25.8 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Guardian: Ρωσικά έγγραφα δείχνουν ότι η Μόσχα ανέμενε την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ – Χαμηλό το ηθικό στο μέτωπο

Η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας είχε προβλέψει την ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ και  έκανε σχέδια για την αποτρέψει εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με έγγραφα που ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατάσχεσε από εγκαταλελειμμένες ρωσικές θέσεις στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η αποκάλυψη κάνει την κακή άμυνα των ρωσικών δυνάμεων μετά την επίθεση της Ουκρανίας στις αρχές Αυγούστου ακόμη πιο ενοχλητική. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τις ρωσικές ανησυχίες για το ηθικό στις τάξεις στο Κουρσκ, οι οποίες εντάθηκαν μετά την αυτοκτονία ενός στρατιώτη στο μέτωπο, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε “παρατεταμένη κατάσταση κατάθλιψης λόγω της υπηρεσίας του στον ρωσικό στρατό”.

Οι διοικητές των μονάδων έχουν λάβει οδηγίες να διασφαλίσουν ότι οι στρατιώτες παρακολουθούν καθημερινά ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για να διατηρήσουν την “ψυχολογική τους κατάσταση”.

Ο Guardian δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων, αν και φέρουν τα χαρακτηριστικά γνήσιων επικοινωνιών του ρωσικού στρατού. Στα τέλη Αυγούστου, ο Guardian συνάντησε την ουκρανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που τα κατάσχεσε, λίγες ώρες αφότου είχαν εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος. Η ομάδα δήλωσε ότι είχε πάρει έγγραφα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, της FSB και του στρατού από κτίρια στην περιοχή του Κουρσκ και αργότερα παρείχε μια επιλογή για να τα δουν και να τα φωτογραφίσουν.

Ο Guardian δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων, αν και φέρουν τα χαρακτηριστικά γνήσιων επικοινωνιών του ρωσικού στρατού. Στα τέλη Αυγούστου, ο Guardian συνάντησε την ουκρανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που τα κατάσχεσε, λίγες ώρες αφότου είχαν εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος. Η ομάδα αυτή ανέφερε ότι είχε πάρει έγγραφα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, της FSB και του στρατού από κτίρια στην περιοχή του Κουρσκ.

Ορισμένα από τα έγγραφα είναι διαταγές που διανέμονται σε διάφορες μονάδες, ενώ άλλα είναι χειρόγραφα ημερολόγια που καταγράφουν γεγονότα και ανησυχίες σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι παλαιότερες εγγραφές χρονολογούνται στα τέλη του 2023, ενώ τα πιο πρόσφατα έγγραφα χρονολογούνται μόλις έξι εβδομάδες πριν η Ουκρανία ξεκινήσει την εισβολή της στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου.

Τα έγγραφα προέρχονται ως επί το πλείστον από μονάδες του 488ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων της Ρωσίας, και συγκεκριμένα από τον δεύτερο λόχο του 17ου Τάγματός του.

Η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ αιφνιδίασε τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου και πολλούς στην ουκρανική ελίτ, καθώς ο σχεδιασμός είχε περιοριστεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων. Αλλά τα ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα περιέχουν προειδοποιήσεις μηνών σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην περιοχή και μια απόπειρα κατάληψης της Σούντζα, μιας πόλης 5.000 κατοίκων που βρίσκεται τώρα υπό ουκρανική κατοχή για περισσότερο από ένα μήνα.

Μια καταχώρηση από τις 4 Ιανουαρίου έκανε λόγο για “πιθανή διάρρηξη των κρατικών συνόρων” από ουκρανικές ένοπλες ομάδες και έδινε εντολή για αυξημένη εκπαίδευση για την προετοιμασία της απόκρουσης οποιασδήποτε επίθεσης. Στις 19 Φεβρουαρίου, οι διοικητές των μονάδων προειδοποιήθηκαν για τα ουκρανικά σχέδια για “μια ταχεία ώθηση από την περιοχή Σούμι στο ρωσικό έδαφος, σε βάθος 80 χιλιομέτρων, για τη δημιουργία ενός διαδρόμου πριν από την άφιξη των κύριων μονάδων του ουκρανικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα”.

Στα μέσα Μαρτίου, οι μονάδες στα σύνορα διατάχθηκαν να ενισχύσουν τις αμυντικές γραμμές για την προετοιμασία μιας ουκρανικής επίθεσης.

