Citi: Οι αγορές τιμωρούν τις τράπεζες για λάθος λόγο — Η αλήθεια πίσω από τον φόβο των ομολόγων

Citi: Τράπεζες και κρατικό χρέος

Οι αγορές βλέπουν στα κρατικά ομόλογα τον επόμενο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Citi βλέπει μια διόρθωση που δεν δικαιολογείται από την άμεση επίπτωση στους ισολογισμούς τους. Με τις μετοχές να υποχωρούν και τις προβλέψεις κερδών να ανεβαίνουν, η έκθεση της 12ης Οκτωβρίου θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: πληρώνουν οι τράπεζες το τίμημα μιας πραγματικής επιδείνωσης ή τον φόβο επανάληψης μιας παλιάς κρίσης;

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η απάντηση του αμερικανικού οίκου είναι σαφής. Παραμένει θετικός για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και υποστηρίζει τις αγορές στη διόρθωση. Το ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται στην τεκμηρίωση: στη σύνθεση των κρατικών χαρτοφυλακίων, στον τρόπο λογιστικής αποτίμησής τους και στη διαφορά ανάμεσα στη χρηματιστηριακή ζημιά και στην πραγματική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

Η έκθεση European Banks — Sovereign Fears Seem Misplaced δεν καταργεί τον κρατικό κίνδυνο. Υποστηρίζει ότι η αγορά υπερτιμά τον συγκεκριμένο, άμεσο μηχανισμό μετάδοσής του στις τράπεζες. Αυτή η διάκριση είναι και το κλειδί για να διαβαστούν σωστά οι αριθμοί της.

Τα βασικά σε 30’’

  • Πτώση 6% για τον τραπεζικό δείκτη SX7P μέσα στον Οκτώβριο, έως το χρονικό σημείο της έκθεσης.
  • 9,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2027 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έναντι περίπου 14 φορών για την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
  • Αναβάθμιση 9% των προβλέψεων της αγοράς για τα τραπεζικά κέρδη ανά μετοχή του 2027, σωρευτικά μέσα στο 2026.
  • Περίπου 37 μονάδες βάσης μείωση του CET1 στην ενδεικτική άσκηση γενικευμένου σοκ 100 μονάδων βάσης στις κρατικές εκθέσεις.
  • NatWest, ABN AMRO και Société Générale είναι οι τρεις κορυφαίες επιλογές που αναφέρει ο οίκος.

Η αγορά πουλάει, αλλά τα κέρδη δεν ακολουθούν προς τα κάτω

Το πρώτο επιχείρημα της Citi είναι η απόκλιση ανάμεσα στις τιμές και στις προσδοκίες κερδοφορίας. Από τα τέλη Αυγούστου, ορισμένοι τραπεζικοί τίτλοι έχουν καταγράψει διψήφιες απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις για τα κέρδη τους δεν έχουν υποχωρήσει αντίστοιχα. Σε αρκετές περιπτώσεις παρέμειναν σταθερές ή ενισχύθηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό μέρος της διόρθωσης προέρχεται από τη μείωση του πολλαπλασιαστή που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο επενδυτής. Η αγορά αποτιμά χαμηλότερα κάθε ευρώ μελλοντικού κέρδους, επειδή απαιτεί μεγαλύτερη αποζημίωση για την αβεβαιότητα. Δεν έχει προηγηθεί, τουλάχιστον στους αριθμούς που εξετάζει ο οίκος, ανάλογη υποβάθμιση αυτών των κερδών.

Ο κλάδος διαπραγματεύεται περίπου στο 1,8 της ενσώματης λογιστικής του αξίας, για προβλεπόμενη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 18% το 2027. Η Citi εκτιμά το ενσωματωμένο κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 11,3%, λίγο κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Με βάση τους στρογγυλοποιημένους δείκτες της έκθεσης, η απόσταση του τραπεζικού P/E από εκείνο της ευρύτερης αγοράς αντιστοιχεί σε έκπτωση περίπου 32%: 1−9,5/14. Πρόκειται για σύγκριση αποτιμήσεων, όχι για αυτόματο περιθώριο ανόδου 32%. Η διαφορά μπορεί να αντανακλά και διαφορετικούς κινδύνους ή προοπτικές ανάπτυξης.

