Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Οι καταλύτες για το re-rating, τα τέσσερα θέματα-κλειδιά για τον κλάδο

- -

Η Goldman Sachs επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των αποτελεσμάτων χρήσης 2024. Παραμένει εποικοδομητική στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όπως τονίζει, και συνεχίζει να αναμένει ότι το discount αποτίμησης με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες (0,8x/0,7x P/TBV 2025-2026 έναντι 1,1x/1,0x για τις τράπεζες της ΕΕ) θα μειωθεί σταδιακά τους επόμενους 12 μήνες. 

Κατά την άποψή της, η αύξηση των πληρωμών μερισμάτων και η σταδιακή μείωση των υπολοίπων DTC θα είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων ενός περαιτέρω re-rating. Βλέπει το υψηλότερο περιθώριο ανόδου για την Alpha Bank σε ορίζοντα 12μηνου, δεδομένης της ισχυρής της θέσης για το 2025 και της σημαντικής έκπτωσης αποτίμησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman προχωρά σε δύο αλλαγές αξιολόγησης: 

(1) αναβαθμίζει την Alpha σε Αγορά (από Neutral) καθώς αναμένουμε ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια NIM θα είναι πιο ανθεκτικά στις μειώσεις των επιτοκίων και επίσης το χάσμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE θα μειωθεί  σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, και 

(2) υποβαθμίζει την Eurobank σε Neutral (από Αγορά) λόγω αποτίμησης (στο 1x το P/TB 2024, το υψηλότερο στην Ελλάδα) και την αυξημένη ευαισθησία στο ΝΙΜ μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας. 

Διατηρεί τις αξιολογήσεις Αγοράς στην Εθνική και την Πειραιώς.

Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,4 ευρώ από 1,9 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 36%, για την Eurobank στα 2,8 ευρώ από 2,5 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 16%, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,7 ευρώ από 10,6 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 28% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,7 ευρώ από 5,4 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 29%.

Όπως σημειώνει η Goldman, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 24% τους τελευταίους δύο μήνες (έναντι 12% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και πλέον διαπραγματεύονται με μέσο P/TBV 2025/2026 στο 0,83x/0,73x. Πιστεύει ότι η σχετική υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ οφείλεται σε κάποιο βαθμό στις υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια, με τα NIM των ελληνικών τραπεζών να είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων έναντι άλλων τραπεζών της ευρωζώνης.

γφρδ

Όσον αφορά το 2025, η G.S αναμένει τα ακόλουθα τρία θέματα θα διαμορφώσουν τον ελληνικό τραπεζικό χώρο: 

(1) ο αντίκτυπος των μειώσεων επιτοκίων στο NIM και ROE των τραπεζών (οι οικονομολόγοι της αναμένουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να μειωθεί σε 1,75% τους επόμενους 12 μήνες), 

2) η επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και κυρίως των εταιρικών,