Στα μέσα Ιουνίου, υπήρξε μια πιο συγκεκριμένη προειδοποίηση για τα ουκρανικά σχέδια “προς την κατεύθυνση Γιουνακίβκα – Σούντζα -, με στόχο την κατάληψη της Σούντζα”, κάτι που όντως συνέβη τον Αύγουστο. Υπήρχε επίσης μια πρόβλεψη ότι η Ουκρανία θα επιχειρούσε να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Seym για να διακόψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή, κάτι που επίσης συνέβη αργότερα. Το έγγραφο του Ιουνίου είε παράπονα ότι οι ρωσικές μονάδες που βρίσκονται στο μέτωπο “είναι πλήρεις μόνο κατά 60-70% κατά μέσο όρο και αποτελούνται κυρίως από εφεδρείες με μικρή εκπαίδευση”.

Όταν ήρθε η ουκρανική επίθεση στις 6 Αυγούστου, πολλοί Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και μέσα σε μια εβδομάδα η Ουκρανία είχε πάρει τον πλήρη έλεγχο της Σούντζα. “Έφυγαν τρέχοντας, χωρίς καν να καταστρέψουν τα έγγραφά τους”, δήλωσε ένα μέλος της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων που κατάσχεσε τα έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια της χαοτικής ρωσικής υποχώρησης, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες. Οι γονείς ενός ννεοσύλλεκτου στρατιώτη, που εμφανίζεται στα έγγραφα, κατέγραψαν μια έκκληση σε βίντεο τον Αύγουστο, αναγνωρίζοντάς τον ως τον 22χρονο γιο τους Βαντίμ Κόπιλοφ, λέγοντας ότι είχε αιχμαλωτιστεί κοντά στη Σούντζα καλώντας τις ρωσικές αρχές να τον ανταλλάξουν.

Τα έγγραφα δίνουν μια εικόνα των ρωσικών δυνάμεων κατά το περασμένο έτος, σε μια περίπτωση αναφέροντας την ανάγκη δημιουργίας παραπλανητικών χαρακωμάτων και θέσεων για να μπερδευτούν τα ουκρανικά αναγνωριστικά drones. “Θα πρέπει να δημιουργηθούν μοντέλα αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και εκτοξευτών πυροβολικού, καθώς και κούκλες στρατιωτών, οι οποίες θα πρέπει να μετακινούνται περιοδικά”, αναφέρεται σε μια διαταγή.

Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι έπρεπε να σταλούν μερικοί στρατιώτες στις παραπλανητικές θέσεις για να ανάβουν φωτιές τη νύχτα και να περπατούν με φακούς και ότι η Ρωσία θα έπρεπε να δημιουργήσει ραδιοφωνικές συνομιλίες σχετικά με τις θέσεις αυτές, με σκοπό να τις υποκλέψουν. Δεν είναι σαφές αν δημιουργήθηκαν ποτέ τέτοιες θέσεις- μέλη μιας ουκρανικής μονάδας που πετούσε αναγνωριστικά drones στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες δήλωσαν στον Guardian ότι δεν είδαν κάτι για τέτοιες θέσεις.

Τον Μάρτιο, τα ρωσικά έγγραφα σημειώνουν ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά ουκρανικών ομάδων σαμποτάζ που μεταμφιέζονται για να εργαστούν πίσω από τις ρωσικές γραμμές φορώντας ρωσικές στολές.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για σοβαρά προβλήματα με το ηθικό στο μέτωπο. “Η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τις αυτοκτονίες δείχνει ότι το ζήτημα των στρατιωτών που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτοκτονίας παραμένει τεταμένο”, αναφέρεται σε μια καταχώρηση. Περιγράφεται ένα περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν ένας στρατιώτης που αυτοπυροβολήθηκε στην κοιλιά.

“Η διερεύνηση του περιστατικού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της αυτοκτονίας και του θανάτου του ήταν μια νευρική και ψυχολογική κατάρρευση, που προκλήθηκε από την παρατεταμένη κατάσταση κατάθλιψης λόγω της θητείας του στο ρωσικό στρατό”, αναφέρεται στη χειρόγραφη έκθεση του περιστατικού.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω τέτοια περιστατικά, οι διοικητές των μονάδων είχαν οδηγίες να εντοπίζουν τους στρατιώτες που “είναι ψυχικά ανέτοιμοι να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους ή επιρρεπείς σε τέτοια συμπεριφορά, και να οργανώνουν την επανατοποθέτησή τους και τη μεταφορά τους σε στρατιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις”.

Related posts

“Σάρωσε” ο Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα

banks

CVS Health: Έχασε τις προβλέψεις για κέρδη και έσοδα – Βουτιά έως και 10% για τη μετοχή

banks

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμα δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο του 2%

banks

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί το Ισραήλ σε ενδεχόμενη ιρανική επίθεση

banks

Η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ειρηνοποιός

banks

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

banks