Ο πίνακας των κρίσιμων μεγεθών
ΜέγεθοςΈνδειξη στην έκθεσηΤι μετρά
P/E τραπεζών 2027E9,5xΤιμή σε σχέση με προβλεπόμενα κέρδη
P/E ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς 2027Eπερίπου 14xΤο μέτρο σύγκρισης της Citi
P/TB τραπεζικού κλάδου1,8xΤιμή προς ενσώματη λογιστική αξία
RoTE 2027Eπερίπου 18%Προβλεπόμενη απόδοση ενσώματων κεφαλαίων
Αναθεώρηση consensus EPS 2027 μέσα στο 2026+9%Αύξηση της ίδιας πρόβλεψης, όχι ετήσια αύξηση κερδών
Εκτίμηση Citi έναντι consensusπερίπου +2%Ο οίκος παραμένει υψηλότερα από την αγορά

Οι δύο διαφορετικοί αριθμοί που δεν πρέπει να συγχέονται

Η αναβάθμιση 9% των εκτιμήσεων για το 2027 είναι άλλο μέγεθος από την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών το ίδιο έτος. Το πρώτο δείχνει πόσο υψηλότερα τοποθετήθηκε ο πήχης σε σχέση με την αρχή του 2026. Το δεύτερο συγκρίνει τα αναμενόμενα κέρδη του 2027 με εκείνα του 2026.

Στην κλαδική ανάλυση για τον MSCI Europe, η έκθεση εμφανίζει αύξηση τραπεζικών κερδών ανά μετοχή 14,3% το 2027 και συμβολή περίπου 2,9 ποσοστιαίων μονάδων στη συνολική αύξηση κερδών του δείκτη, που εκτιμάται στο 9%. Οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν έτσι περίπου το ένα τρίτο της προβλεπόμενης βελτίωσης. Το δείγμα αυτού του υπολογισμού διαφέρει από το δείγμα κάλυψης της Citi στις αναθεωρήσεις κερδών.

Η θετική θέση του οίκου στηρίζεται κυρίως στα καθαρά έσοδα από τόκους, στις καμπύλες επιτοκίων και στην αύξηση των χορηγήσεων. Περιμένει ότι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου μπορούν να δώσουν αφορμή για νέες αναβαθμίσεις. Πρόκειται για πρόβλεψη που θα δοκιμαστεί στις ανακοινώσεις, όχι για ήδη πραγματοποιημένη επίδοση.

Σωρευτικές αναβαθμίσεις προβλέψεων τραπεζικών κερδών 2026 και 2027 από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο 2026
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2027 έχουν αναβαθμιστεί κατά 9% μέσα στο 2026. Ανασχεδίαση με βάση το σχήμα 8 της Citi.

Το κρατικό χρέος παραμένει μεγάλο — η σύνθεσή του έχει αλλάξει

Η αφετηρία της ανησυχίας είναι υπαρκτή. Σύμφωνα με την έκθεση, στο τρίτο τρίμηνο του 2026 οι αποδόσεις επιλεγμένων δεκαετών κρατικών τίτλων αυξήθηκαν περίπου 70–120 μονάδες βάσης. Οι γαλλικοί τίτλοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη κίνηση, με την απόδοση των OAT να αναφέρεται κοντά στο 4,9%, υψηλό 24 ετών. Αυτή είναι η εικόνα που αποτυπώνει η Citi, όχι ζωντανή τιμή αγοράς.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν τεράστια κρατικά χαρτοφυλάκια. Στο διάγραμμα κατανομής της έκθεσης, το σύνολο ανέρχεται σε 3,7 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2026. Οι τράπεζες με έδρα τη Γαλλία αντιστοιχούν στο 24%, οι ισπανικές στο 14%, οι ιταλικές στο 13% και οι γερμανικές στο 12%.

Αυτά είναι μερίδια ανά χώρα έδρας της τράπεζας, όχι ανά χώρα που εξέδωσε τα ομόλογα. Το 24% δεν σημαίνει ότι το ένα τέταρτο των τίτλων είναι γαλλικό δημόσιο χρέος. Αντίστοιχα, το 2% που εμφανίζεται για την Ελλάδα δεν είναι μέτρο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα γαλλικά ομόλογα.