(3) μείωση του guidance για το κόστος κινδύνου

(4) οι προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το πρώτο θέμα, αυτό του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η G.S αναφέρει ότι αναμένει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί από 3,0% το Δεκέμβριο του 2024 σε 1,75% τον Δεκέμβριο του 2025, με περικοπές 50μ.β/50μ.β/25μ΄β στο α’/β’/και γ’ τρίμηνο, αντίστοιχα, και στη συνέχεια το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό το 2026-2027. Οι πιο πρόσφατοι γνωστοποιημένοι αριθμοί ευαισθησίας NII για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τις ελληνικές τράπεζες είναι: 42-45 εκατ. ευρώ/35 εκατ. ευρώ/20-25 εκατ. ευρώ/12 εκατ. ευρώ για τις Eurobank/ΕΤΕ/Πειραιώς/Alpha, αντίστοιχα, που συνεπάγεται αλλαγή ύψους 5μ.β/5μ.β/3μ.β/3μ.β/3μ.β στα NIM, αντίστοιχα επίσης. Οποιαδήποτε μείωση στο μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειώσει περαιτέρω τις ευαισθησίες, όπως εκτιμά. Οι Alpha και Eurobank είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν, κατά την άποψή της, δεδομένης της μεγαλύτερης έκθεσής τους σε ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις έναντι των Πειραιώς/ΕΤΕ. Γενικότερα, αναμένει συμπίεση των NIM κατά  14μ.β/21μ.β/54μ.β/47μ.β για Alpha/Eurobank/ΕΤΕ/Πειραιώς, αντίστοιχα, το 2024-2026, ενώ αναμένει επίσης μείωση του χάσματος στα ROE των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά την επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση περίπου 8% σε ετήσια βάση των εξυπηρετούμενων δανείων στο εννεάμηνο του 2024, η οποία ήταν πάνω από τον στόχο του 5-7% που είχαν θέσει οι διοικήσεις στις αρχές του 2024. Η πλειονότητα των νέων όγκων προήλθε από τον εταιρικό τομέα και η Goldman αναμένει ότι η τάση αυτή  θα συνεχιστεί το 2025-2027: τοποθετεί την αύξηση του εταιρικού δανεισμού κατά 10% ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, που μεταφράζεται σε μέση ετήσια αύξηση περίπου 7% των συνολικών εξυπηρετούμενων δανείων.

Τρίτον, η Goldman βλέπει περιθώρια αναθεώρησης προς τα κάτω του guidance των ελληνικών τραπεζών σχετικά με το κόστος κινδύνου: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τις για τις προβλέψεις κατά περίπου 20% το 2025-2028 για τις ελληνικές τράπεζες και τώρα τοποθετεί το κόστος κινδύνου στις 50μ.β/40μ.β το 2025/2026-2028. Σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επιδεικνύουν σημαντική πρόοδο όσον αφορά την απομόχλευση NPE τους τελευταίους 12 μήνες: αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα φτάσει στο 3,6%/2,7%/2,4% το 2024-2026 με τους αντίστοιχους δείκτες κάλυψης NPE στο 89%/103%/116%/131% το 2025-2028. Σε αυτά τα επίπεδα, τα NPE και οι δείκτες κάλυψης προσεγγίζουν τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών και υπάρχει περιθώριο για το κόστος κινδύνου να συγκλίνει προς τις 40μ.β και στα ίδια επίπεδα με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2025-2028.

Τέλος, και όσον αφορά τις προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου, η Goldman επισημαίνει πως η δημιουργία σταθερού κεφαλαίου (βλέπει 13% ROTE το 2025-2026) και η ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας (μέσος CET1 στο 17,3%/17,4% το 2025-2026) θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία στις στρατηγικές κατανομής κεφαλαίων. 

Αναμένει ότι η Εθνική θα είναι ο υψηλότερος πληρωτής μερισμάτων (Payout στο 50%/60%/70% το 2024/2025/2026, έχει το υψηλότερο CET1 στο 19-19,5% το 2024-2026), με την τράπεζα να τονίζει προηγουμένως την οργανική ανάπτυξη και τα μερίσματα για όλους τους τομείς. 

Αναμένει από τη Eurobank να χρησιμοποιήσει κεφάλαια τόσο για οργανικές όσο και για ανόργανες ευκαιρίες ανάπτυξης (με ιδιαίτερες ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών σε τραπεζικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες και στο asset management) και εκτιμά πως η πληρωμή μερίσματος θα κινηθεί στο 50% το 2024-2026. 

Για την Πειραιώς αναμένει payout 35%/50%/50% το 2024-2026. Η διοίκηση ανέφερε προηγουμένως ότι το υπερβάλλον κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυξητικές ευκαιρίες ανάπτυξης (το σχέδιο της εταιρείας να λανσάρει την ψηφιακή τράπεζα Snappi το 2025 και συζητήσεις για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής), υψηλότερη πληρωμή μερίσματος ή επιπλέον συσσώρευση CET1. 
Τέλος, τοποθετεί το payout της Alpha στο 35%/50%/50% την περίοδο 2024-2026, με αύξηση των οργανικών δανείων και ευκαιρίες μη οργανικής ανάπτυξης.

