Bloomberg για ελληνικές τράπεζες: Νέα ώθηση στην ανάκαμψή τους με την ένταξη στον Stoxx Europe 600

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να σημειώσουν νέα άνοδο, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρουσίασαν από την εποχή της κρίσης του δημόσιου χρέους της χώρας, καθώς οι τέσσερις μεγαλύτεροι πιστωτικοί οργανισμοί θα επανενταχθούν στον κορυφαίο ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς τη Δευτέρα, αναφέρει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη μετά την κρίση

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank θα επανενταχθούν στον δείκτη Stoxx Europe 600 την επόμενη εβδομάδα, όταν θα τεθεί σε ισχύ η αναταξινόμηση της Ελλάδας ως ανεπτυγμένης αγοράς από τον φορέα του δείκτη. Η αναβάθμιση από τον Stoxx έρχεται περίπου δέκα χρόνια αφότου η Ελλάδα υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά και θα ανοίξει το δρόμο για ένα νέο κύμα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων που ακολουθούν τους κύριους δείκτες και των ενεργών διαχειριστών που περιορίζονται στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη μετά την κρίση. Το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για πέντε εβδομάδες το 2015, καθώς η χώρα βρισκόταν υπό κεφαλαιακούς ελέγχους, με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να καταγράφουν πτώση 94%. Στη συνέχεια, η Ελλάδα ανέκαμψε οικονομικά, ανακτώντας την επενδυτική βαθμολογία από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Ο δείκτης FTSE ATHEX Banks έχει σημειώσει άνοδο άνω του 400% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της ΕΕ

«Σιγά-σιγά αλλά σταθερά, η Ελλάδα πέρασε από την κρίση στην ανάπτυξη και δεν πρόκειται πλέον για μια ιστορία αναδιάρθρωσης», δήλωσε στο Bloomberg η Eglé Fredriksson, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην East Capital Group. «Οι παρόμοιες αποτιμήσεις και η ταχύτερη ανάπτυξη αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ελκυστικό προφίλ για την Ελλάδα σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης».

O επενδυτής Joe Faraday, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών μετοχών στη Baillie Gifford, εκτιμά ιδιαίτερα την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της ταχείας ανάπτυξής της στον τομέα των εταιρικών δανείων και των εσόδων από προμήθειες. «Τα χρόνια που αφιερώθηκαν στον αγώνα για επιβίωση έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα απόδοσης που είναι σπάνια στον τραπεζικό τομέα και η οποία τώρα συνδυάζεται με μια πολύ πιο υγιή ελληνική οικονομία».

Υψηλές αποδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης ξεπεράσει σε απόδοση τους περισσότερους ευρωπαίους ομολόγους τους φέτος, με τις μετοχές των τεσσάρων κορυφαίων δανειστών να σημειώνουν όλες άνοδο άνω του 30%. Αυτό συγκρίνεται με κέρδος 22% για τον δείκτη Euro Stoxx Banks, στον οποίο πρόκειται να ενταχθούν.

«Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές τραπεζικές αγορές της Ευρώπης, υποστηριζόμενη από την ανάπτυξη του ΑΕΠ που βασίζεται στις επενδύσεις, καθώς και από έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των δανείων στην Ευρώπη», έγραψαν σε σημείωμά τους αυτό το μήνα αναλυτές της Jefferies, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Δημητρίου. Το ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,9% το 2026, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται σε 1,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συναίνεσης του Bloomberg.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προσέλκυση επενδυτών

Αυτά τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά η ένταξη στον δείκτη Stoxx 600 θα προσελκύσει επίσης κεφάλαια παθητικής διαχείρισης στις μετοχές αυτές. Σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., οι τέσσερις τράπεζες συνολικά εκτιμάται ότι θα καταγράψουν εισροές ύψους περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά την ανάκαμψη του κλάδου, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν μεταξύ των φθηνότερων τραπεζών στην Ευρώπη. Ο μέσος δείκτης τιμής προς λογιστική αξία τους, που ανέρχεται σε 1,3 φορές, είναι πάνω από 20% χαμηλότερος από αυτόν των ιταλικών ομολόγων τους και σχεδόν 30% χαμηλότερος από αυτόν των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence.

Θετικές αξιολογήσεις

Η ανάκαμψη του κλάδου αντανακλάται στις αξιολογήσεις των αναλυτών, με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να λαμβάνουν όλες συντριπτικά θετικές συστάσεις από τους αναλυτές που παρακολουθεί η Bloomberg.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Alfredo Alonso, αξιολογεί όλες τις τράπεζες ως «αγορά», επισημαίνοντας τα ισχυρά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και τις αναθεωρήσεις προς τα πάνω στις προβλέψεις για ορισμένους από τους δανειστές. «Ο κλάδος προσφέρει σαφή προοπτική κερδών που, κατά την άποψή μας, παραμένει υποτιμημένη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η υψηλότερη μελλοντική ανάπτυξη σε σύγκριση με πολλούς ευρωπαίους ομολόγους», έγραψε ο Alonso σε σημείωμα αυτό το μήνα.

Βεβαίως, μπορεί να μην είναι όλα ρόδινα. Στρατηγικοί και οικονομολόγοι της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Matthew Nguyen και Chiara Zangarelli, έγραψαν σε πρόσφατη έκθεσή τους ότι «η ισορροπία των κινδύνων θα γίνει λιγότερο μονόπλευρη στις αρχές του 2027, καθώς η τάση αναβάθμισης των δεικτών ωριμάζει και οι εκλογές την άνοιξη φέρνουν στο προσκήνιο τις πολιτικές προοπτικές».