Η Citi εντοπίζει δύο αλλαγές που περιορίζουν τον άμεσο κίνδυνο. Πρώτον, μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά: η έκθεση στο εγχώριο κράτος έχει περιοριστεί και, συνολικά, αντιστοιχεί πλέον σε λιγότερο από το μισό. Δεύτερον, αυξημένη χρήση της αποτίμησης στο αναπόσβεστο κόστος, η οποία καλύπτει περίπου το 60% των κρατικών εκθέσεων στο ευρύτερο δείγμα που επικαλείται.

Μερίδια κατοχής κρατικών ομολόγων ανά χώρα έδρας ευρωπαϊκών τραπεζών τον Ιούνιο 2026
Η Γαλλία κυριαρχεί ως χώρα έδρας των τραπεζών που κατέχουν τίτλους. Η κατανομή δεν δείχνει την εθνικότητα των εκδοτών ούτε αποτελεί κατάταξη κινδύνου.

Το λογιστικό φίλτρο: γιατί η πτώση των ομολόγων δεν γίνεται αυτομάτως κεφαλαιακή ζημιά

Ένα ομόλογο που αποτιμάται καθημερινά στην εύλογη αξία μπορεί να μεταφέρει την πτώση της τιμής του στα αποτελέσματα ή στα λοιπά συνολικά εισοδήματα, ανάλογα με την κατηγορία του. Ένα ομόλογο στο αναπόσβεστο κόστος δεν ακολουθεί με τον ίδιο τρόπο την καθημερινή διακύμανση της αγοράς.

Αυτό περιορίζει τη λογιστική μεταβλητότητα. Δεν εξαφανίζει όμως την οικονομική απώλεια αξίας, τον πιστωτικό κίνδυνο ή τον κίνδυνο ρευστότητας. Αν χρειαστεί πώληση σε δυσμενή τιμή, η διάκριση παύει να είναι απλώς θεωρητική. Η δυνατότητα διακράτησης και η σταθερότητα της χρηματοδότησης παραμένουν κρίσιμες.

Εδώ βρίσκεται το ουσιαστικό όριο της καθησυχαστικής ανάγνωσης: χαμηλή άμεση επίπτωση στον CET1 δεν σημαίνει απουσία κινδύνου σε κάθε σενάριο. Σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτίμησης, με τις παραδοχές της Citi, παράγει μικρότερη ζημιά από αυτήν που ενδέχεται να φοβάται η αγορά.

Το τεστ των 100 μονάδων βάσης και ο λογαριασμός των 18,3 δισ.

Ο οίκος υπολογίζει ενδεικτικά τι θα συνέβαινε σε μια παράλληλη δυσμενή μεταβολή 100 μονάδων βάσης στις κρατικές εκθέσεις. Χρησιμοποιεί προσεγγιστική διάρκεια χαρτοφυλακίου, το μερίδιο τίτλων που επηρεάζεται από αποτίμηση στην αγορά και φορολογικό συντελεστή 30%.

Για το δείγμα της άσκησης, οι εκθέσεις ανέρχονται σε περίπου 1,76 τρισ. ευρώ. Η υπολογιζόμενη επίπτωση στην ενσώματη λογιστική αξία είναι 18,35 δισ. ευρώ ή 2,4%, ενώ η μείωση του δείκτη CET1 διαμορφώνεται σε 37 μονάδες βάσης. Το δείγμα αυτό δεν ταυτίζεται με το ευρύτερο σύνολο των 3,7 τρισ. ευρώ του προηγούμενου διαγράμματος.

Για να γίνει κατανοητή η μονάδα μέτρησης: πτώση 37 μονάδων βάσης σημαίνει μείωση ενός υποθετικού CET1 από 15% σε 14,63%. Δεν σημαίνει απώλεια του 37% των κεφαλαίων. Η ουσιαστική αξιολόγηση απαιτεί στη συνέχεια σύγκριση με τα διαθέσιμα κεφαλαιακά περιθώρια κάθε τράπεζας.

Ενδεικτική ευαισθησία σε γενικευμένο σοκ +100 μονάδων βάσης
Τράπεζα / δείγμαΜείωση ενσώματης λογιστικής αξίαςΜείωση CET1
Deutsche Bank4,4%71 μ.β.
Société Générale5,1%69 μ.β.
BNP Paribas3,9%53 μ.β.
ABN AMRO3,1%52 μ.β.
UniCredit2,3%47 μ.β.
Σύνολο δείγματος Citi2,4%37 μ.β.
Santander2,2%31 μ.β.
ING1,9%27 μ.β.
CaixaBank0,5%6 μ.β.
Bank of Ireland0,2%3 μ.β.
Handelsbanken0,1%2 μ.β.