ωβφγτ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Κατρακυλά 9% η μετοχή της SpaceX μετά τη φρενίτιδα της mega-IPO

Οι μετοχές της SpaceX του Έλον Μασκ έκαναν βουτιά σχεδόν 9% την Πέμπτη, καθώς η φρενίτιδα που ακολούθησε την IPO - και που την τοποθέτησε για λίγο μεταξύ των πέντε πολυτιμότερων εταιρειών του κόσμου - φαίνεται να "ξεφουσκώνει". Οι μετοχές της υποχωρούν 8,8% στα 174,8 δολάρια, αφού είχαν χάσει σχεδόν 5% στην τελευταία συνεδρίαση. Παρά τις απώλειες, η μετοχή

Ερντογάν για Κύπρο μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: “Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο”

Με σαφές μήνυμα για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.   Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα στην Άγκυρα και διήρκεσε περίπου δύο ώρες, με την τουρκική ηγεσία να εξετάζει σειρά κρίσιμων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Στην ανακοίνωση που

Λίνα Μενδώνη: «Ο Παρθενώνας μάς αποκαλύπτει πλέον την γεωμετρική του τελειότητα» – ΒΙΝΤΕΟ

«Ο Παρθενώνας μάς αποκαλύπτει πλέον την γεωμετρική του τελειότητα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δυτικού αετώματος του μνημείου μετά την οριστική απομάκρυνση των σκαλωσιών. Ερωτηθείσα αν έχει ενδοιασμούς για νέες ψηφιακές εφαρμογές ή τρόπους παρουσίασης των Γλυπτών από εδώ και στο εξής, η κ. Μενδώνη αποκάλυψε πως

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Να ξαναδούμε την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 για το δάσος, λένε 4 βουλευτές της ΝΔ

Μολονότι στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, δεν περιλαμβάνεται πρόταση σχετικά με την έννοια του δάσους, τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, έθεσαν εμφατικά στο τραπέζι της συζήτησης την αναγκαιότητα παραμονής της ερμηνευτικής δήλωσης στον Καταστατικό Χάρτη για τι είναι δάσος. Στην ισχύουσα μορφή του το

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι απώθησε ισραηλινά στρατεύματα που προωθούνταν στο νότιο τμήμα της χώρας

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, απώθησε ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούσαν να προωθηθούν προς την κοινότητα Κφαρ Τεμπνίτ, κοντά στη Ναμπατία του νοτίου Λιβάνου. Ήταν η πρώτη φορά που εκδόθηκε τέτοια ανακοίνωση μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. "Επί τέσσερις ημέρες, τα εχθρικά στρατεύματα επιχειρούσαν

Στο αμερικανικό Κογκρέσο το “Μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ” με τους όρους της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

Ο Λευκός Οίκος παρέδωσε την Πέμπτη αντίγραφο της προσωρινής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν στο αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα έγγραφο που είδε το Reuters, μία ημέρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προσωρινή συμφωνία με την Τεχεράνη για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι που αναφέρονται στο έγγραφο προς το Κογκρέσο ταυτίζονται με τις λεπτομέρειες της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και

Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας: Τα νούμερα που γράφονται για το κόστος της πλατφόρμας «Πόσο κάνει» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα

«Με το που παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα «Πόσο κάνει», ξεκίνησε η διασπορά fake news στα social media σχετικά με το κόστος της. Τα νούμερα που γράφονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τονίζουν πηγές του Παρατηρητηρίου Fake News της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση, η δράση posoKanei.gov.gr υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «CRMS-Ενιαία Πλατφόρμα

Στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών – «Δεν είναι πανάκεια ο νόμος Κατσέλη», τόνισε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκίνησε η επεξεργασία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μισθολογικές και φορολογικές διατάξεις, ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου, ρυθμίσεις για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και βελτίωση του πλαισίου για

Related Articles

Popular Categories