Politico: Αυξάνεται η ανησυχία στην Ευρώπη – Hγέτες προετοιμάζουν τους πολίτες για τη ρωσική απειλή

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με drones ή πυραύλους εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα εντείνει την υβριδική εκστρατεία της σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σύμφωνα με άρθρο του Politico, η Γερμανία προετοιμάζει τα νοσοκομεία της για μια πιθανή σύγκρουση, η Λιθουανία έχει επικαιροποιήσει τα σχέδια εκκένωσης και στρατεύματα του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν ασκήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, ενώ οι λευκορωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στη Λιθουανία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στείλει drones ή πυραύλους στο έδαφος χωρών του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την Ουκρανία “τους επόμενους μήνες”.

Οι προειδοποιήσεις αναδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη, εν μέσω της ταχείας αύξησης περιστατικών παραβίασης του εναέριου χώρου και απόπειρων δολιοφθοράς τους τελευταίους μήνες. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τις επιθέσεις αυτές μορφή πίεσης από το Κρεμλίνο, με στόχο να περιορίσει τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ωστόσο έχουν μετριάσει την αντίδρασή τους υπό τον φόβο κλιμάκωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Παρασκευή τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές του 2027 σε έκτακτη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν για την Ουκρανία, το Ιράν και την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση.

Χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις του Τουσκ “ορθές και τεκμηριωμένες”, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα νέο σχέδιο προστασίας των κρίσιμων υποδομών και προσθέτοντας: “Τις τελευταίες εβδομάδες… η ρωσική υβριδική απειλή εναντίον των Ευρωπαίων και της Γαλλίας έχει ενταθεί”.

Ο Γκιγιόμ Λακρουά, επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς, αποχώρησε από τη συνάντηση λέγοντας: “Στα 50 μου χρόνια, σπάνια έχω νιώσει τέτοιο ίλιγγο”.

“Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός μιλάει τόσο έντονα”, δήλωσε την Παρασκευή ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρομπ Γιέτεν. “Πρέπει να πάρουμε αυτή την προειδοποίηση πολύ σοβαρά… πρέπει να δείχνουμε με συνέπεια ότι δεν το αποδεχόμαστε και ότι θα δράσουμε εάν χρειαστεί”.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι η χώρα του “αξίζει να προετοιμαστεί ψυχολογικά για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι”, συμπεριλαμβανομένων δολιοφθορών και ρωσικών drones.

Η Μόσχα εντείνει επίσης τη μαχητική ρητορική της ενόψει των ρωσικών βουλευτικών εκλογών αυτό το Σαββατοκύριακο, οι οποίες αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν στην εξουσία το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει έναν “πολύ σύντομο” πόλεμο εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιχειρήσουν να επιτεθούν στη χώρα.

“Η Ρωσία έχει αυξήσει τον ρυθμό των δραστηριοτήτων της — πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση”, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί ώστε να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα. “Αυτό μπορεί να θεωρηθεί εκδήλωση μιας ευρύτερης τάσης… έχουμε δει παρόμοιες προειδοποιήσεις και ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες”.

Μέχρι στιγμής, τα τελευταία περιστατικά δεν έχουν οδηγήσει σε πρόσθετες πολυμερείς αντιδράσεις, δήλωσε δεύτερος ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, πρόσθεσε, “παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”.

Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία

Την Παρασκευή, γερμανικές και σουηδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις κοντά στο στρατηγικής σημασίας σουηδικό νησί Γκότλαντ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις αιφνιδιαστικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατέρριψαν ρωσικό drone πάνω από τη Λιθουανία, ρωσικό πλοίο έριξε φωτοβολίδες εναντίον δανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και η Γερμανία απέδωσε απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας σε ύποπτο Ρώσο κατάσκοπο.

Τον Αύγουστο, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι η Μόσχα σχεδίαζε περιορισμένη επίθεση εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια. Ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα να μην κλιμακώσουν τη σύγκρουση με συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν οι τελευταίες προειδοποιήσεις βασίζονται σε νέες πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Κεστούτις Μπουντρίς δήλωσε ότι το Βίλνιους διαθέτει “τις ίδιες πληροφορίες” με τον Τουσκ “σχετικά με μια πιθανή επιχείρηση υπό ξένη σημαία”, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτές χρονολογούνται από τον Ιούλιο.

“Βλέπω τις δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών ως μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας για να προειδοποιηθεί η Ρωσία να μην πάρει ανόητες αποφάσεις και να μην επιχειρήσει κάτι θεωρώντας ότι δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, και ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες”, δήλωσε.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Συμμαχίας, οι σύμμαχοι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε νέα πληροφορία από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει την εκτίμησή του για την απειλή.

“Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε άμεση απειλή επίθεσης”, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας, προσθέτοντας: “Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς ή εφησυχασμένοι και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό τα επόμενα χρόνια”.

