payout από το 2024 και μετά να αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, οι δείκτες payout και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να φτάσουν στο 50% έως το 2025.

Μετά από ένα πολύ ισχυρό 2023 όσον αφορά τη δημιουργία οργανικής κερδοφορίας, η ανακοίνωση κερδών α’ τριμήνου του 2024 επιβεβαίωσε η πορεία των ελληνικών τραπεζών προς τη βιώσιμη κερδοφορία έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) (ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1), που στο παρελθόν αποτελούσε εποπτική ανησυχία, όπως καταλήγει η Axia.

Related posts

ΕΤΕ: Eξοδος στις αγορές για Tier II

banks

Ποιες τράπεζες μπαίνουν στον Ηρακλή ΙΙΙ

banks1

Moody’s: Πώς γίνεται Εθνική Τράπεζα και Eurobank να έχουν πλέον επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Ελλάδα όχι

banks

ΤτΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη, στο 4,3% ο πληθωρισμός το 2023 – Οι 7 μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία

banks1

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της ΤτΕ για bad bank

banks

Kεντρικές τράπεζες: Μια αμφίρροπη μάχη σε Φρανκφούρτη – Ουάσιγκτον για τα επιτόκια

banks1