Το αποτέλεσμα των εκλογών του επόμενου έτους είναι προς το παρόν κάθε άλλο παρά βέβαιο όπως εκτιμά το Bloomberg. Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών έχουν μπροστά τους έναν ακόμη καταλύτη που σχετίζεται με την αγορά, καθώς ο δείκτης MSCI πρόκειται να αναβαθμίσει επίσημα την Ελλάδα από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά τον Μάιο του 2027, ένα γεγονός που, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αποτελεί «ένα πιο σημαντικό ορόσημο για τους Ευρωπαίους επενδυτές που επενδύουν μόνο σε long θέσεις» από την αναβάθμιση του Stoxx.

Πέντε ακόμη ελληνικές μετοχές αναμένεται επίσης να ενταχθούν στον δείκτη Stoxx Europe 600 τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων οι Metlen Energy & Metals Plc, Public Power Corp SA, GEK Terna SA, Motor Oil Hellas Corinth Refineries SA και Jumbo SA.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Γαλλία ξεπερνά τη Γερμανία ως η ευρωπαϊκή αγορά με τις μεγαλύτερες εταιρικές δυσχέρειες

Ακόμη και πριν από το τελευταίο κύμα πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, σύμφωνα με έναν δείκτη, η Γαλλία είχε καταστεί η ευρωπαϊκή αγορά εταιρειών που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσχέρειες. Η Γαλλική Δημοκρατία ξεπέρασε τη Γερμανία ως η ευρωπαϊκή αγορά που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσχέρειες, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του Weil European Distress Index (WEDI), ενός

Τουρκία: Χωρίς τελεφερίκ η Παναγία Σουμελά – Επανεξετάζεται το σχέδιο λόγω παρεκκλησίου

Το σχέδιο κατασκευής τελεφερίκ κοντά στη Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεν έλαβε ούτε αυτή τη φορά την έγκριση του Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Ο δήμαρχος του δήμου Τραπεζούντας, Αχμέτ Μετίν Γκεντς, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται αναθεώρηση του σχεδίου. Η ύπαρξη παρεκκλησίου κοντά στον προβλεπόμενο τερματικό σταθμό, σε μία είσοδο της Παναγίας Σουμελά, αποτελεί ιδιαίτερο πρόσκομμα

Η Γαλλία αρχίζει “τεχνικό διάλογο” με τους Ταλιμπάν για την απέλαση Αφγανών

Η Γαλλία άρχισε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να "διευκολύνει" την απέλαση προς το Αφγανιστάν των πολιτών του που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, έγινε γνωστό σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο από διπλωματική πηγή, η οποία διευκρίνισε ότι είναι ένα "απαραίτητο βήμα για την εγγύηση της ασφάλειας των Γάλλων". "Όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άρχισε ένας

Γαλλία (δημοσκόπηση): Το 41% θεωρεί ότι η αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά τις μαθητικές διαδηλώσεις ήταν η ενδεδειγμένη

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, το 41% των ερωτηθέντων Γάλλων θεωρεί ότι η αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών διαδηλώσεων ήταν η ενδεδειγμένη, έναντι 34% που την θεωρεί υπερβολική και 24% που την θεωρεί ανεπαρκή. Υπερβολική την κρίνει το 59% των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 18

Bloomberg: Ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε από την Αθήνα ότι οι ΗΠΑ δεν θα απολογηθούν για την ισχύ τους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο χρησιμοποίησε ένα εντυπωσιακό σκηνικό στην Ελλάδα για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι η κυβέρνηση Τραμπ εστιάζει στην "αδιαπραγμάτευτη" επιδίωξη της ισχύος, ενώ απηύθυνε άλλη μια προειδοποίηση προς την Ευρώπη σχετικά με τους κινδύνους της δυτικής παρακμής, αναφέρει το Bloomberg σχολιάζοντας την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Πνύκα . Στην

Βέλγιο: Φοιτητικές διαδηλώσεις εμπνευσμένες από τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Εκατοντάδες φοιτητές, εμπνευσμένοι από τις κινητοποιήσεις στη γειτονική Γαλλία, βγήκαν στους δρόμους της Λιέγης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος στη γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την αύξηση διδάκτρων στα πανεπιστήμια, τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες διδασκαλίας και τις δυσκολίες πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν

Κατάρ: Πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο, αναφορές για θύματα

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από αδιευκρίνιστα βλήματα στα ανοικτά των ακτών του Κατάρ και υπάρχουν αναφορές για θύματα, όπως γνωστοποίησε απόψε η υπηρεσία ενημέρωσης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Το τάνκερ βρισκόταν σε απόσταση 51 ναυτικών μιλίων βόρεια της Μαντίνατ ας Σαμάλ όταν υπέστη το πλήγμα, σύμφωνα με την

ΗΠΑ: Ανέκτησε τις αισθήσεις της η θανατοποινίτισσα Κρίστα Πάικ

Η Κρίστα Πάικ, η θανατοποινίτισσα που επέζησε από δύο θανατηφόρες ενέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν έτοιμη να αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, δήλωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους της.  "Το βράδυ της Δευτέρας, νομίζαμε ότι η Κρίστα ήταν εγκεφαλικά νεκρή και ότι τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη

Related Articles

Popular Categories