Reuters: Πώς η αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ επηρεάζει τις εμπορικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον ΟΠΕΚ αποδυναμώνει τον έλεγχο του οργανισμού στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο διεύρυνσης της ρήξης με τη γειτονική χώρα του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί τον de facto ηγέτη του οργανισμού των παραγωγών αργού πετρελαίου.

Από τις αποκλίνουσες πετρελαϊκές πολιτικές έως τις γεωπολιτικές εντάσεις για την Υεμένη και το Σουδάν, καθώς και τον αυξανόμενο οικονομικό ανταγωνισμό, οι σχέσεις ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι οδηγούνταν εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση, σύμφωνα με αναλυτές.

Πόσο πιθανό είναι η ρήξη Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ να επηρεάσει το εμπόριο;

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι τόσο στενά συνδεδεμένα σε εμπόριο, επενδύσεις και logistics, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια πλήρης οικονομική ρήξη είναι απίθανη και δεν εξυπηρετεί το συμφέρον καμίας από τις δύο πλευρές.

Η περιοχή ήδη δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της σύγκρουσης με το Ιράν και την επίδρασή της στο επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. Το τελευταίο που χρειάζονται οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) είναι περαιτέρω διαφωνίες και διαταραχές στην ομαλή διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δήλωσε ο Fareed Mohamedi, διευθύνων σύμβουλος της SIA-Energy International.

Παρόλα αυτά, οι εμπορικές σχέσεις στην περιοχή έχουν αναδιαμορφωθεί και στο παρελθόν. Τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν ξαφνικά τις σχέσεις τους με το Κατάρ, με σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση περιφερειακής αστάθειας, τις οποίες η Ντόχα αρνήθηκε.

Ο αποκλεισμός του Κατάρ στόχευσε μια μικρότερη οικονομία με λιγότερες αλληλεξαρτήσεις. Το Κατάρ, ως πολύ μικρότερος παραγωγός πετρελαίου, αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ το 2019. Αντίθετα, τα ΗΑΕ, με παραγωγική ικανότητα περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και σημαντική πλεονάζουσα δυναμικότητα, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές πετρελαίου.

Πόσο συνδεδεμένες είναι οι οικονομίες τους;

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΑΕ στον αραβικό κόσμο.

Η αξία του μη πετρελαϊκού διμερούς εμπορίου μεταξύ ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας ανήλθε σε 41,3 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, από 37,3 δισ. δολάρια το 2023. Στοιχεία από τη Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι το ετήσιο διμερές εμπόριο έχει αυξηθεί περίπου 42% από το 2020. Τα ΗΑΕ ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών του βασιλείου και η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών το 2024.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι εκτεταμένο, καλύπτοντας τα πάντα, από διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα και χρυσό έως κοσμήματα και επανεξαγόμενα καταναλωτικά αγαθά όπως ηλεκτρονικά είδη. Μεγάλο μέρος αυτής της εμπορικής ροής περνά από το λιμάνι Jebel Ali του Ντουμπάι, έναν σημαντικό κόμβο για αγαθά που κατευθύνονται προς τη σαουδαραβική αγορά, παρότι το Ριάντ επενδύει σημαντικά στην επέκταση των δικών του λιμανιών για να προσελκύσει περισσότερες απευθείας αποστολές.

Τον Μάρτιο, η Αρχή Λιμένων της Σαουδικής Αραβίας (Mawani) ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός νέου εμπορικού διαδρόμου με νέες ναυτιλιακές υπηρεσίες που συνδέουν το λιμάνι King Abdulaziz στο Νταμάμ με λιμάνια στη Σάρτζα και στο Άμπου Ντάμπι στα ΗΑΕ.

Οι καταναλωτικές αγορές είναι επίσης βαθιά διασυνδεδεμένες. Οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ Lulu, μια αλυσίδα των ΗΑΕ με ευρεία παρουσία και στις δύο χώρες, αγοράζουν συχνά σαουδαραβικά βασικά προϊόντα: γάλα Almarai, χουρμάδες Jomara, κοτόπουλο Alyoum.

Μια κίνηση προς μποϊκοτάζ θα υπονόμευε τους ευρύτερους οικονομικούς στόχους και των δύο χωρών, δήλωσε η Alice Gower, συνεργάτιδα της συμβουλευτικής εταιρείας Azure Strategy με έδρα το Λονδίνο.

Τι γίνεται με τις επενδύσεις;

Τα ΗΑΕ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων σε όγκο στις καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) προς τη Σαουδική Αραβία το 2024, με εισροές αξίας 9 δισ. ριάλ (2,4 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τη Γενική Αρχή Στατιστικής της Σαουδικής Αραβίας. Οι σαουδαραβικές άμεσες επενδύσεις στα ΗΑΕ ξεπερνούν τα 4,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΑΕ.

