Ενώ το Πακιστάν ετοιμάζεται (από χθες) να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται, σύμφωνα με πηγές, να μεταβαίνει τελικά σήμερα στο Ισλαμαμπάντ, η Τεχεράνη αρνείται ότι η δική της αντιπροσωπεία έχει αναχωρήσει για την πακιστανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το CNN, o Τζέι Ντι Βανς αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την Ουάσιγκτον συνοδευόμενος από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και του Ιράν είναι επί του παρόντος προγραμματισμένος για την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρουν πηγές. Σημείωσαν δε ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ υπάρχουν εμπόδια που πρέπει ακόμη να επιλυθούν.
Τα κύρια σημεία τριβής
Η τύχη των αποθεμάτων ουρανίου του Ιράν
Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν συμφώνησε να στείλει το απόθεμα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του στις ΗΠΑ, ένας ισχυρισμός που διαψεύστηκε γρήγορα από ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι η απαίτηση αυτή είναι “non-starter”.
Το Ιράν διαθέτει περίπου 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60% — μια σημαντική ποσότητα. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνει την αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων με αντάλλαγμα την παράδοση του αποθέματος από την Τεχεράνη.
Το Ιράν έχει ζητήσει σημαντική ελάφρυνση των κυρώσεων και αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Περιορισμοί στον εμπλουτισμό ουρανίου
Η διάρκεια οποιασδήποτε αναστολής του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν είναι ένα ακόμη σημείο διαφωνίας. Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στο CNN απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει το πρόγραμμα επ’ αόριστον, λέγοντας ότι το Ιράν “δεν θα δεχτεί ποτέ” να αποτελέσει “εξαίρεση από το διεθνές δίκαιο”.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων συνομιλιών στο Ισλαμαμπάντ, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές πρότειναν μια 20ετή παύση στον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, σύμφωνα με πηγή. Το Ιράν απάντησε με αντιπρόταση για πενταετή αναστολή, την οποία οι ΗΠΑ απέρριψαν, αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος.
Άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Την περασμένη Παρασκευή το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τη βασική ναυτιλιακή οδό, η οποία παρέμενε ουσιαστικά κλειστή για σχεδόν δύο μήνες, ανακουφίζοντας τόσο τις αγορές όσο και τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν δει τις τιμές ενέργειας να εκτινάσσονται. Αλλά η ανάσα αυτή ήταν βραχύβια.
Στη συνέχεια, το Ιράν επέβαλε εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς στη ναυτιλία, ως απάντηση στη δήλωση του Τραμπ ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Δύο σκάφη ανέφεραν επιθέσεις το Σάββατο ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από τα στενά.