-: Citi, σχήμα 20. Ενδεικτική άσκηση με στοιχεία EBA 2025 και εκθέσεις 2Q25, όχι πλήρες εποπτικό stress test ή πρόβλεψη πραγματοποιημένης ζημιάς. Η επίπτωση δεν ενσωματώνει πλήρως τις αντισταθμίσεις.

Εκτιμώμενη μείωση CET1 ανά ευρωπαϊκή τράπεζα σε σοκ 100 μονάδων βάσης στις κρατικές εκθέσεις
Η διάρκεια, η λογιστική ταξινόμηση και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου αλλάζουν ουσιαστικά την ευαισθησία κάθε τράπεζας.

Η Γαλλία είναι το επίκεντρο, αλλά το γαλλικό σενάριο είναι διαφορετικό

Η έκθεση διαχωρίζει το γενικευμένο σοκ από μια μεταβολή μόνο στους γαλλικούς τίτλους. Στη δεύτερη περίπτωση, η εκτιμώμενη συνολική επίπτωση περιορίζεται σε περίπου 0,3% της ενσώματης λογιστικής αξίας και 4 μονάδες βάσης στον CET1 του δείγματος.

Για BNP Paribas και Société Générale, που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη Γαλλία, η Citi αναφέρει περίπου 1%–2% επίπτωση στην ενσώματη λογιστική αξία και 10–20 μονάδες βάσης στον CET1. Οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει να συγχέονται με τις 53 και 69 μονάδες βάσης του γενικευμένου σοκ.

Υπάρχει και μια ακόμη διάκριση. Ο ευρύς ορισμός των εκθέσεων προς κυβερνήσεις περιλαμβάνει περιφερειακές αρχές και φορείς του δημόσιου τομέα. Δεν ισοδυναμεί με κατοχή ομολόγων του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό οι επιμέρους εταιρικές γνωστοποιήσεις μπορούν να δίνουν πολύ μικρότερη ευαισθησία.

Η Citi παραθέτει τη γνωστοποίηση της Société Générale ότι, από γαλλική κρατική έκθεση 23 δισ. ευρώ, περίπου 7 δισ. αφορούν OAT και το 95% αυτών καταγράφεται στο αναπόσβεστο κόστος. Για αυτό το στενότερο χαρτοφυλάκιο, το σοκ 100 μονάδων βάσης αντιστοιχεί σε επίπτωση κάτω της μίας μονάδας βάσης στον CET1. Δεν πρόκειται για αντίφαση: αλλάζουν το εύρος της έκθεσης και η λογιστική της μεταχείριση.

Ποιες μετοχές θεωρεί ότι τιμωρήθηκαν υπερβολικά

Η Citi ξεχωρίζει τις υποχωρήσεις σε Société Générale, UniCredit, BNP Paribas και CaixaBank ως δύσκολα δικαιολογήσιμες με βάση την πορεία των εκτιμήσεων κερδών. Αναγνωρίζει παράλληλα ειδικούς λόγους πίεσης σε άλλους ομίλους, όπως η χαμηλότερη καθοδήγηση της Deutsche Bank για το τρίτο τρίμηνο και οι δυσμενείς εξελίξεις γύρω από τους ελβετικούς κεφαλαιακούς κανόνες για την UBS.

Όταν η συνολική απόδοση πέφτει περισσότερο από τις εκτιμήσεις κερδών
ΤράπεζαΣυνολική απόδοση από τέλη ΑυγούστουΜεταβολή consensus EPS 2027
Barclays−14%−1%
Société Générale−13%0%
Deutsche Bank−13%0%
UBS−12%0%
UniCredit−10%+1%
BNP Paribas−10%0%
CaixaBank−10%0%
HSBC−10%+2%
NatWest−6%0%

-: Citi, σχήμα 5. Στοιχεία έως 8 Οκτωβρίου 2026, 17:00 GMT. Συνολικές αποδόσεις σε ευρώ, με επανεπένδυση μερισμάτων· δεν είναι απλές μεταβολές τιμής ή κλεισίματα της 12ης Οκτωβρίου. Στρογγυλοποιήσεις όπως στην πηγή.

