Reuters: Το Πακιστάν ζητά από τις ΗΠΑ μηχανισμό στήριξης 10 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των αποθεμάτων του

Το Πακιστάν ζήτησε από τις ΗΠΑ τη δημιουργία μιας διευκόλυνσης σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας ύψους 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος. Εφόσον εγκριθεί, η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάσα για τη χώρα της Νότιας Ασίας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές δημοσιονομικές πιέσεις.

Το αίτημα, το οποίο δημοσιοποιείται για πρώτη φορά, ακολουθεί τον ρόλο του Πακιστάν στη διαμεσολάβηση συνομιλιών για τον πόλεμο με το Ιράν, γεγονός που ενίσχυσε το διπλωματικό του προφίλ και δημιούργησε προσδοκίες ότι θα μπορούσε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την Ουάσιγκτον και άλλους εταίρους.

Στο αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, η Ισλαμαμπάντ ζητά τη σύσταση μιας Διμερούς Διευκόλυνσης Στήριξης της Σταθερότητας της Συναλλαγματικής Ισοτιμίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Πακιστάν, ύψους 10 δισ. δολαρίων, με διάρκεια έως και πέντε έτη, σύμφωνα με το Reuters.

Εάν εγκριθεί, η διευκόλυνση αυτή θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν, θα μειώσει τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα, τη ρουπία, και θα περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από την πολυμερή χρηματοδότηση, την ώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το Πακιστάν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ ύψους 7 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει επιβάλει πολιτικά αντιδημοφιλείς αυξήσεις φόρων, περιορισμό των δημόσιων δαπανών και μεταρρυθμίσεις.

Οι διευκολύνσεις σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποτελούν σπάνιους μηχανισμούς στήριξης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι συνήθως παρέχονται μέσω του Exchange Stabilization Fund (Ταμείου Σταθεροποίησης Συναλλάγματος) και προσφέρουν δολάρια, ανταλλαγές νομισμάτων ή εγγυήσεις για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τη σταθεροποίηση των νομισμάτων.

Οι μηχανισμοί αυτοί διαφέρουν από τις μόνιμες γραμμές ανταλλαγής δολαρίων που διατηρεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με ορισμένες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν ως διεθνής μηχανισμός παροχής δολαριακής ρευστότητας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το πακέτο στήριξης προς την Αργεντινή το 2025 ήταν η πρώτη νέα διευκόλυνση σταθεροποίησης συναλλάγματος προς ξένη κυβέρνηση μετά την αντίστοιχη συμφωνία με την Ουρουγουάη το 2002, με εξαίρεση τη μακροχρόνια γραμμή ανταλλαγής με το Μεξικό, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940 και σήμερα ανέρχεται σε 9 δισ. δολάρια.

Το Πακιστάν απέφυγε οριακά τη στάση πληρωμών το 2023 χάρη σε συμφωνία χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης ύψους 3 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ και στη συνέχεια εξασφάλισε ένα πρόγραμμα Extended Fund Facility ύψους 7 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τα συναλλαγματικά του αποθέματα εξακολουθούν να εξαρτώνται από επίσημη χρηματοδότηση, αναχρηματοδοτήσεις και καταθέσεις από την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό καθιστά την Ισλαμαμπάντ ευάλωτη σε μεταβολές της διμερούς στήριξης και σε καθυστερήσεις εκταμιεύσεων από το ΔΝΤ. Η ευπάθεια αυτή έγινε εμφανής τον Απρίλιο, όταν το Πακιστάν αποπλήρωσε περίπου 3,5 δισ. δολάρια — ποσό που αντιστοιχούσε στο ένα πέμπτο των συναλλαγματικών του αποθεμάτων — προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Σαουδική Αραβία παρείχε νέα οικονομική στήριξη ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα θα μπορούσαν να επιστρέψουν κοντά στο ιστορικό υψηλό του 2021, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2026.

Αναδιαμόρφωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον

Μια αμερικανική διευκόλυνση σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα είχε ιδιαίτερη σημασία τόσο ως μηχανισμός παροχής ρευστότητας όσο και ως πολιτικό μήνυμα στήριξης, μειώνοντας τις πιέσεις στα συναλλαγματικά αποθέματα και στη ρουπία του Πακιστάν, ενώ παράλληλα θα περιόριζε την εξάρτηση της χώρας από τις εκταμιεύσεις του ΔΝΤ και τις έκτακτες διασώσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν σταθεροποιήσει την οικονομία, αλλά με σημαντικό πολιτικό κόστος, καθώς περιλαμβάνουν υψηλότερη φορολογία, περιορισμό των δημόσιων δαπανών και περιορισμένα περιθώρια για αναπτυξιακές ή κοινωνικές δαπάνες.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε τον Απρίλιο ότι η προσήλωση του Πακιστάν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχει ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας, ενώ η ανασυγκρότηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων παρέχει ένα “μαξιλάρι” προστασίας απέναντι στους οικονομικούς κραδασμούς που προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται βαθύτεροι περιορισμοί. Η Fitch προειδοποίησε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Οι ξένες επενδύσεις στο Πακιστάν παραμένουν περιορισμένες, καθώς αποθαρρύνονται από τις επαναλαμβανόμενες εξωτερικές κρίσεις, την αβεβαιότητα ως προς την οικονομική πολιτική, τους κινδύνους ασφαλείας, τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στον επαναπατρισμό κερδών, καθώς και από τη στενή εξαγωγική βάση της οικονομίας. Παράλληλα, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται βαθιά στην κατηγορία των κερδοσκοπικών αξιολογήσεων, γεγονός που διατηρεί υψηλό το κόστος δανεισμού και περιορίζει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Το Πακιστάν επιδιώκει να αξιοποιήσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, μέσω οικονομικής συνεργασίας που μέχρι στιγμής καλύπτει τους τομείς των κρυπτονομισμάτων, των ακινήτων και της εξόρυξης.