Ο Εντ Άρνολντ, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων D Group, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν επίσης να αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις απειλές και στην “προκαταρκτική αποδόμηση” ψευδών επιχειρήσεων προβοκάτσιας πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αντιδρά επιθετικά λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να νικήσει την Ουκρανία. “Ως εκ τούτου, μπορεί λανθασμένα να θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι να εντείνει την υβριδική της εκστρατεία — πρόκειται για μια επιλογή που οδηγεί σε ήττα, επειδή είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε”.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, καταγράφηκαν 100 επίσημα αποδιδόμενα υβριδικά περιστατικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, έναντι 60 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το ουκρανικό think tank Sahaidachnyi Security Center, με ιδιαίτερα απότομη αύξηση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν “εύκολα πάνω από 200”, χωρίς να υπολογίζονται οι κυβερνοεπιθέσεις — οι οποίες ανέρχονται σε “χιλιάδες” κάθε μήνα μόνο εναντίον της έδρας της στρατιωτικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. “Οι αριθμοί αυξάνονται, η σοβαρότητα αυξάνεται, η διάθεση ανάληψης ρίσκου [της Ρωσίας] αυξάνεται”, ανέφερε.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η ADNOC των ΗΑΕ υπογράφει συμφωνία προμήθειας LNG με την ταϊλανδέζικη Gulf Group

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), υπέγραψε πολυετή συμφωνία με τον Gulf Group για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Η Ταϊλάνδη, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη Νοτιοανατολική Ασία, διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν

Ζελένσκι: Ένας νεκρός από επίθεση ρωσικού drone σε τουρκικής ιδιοκτησίας πλοίο

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα άλλο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης ρωσικού drone εναντίον μη πολεμικού πλοίου τουρκικής ιδιοκτησίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Μια φρικτή επίθεση από δύο ρωσικά drones εναντίον ενός μη πολεμικού πλοίου σε ουδέτερα ύδατα, το οποίο μετέφερε καλαμπόκι και ανήκε στην Τουρκία. Στο πλοίο

Εισαγγελική έρευνα μετά τη μήνυση Κούλογλου για παγίδευση του κινητού του με το Pegasus

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle Η Εισαγγελία ξεκινά ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη μήνυση του πρώην ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου σχετικά με την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus. Η επιμόλυνση του κινητού καταγγέλλεται ότι έγινε κατά την περίοδο που ο Κούλογλου συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κεφαλογιάννης για φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτες οι δηλώσεις της – Ο μακεδονικός πολιτισμός δεν έχει σχέση με το κράτος της Β. Μακεδονίας

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «τις απαράδεκτες δηλώσεις που πραγματοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Σκόπια», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. Δηλώσεις που, όπως τόνισε ο ίδιος «ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορία και τον πολιτισμό». «Στην πρόσφατη επίσκεψή της στα

Μπαίνει σε… τάξη η απασχόληση στις πλατφόρμες

Νομοθετική παρέμβαση, ώστε να «μπει τάξη» στο άναρχο τοπίο που επικρατεί στις πλατφόρμες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, για  να πάψει να κυριαρχεί εκεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ ή ΑΙ), προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να υπάρχει εφεξής «δικλίδα ασφαλείας» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε ένα πρώτο επίπεδο, θα λογίζονται, άρα και θα

Νίκος Βερόπουλος: Το άλμα στον τζίρο, οι επενδύσεις των 5,4 εκατ. και το «στοίχημα» για νέα μερίδια

Αύξηση στον τζίρο αλλά μικρή πτώση στη κερδοφορία κατέγραψε το 2025 η ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ Vero του Νίκου Βερόπουλου, η οποία διαχειρίζεται τις θυγατρικές VEROPULOS DOOEL στη Βόρεια Μακεδονία και της VEROPOULOS DOO στη Σερβία. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανέβηκε στ α 182,64 εκατ. ευρώ έναντι 173,41 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα

Η ακροδεξιά AfD εξετάζει στροφή από τις αντιευρωπαϊκές της ρίζες – Τι δείχνει εσωτερικό έγγραφο

Μέλη της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" (AfD) υποστηρίζουν μια αλλαγή στη μακροχρόνια πολιτική αντίθεσης του ακροδεξιού κόμματος προς τη συμμετοχή της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, σύμφωνα με ένα έγγραφο στρατηγικής που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα. Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη αλλαγή σε μία από τις θεμελιώδεις αρχές του AfD

Αποθέματα πετρελαίου: Το μαξιλάρι ασφαλείας είναι “ανησυχητικά λεπτό”, προειδοποιεί ο CEO της Aramco

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, το λεγόμενο μαξιλάρι ασφαλείας που προστατεύει τα κράτη από διαταραχές στην προσφορά "είναι ανησυχητικά λεπτό", αφήνοντας τις αγορές εκτεθειμένες σε κινδύνους που θα επιδεινωθούν αν δεν ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο μίλησε

Related Articles

Popular Categories