Ο οίκος συνδέει μέρος των πιέσεων με τις ήδη μεγάλες τοποθετήσεις των επενδυτών στον κλάδο. Όταν μια δημοφιλής επενδυτική επιλογή αρχίζει να υποχωρεί, οι μειώσεις θέσεων μπορούν να ενισχύσουν την κίνηση. Η σχετική αντοχή των σκανδιναβικών τραπεζών, όπου οι τοποθετήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, αποτελεί για τη Citi ένδειξη υπέρ αυτής της εξήγησης — όχι απόδειξη ότι κάθε πτώση είναι αδικαιολόγητη.

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες

Για την Αθήνα, η έκθεση έχει σημασία επειδή αμφισβητεί μια βασική αιτία γενικευμένης αποστροφής προς τις τραπεζικές μετοχές. Δεν παρέχει, όμως, στον πίνακα ευαισθησίας ξεχωριστούς υπολογισμούς για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Δεν δίνει στο συγκεκριμένο σημείο ούτε συγκρίσιμη κατάταξη των τεσσάρων ούτε νέες ελληνικές τιμές-στόχους.

Η εφαρμογή των 37 μονάδων βάσης σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα θα ήταν αυθαίρετη. Για ασφαλές συμπέρασμα απαιτούνται ανά όμιλο η έκθεση ανά κρατικό εκδότη, η λογιστική κατηγορία, η διάρκεια, οι αντισταθμίσεις και το πραγματικό κεφαλαιακό περιθώριο. Το συνολικό μέγεθος ενός χαρτοφυλακίου δεν αρκεί.

Η δημοσιογραφική ανάγνωση είναι συνεπώς συγκεκριμένη: το επιχείρημα της Citi μπορεί να αποδυναμώνει το σενάριο μιας αυτόματης, ομοιόμορφης τραπεζικής ζημιάς από την άνοδο των αποδόσεων. Η αντοχή κάθε ελληνικής τράπεζας χρειάζεται τη δική της τεκμηρίωση.

Γιατί έχει σημασία — και τι μπορεί να ανατρέψει την εικόνα

Μια παρατεταμένη κρατική κρίση μπορεί να επηρεάσει τις τράπεζες μέσω ακριβότερης χρηματοδότησης, ασθενέστερης ζήτησης για δάνεια, αύξησης επισφαλειών ή ανάγκης πώλησης τίτλων. Αυτοί οι δίαυλοι δεν εξαντλούνται σε μια στατική άσκηση αποτίμησης ομολόγων.

Η Citi θεωρεί ότι, στην παρούσα φάση, η άμεση επίπτωση είναι περιορισμένη και η μικρή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης από τις αγορές υπερκαλύπτεται από υψηλότερες αποδόσεις κατά την ανανέωση των αντισταθμίσεων. Για να επιβεβαιωθεί αυτή η θέση, χρειάζονται αποτελέσματα, όχι μόνο θεωρητικοί συντελεστές ευαισθησίας.

Τα επόμενα σημεία ελέγχου είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους, οι νέες χορηγήσεις, το κόστος πιστωτικού κινδύνου, το κόστος εκδόσεων και οι ενημερωμένες γνωστοποιήσεις για κρατικά χαρτοφυλάκια και αντισταθμίσεις. Αν αυτά παραμείνουν ανθεκτικά, το επιχείρημα της υπερβολικής χρηματιστηριακής τιμωρίας θα ενισχυθεί. Αν επιδεινωθούν μαζί, η συζήτηση θα περάσει από τη λογιστική αποτίμηση στην πραγματική κερδοφορία.

Οι αγορές θυμούνται εύκολα τις παλιές τραπεζικές κρίσεις. Η χρησιμότητα της έκθεσης είναι ότι απαιτεί να εξεταστεί ο σημερινός ισολογισμός προτού εξαχθεί το παλιό συμπέρασμα. Το στοίχημα της Citi είναι ότι ο φόβος έχει τρέξει γρηγορότερα από τη ζημιά. Ο έλεγχος αυτού του στοιχήματος αρχίζει στις επόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Στοιχεία / Πηγές