Συγκεκριμένα, το Πακιστάν υπέγραψε συμφωνία για τη χρήση stablecoin στις διασυνοριακές πληρωμές με θυγατρική της World Liberty Financial, της βασικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, επιδιώκει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση για την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Roosevelt Hotel στη Νέα Υόρκη, το οποίο ανήκει στην κρατική αεροπορική εταιρεία PIA και παραμένει κλειστό, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα, μεταξύ άλλων στο κοίτασμα Reko Diq, για το οποίο η Export-Import Bank των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τραμπ: Η κυβέρνηση να επιτρέψει σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις στον Λίβανο

Για "αξιοσημείωτο έργο" το οποίο έχει επιτελέσει ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Truth Social. Ακόμη, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση "να επιτρέψει σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τον Λίβανο, ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να επισκεφθούν εύκολα

Δωρεές: Προσοχή στην παγίδα υπερφορολόγησης

Λάθη που κοστίζουν πανάκριβα σε όσους τα διαπράττουν ή και δόλιες πρακτικές που πληρώνονται ακριβά από όσους τις εφαρμόζουν αποκαλύπτουν οι εξονυχιστικοί φορολογικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε χιλιάδες υποθέσεις δωρεών χρηματικών ποσών μεταξύ συγγενών. Οι περιπτώσεις αφορούν χρηματικές δωρεές οι οποίες δηλώνονται κατά λάθος ή σκόπιμα ψευδώς στις αρμόδιες φορολογικές αρχές ως συναφθείσες μεταξύ συγγενικών

Τα ασιατικά διυλιστήρια στρέφονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ για τη μεταφορά σαουδικού πετρελαίου εν μέσω απειλών των Χούθι

Τα ασιατικά διυλιστήρια επιδιώκουν να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο από το λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και γύρω από την Αφρική, μετά την ανακοίνωση των Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, ότι θα επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό στη Σαουδική Αραβία. Η κίνηση αυτή αποτελεί την τελευταία ανακατεύθυνση των ροών

Γαλλία: Χάκερ παραβίασαν τον ιστότοπο του Εθνικού Συναγερμού και τον λογαριασμό της Μαρίν Λεπέν στο Χ

Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο ιστότοπος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός και οι διακομιστές του δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση σήμερα και ο λογαριασμός της Μαρίν Λεπέν στην πλατφόρμα Χ χακαρίστηκε, εμφανίζοντας μια διαφήμιση ενός κρυπτονομίσματος που φέρει το όνομά της. Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, την οποία ανέλαβε το

Η Τουρκία μπλοκάρει συμφωνία €27 δισ. του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση αγωγών καυσίμων

Η Τουρκία αρνήθηκε να στηρίξει μια αναβάθμιση ύψους 27 δισ. ευρώ του στρατιωτικού δικτύου αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται δύο διπλωμάτες της Συμμαχίας, καθώς επιχειρεί την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει παραχωρήσεις σχετικά με τη συμφωνία. Η Άγκυρα αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία πολλών δεκαετιών κατά τη διάρκεια συνάντησης των 32

Reuters: Η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενεργειακούς κολοσσούς για πολυετή συμφωνία προμήθειας LNG

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, μεταξύ των οποίων οι Shell, TotalEnergies και BP, για την αγορά 15 έως 18 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τον μήνα για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές από τον κλάδο των εμπορευμάτων και της ενέργειας που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται

Η Ελλάδα βάζει πλώρη για νέο ρεκόρ: Μειώνει ξανά το χρέος και ξεπερνά τον στόχο για το πλεόνασμα

Μείωση του χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο ποσό για τρίτη διαδοχική χρονιά, καθώς και παραγωγή πλεονασμάτων μεγαλύτερων από τις επικαιροποιημένες προβλέψεις βάζει στο «στόχαστρο» το οικονομικό επιτελείο και για το 2026. Οι τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί της γενικής κυβέρνησης για το α’ τρίμηνο που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά

Ευρωαγορές: Κέρδη με οδηγούς Big Tech, πετρέλαιο και το γεωπολιτικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή

Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη 21/7 οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να σταθμίσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τις επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600

Related Articles

Popular Categories