Έρευνα της HSBC τον Οκτώβριο έδειξε ότι εννέα στις δέκα διεθνείς επιχειρήσεις στα ΗΑΕ σχεδιάζουν να αυξήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις τους με τη Σαουδική Αραβία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Είναι τα δύο κράτη του Κόλπου οικονομικοί ανταγωνιστές;

Ναι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συνάψει σχεδόν 30 διμερείς εμπορικές συμφωνίες με χώρες, ξεπερνώντας τις πιο αργές διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), οι οποίες θα περιλάμβαναν και τη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης προχωρήσει σε κινήσεις που θεωρούνται ανταγωνιστικές, όπως η οδηγία του 2021 που απαιτεί από τις ξένες εταιρείες να δημιουργήσουν περιφερειακά κεντρικά γραφεία στο Ριάντ για να μπορούν να συμμετέχουν σε κρατικές συμβάσεις — μια κίνηση που θεωρείται ευρέως προσπάθεια προσέλκυσης επιχειρήσεων από το Ντουμπάι, τον χρηματοοικονομικό και τουριστικό κόμβο του Κόλπου.

Γιατί έχουν σημασία οι εμπορικές τους σχέσεις για τη Μέση Ανατολή;

Η οικονομική σχέση Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ στηρίζει μεγάλο μέρος των εμπορικών και επενδυτικών ροών της περιοχής. Και οι δύο χώρες λειτουργούν ως πύλες για κεφάλαια, αγαθά και υπηρεσίες — η Σαουδική Αραβία ως η μεγαλύτερη αραβική οικονομία και τα ΗΑΕ ως σημαντικός χρηματοοικονομικός και διαμετακομιστικός κόμβος.

Η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για τις δύο χώρες του Κόλπου, και οποιοδήποτε μποϊκοτάζ θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα μακροπρόθεσμα οικονομικά τους σχέδια και να αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, δήλωσε η Gower.

Οποιαδήποτε παρατεταμένη ένταση μεταξύ των δύο κρατών θα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Reuters: Μόνο ο Έλον Μασκ μπορεί να απολύσει τον Έλον Μασκ από τη SpaceX

Η SpaceX ενημερώνει τους επενδυτές ότι κανείς δεν μπορεί να απομακρύνει τον Έλον Μασκ από τον ρόλο του ως διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου χωρίς τη συναίνεση του ίδιου του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή, σύμφωνα με απόσπασμα από το ενημερωτικό δελτίο της IPO που εξέτασε το Reuters. Το έγγραφο αναφέρει ότι ο Μασκ "μπορεί να

Φον ντερ Λάιεν: “Πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων” με τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι είχε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον νικητή των ουγγρικών εκλογών Πέτερ Μάγιαρ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στις Βρυξέλλες όπου συζήτησαν την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για την Ουγγαρία. "Μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον

Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί

Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί 19:55, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 Πολιτική Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, για τον χαρακτηρισμό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τη

Καναδάς: Συγγενείς θυμάτων ένοπλης επίθεσης κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της OpenAI και του CEO Άλτμαν

Συγγενείς θυμάτων μίας από τις πλέον πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στον Καναδά κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Άλτμαν σε αμερικανικό δικαστήριο σήμερα, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία αναγνώρισε τον δράστη ως μια αξιόπιστη απειλή οκτώ μήνες πριν από την επίθεση, όμως δεν ειδοποίησε την αστυνομία. Στις μηνύσεις, που κατατέθηκαν σε

Έλενα Κουντουρά: Υπερψηφίστηκαν οι 50 τροπολογίες της για τον βιώσιμο τουρισμό στην έκθεση-ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Υπερψηφίστηκε με 439 ψήφους η Έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN για τον βιώσιμο τουρισμό, που συνδιαμόρφωσε καταλυτικά η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της TRAN, Έλενα Κουντουρά. Στην Ολομέλεια υιοθετήθηκαν ως θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι 50 και πλέον τροπολογίες της Έλενας Κουντουρά, που είχαν ως στόχο να στηρίξουν τους τουριστικούς προορισμούς, επιχειρήσεις, εργαζομένους και

Πεντάγωνο: Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράν έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής 25 δισ. δολ.

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράν έχει στοιχίσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρις στιγμής, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που έδωσε μια πρώτη επίσημη εκτίμηση του πολεμικού κόστους. Ο Τζουλς Χερστ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα ελεγκτή, είπε σε βουλευτές στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων

Το Ιράν προειδοποιεί για “πρωτοφανή στρατιωτική δράση”, ενώ ο Τραμπ μιλά για αποκλεισμό “πολλών μηνών”

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι θα αναλάβει "πρωτοφανή στρατιωτική δράση" κατά της συνεχιζόμενης κατάσχεσης από τις ΗΠΑ πλοίων που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία, μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, επικαλούμενο μια υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε την πιθανότητα ενός αποκλεισμού κατά

Βουλή: Άνω του 70% η απορρόφηση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων ΕΠΑΣ και ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

Πάνω από 70% είναι το ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας, των αποφοίτων των Σχολών Επαγγελματικής Μαθητείας και των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η διοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής το μέγεθος των

Related Articles

Popular Categories