Βασική πηγή: Citi Research, «European Banks — Sovereign Fears Seem Misplaced», 12 Οκτωβρίου 2026, από το αρχείο που τέθηκε στη διάθεση της σύνταξης. Πίνακες και πρωτότυπα διαγράμματα βασίζονται στα σχήματα 5, 7, 8, 12 και 20. Οι αναφορές σε EBA, Visible Alpha, DataStream, FactSet και MSCI αφορούν τις πηγές που χρησιμοποιεί η ίδια η έκθεση. Οι επιμέρους σειρές έχουν διαφορετικές ημερομηνίες και δείγματα, όπως αναφέρεται στις λεζάντες. Το 32% της σχετικής έκπτωσης είναι υπολογισμός της σύνταξης. Οι εκτιμήσεις και οι επενδυτικές προτιμήσεις αποδίδονται στη Citi· η ενότητα για την Ελλάδα αποτελεί δημοσιογραφική ερμηνεία των ορίων της έκθεσης.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γαλλία- δημοσκόπηση: Άνετη επικράτηση Λεπέν έναντι Μελανσόν στο β’ γύρο

H αρχηγός της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, και ο αντίπαλός της και επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, διεύρυναν το προβάδισμά τους έναντι άλλων υποψηφίων και θα αναμετρηθούν σε έναν δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών με βάση όλα τα πιθανά σενάρια, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και υπογραμμίζει την αυξανόμενη

ΕΕ: Σχεδόν 1.600 νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σχεδόν 1.600 νέες καταχωρίσεις στον κατάλογο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας. "Περισσότερες από τις μισές συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων", ανέφερε η Κάγια Κάλας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα

Ελληνικές τράπεζες: Το πλεονέκτημα στο sell off των ομολόγων που «βλέπει» η UBS

Σε καλύτερη θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την αναταραχή στις αγορές ομολόγων βρίσκονται, σύμφωνα με τη UBS, οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τράπεζες, καθώς η πιστωτική επέκταση και η έκθεσή τους σε κυμαινόμενα επιτόκια προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια ανθεκτικότητας. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχωρούν υπό το βάρος των αυξημένων

Τσουκαλάς: Η ακρίβεια οδηγεί τη μεσαία τάξη σε καθοδική κοινωνική κινητικότητα

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στα ελληνικά νοικοκυριά ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς , υποστηρίζοντας ότι οι ανατιμήσεις των τελευταίων ετών πλήττουν ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Σε δήλωσή του τη Δευτέρα (12/10), ο κ. Τσουκαλάς επικαλείται τα τελευταία στοιχεία

Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Ινδονησία: Οι επαφές του Χ. Θεοχάρη και οι συμφωνίες

Επίσκεψη εργασίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου 2026, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Χάρης Θεοχάρης, επικεφαλής ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής. Κατά την επίσκεψη, ο κ. Θεοχάρης θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους κρατικών επενδυτικών και ναυτιλιακών φορέων, με στόχο την ενίσχυση των διμερών

Μιχαηλίδου: Κάτω από 1.000 τα παιδιά σε ιδρύματα – Μείωση άνω του 50% από το 2020

Κάτω από το όριο των 1.000 παιδιών υποχώρησε για πρώτη φορά ο αριθμός των ανηλίκων που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα (12/10) το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου , σήμερα φιλοξενούνται σε ιδρύματα 965 παιδιά , έναντι περίπου 2.200

Τρόφιμα: Ενέργεια, πρώτες ύλες και γεωπολιτική δοκιμάζουν τις αντοχές των μεγάλων παικτών

Με μια δύσκολη εξίσωση λόγω πίεσεων στο κόστος βρέθηκε αντιμέτωπη το 2026 η ελληνική βιομηχανία στα τρόφιμα, αφού μεγάλοι παίκτες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Οι διοικήσεις οδηγούνται σε στρατηγικές θωράκισης λόγω των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και του ευμετάβλητου ενεργειακού κόστους, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων ως

Κ. Κάλας και Αυστραλία χαιρετίζουν την πρόταση για ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας – Ουκρανίας

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση μιας ενεργειακής εκεχειρίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε μία "που θα περιλαμβάνει (τον όρο) ότι δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι". "Φυσικά θα χαιρετίσουμε την κατάπαυση του πυρός μόλις αυτή τηρηθεί", δήλωσε η Κάλας πριν από την

Related Articles

Popular Categories