Τράπεζες: Η ΕΚΤ ξαναγράφει τα business plans – Έως €260 εκατ. επιπλέον τόκοι, αλλά ανοίγει η παγίδα των «κόκκινων»

banksekt (1)

Η μεγάλη ανατροπή του 2026 για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί τελικά να έρθει από εκεί που πριν από λίγους μήνες σχεδόν κανείς δεν την περίμενε: από την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Μετά την απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ανεβαίνει από τις 16 Σεπτεμβρίου στο 2,50%. Η ίδια η κεντρική τράπεζα βλέπει πλέον πληθωρισμό 3,0% το 2026 και 2,5% το 2027, ενώ η Morgan Stanley αναθεώρησε την πρόβλεψή της και περιμένει ακόμη μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, στο 2,75%.

Το 3% δεν είναι σήμερα το βασικό σενάριο. Δεν είναι όμως και επίπεδο που μπορεί να αγνοηθεί, εάν το ενεργειακό σοκ παραμείνει επίμονο, ο πληθωρισμός περάσει βαθύτερα σε μισθούς και υπηρεσίες και η ΕΚΤ χρειαστεί να κινηθεί περισσότερο σε περιοριστική περιοχή. Ο Martins Kazaks της ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το 2,50% δεν πρέπει να θεωρείται «ταβάνι».

Για τις ελληνικές τράπεζες η αλλαγή είναι, στην πρώτη ανάγνωση, θετική. Στη δεύτερη, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα: υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν περισσότερα καθαρά έσοδα τόκων, αλλά όσο παραμένουν ψηλά τόσο αυξάνουν το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, με καθυστέρηση, τον πιστωτικό κίνδυνο για τις ίδιες τις τράπεζες.

Τα βασικά σε 30”

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες ή δηλωμένες ευαισθησίες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μία επιπλέον αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να αντιστοιχεί ενδεικτικά σε περίπου €130 εκατ. πρόσθετου ετήσιου NII σε επίπεδο run-rate για τον κλάδο.

Εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ φτάσει στο 2,75%, αυτό είναι το θεωρητικό πρόσθετο ετήσιο όφελος σε σχέση με το 2,50%. Σε ένα πιο επιθετικό σενάριο στο 3%, το αθροιστικό run-rate θα μπορούσε να πλησιάσει τα €260 εκατ..

Πρόκειται για ευαισθησίες και όχι για λογιστική πρόβλεψη κερδών. Οι πραγματικές επιδόσεις θα εξαρτηθούν από τη διαδρομή του Euribor, το κόστος των καταθέσεων, τα hedges, τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και το credit cost.

Η ενδεικτική ευαισθησία ανά τράπεζα

ΤράπεζαΕνδεικτική ετήσια ευαισθησία NII ανά +25 μ.β.Σενάριο 2,75%Σενάριο 3,00%
Πειραιώς~€40 εκατ.~€40 εκατ.~€80 εκατ.
Εθνική Τράπεζα~€35 εκατ.~€35 εκατ.~€70 εκατ.
Eurobank~€35 εκατ.~€35 εκατ.~€70 εκατ.
Alpha Bank~€20 εκατ.~€20 εκατ.~€40 εκατ.
Σύνολο~€130 εκατ.~€130 εκατ.~€260 εκατ.

Σημείωση: Οι ευαισθησίες είναι ενδεικτικές, δυναμικές και δεν αποτελούν guidance. Αφορούν ετήσιο run-rate και όχι κατ’ ανάγκη πρόσθετα λογιστικά έσοδα του 2026.

Τα business plans είχαν γραφτεί για χαμηλότερα επιτόκια

Η ουσία είναι ότι ένα μέρος των τραπεζικών επιχειρηματικών σχεδίων και των guidance είχε διαμορφωθεί με χαμηλότερες παραδοχές για το κόστος χρήματος.

Η Eurobank, για παράδειγμα, όταν αναβάθμισε στο α’ εξάμηνο την πρόβλεψη για καθαρά επιτοκιακά έσοδα σε πάνω από €2,7 δισ., είχε επισημάνει ότι η εκτίμηση στηριζόταν σε επιτόκιο ΕΚΤ που θα παρέμενε στο 2,25%. Η πραγματικότητα έχει ήδη ξεπεράσει αυτή την παραδοχή.

Η Πειραιώς αναβάθμισε επίσης τον στόχο NII για το 2026 στα €2 δισ., ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχε καταγράψει περίπου €990 εκατ. καθαρών επιτοκιακών εσόδων. Η ίδια η τράπεζα έχει δώσει ευαισθησία περίπου €40 εκατ. για μεταβολή 25 μονάδων βάσης στον Euribor.

Στην Εθνική, η διοίκηση έχει προσδιορίσει ευαισθησία περίπου €35 εκατ. ανά 25 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Η τράπεζα μπαίνει στη νέα φάση από ιδιαίτερα ισχυρή θέση: στο α’ εξάμηνο εμφάνισε κέρδη μετά φόρων €661 εκατ., NPE ratio 2,4%, κάλυψη NPE 105% και CET1 17,3%.

Η Alpha Bank έχει μικρότερη επιτοκιακή ευαισθησία, περίπου €20 εκατ. ανά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το δικό της earnings story εξαρτάται περισσότερο από τη διατήρηση της πιστωτικής επέκτασης, την άνοδο των προμηθειών και την ανάπτυξη άλλων πηγών εσόδων.

Γιατί η Ελλάδα παραμένει «γλυκό σημείο» για τις τράπεζες

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εξηγούν γιατί το νέο περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υποστηρικτικό για τα περιθώρια.

Τον Ιούλιο του 2026, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ήταν μόλις 0,39%, ενώ των νέων δανείων 4,67%. Το spread ήταν 4,28 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα υφιστάμενα υπόλοιπα, οι καταθέσεις απέδιδαν κατά μέσο όρο 0,37% και τα δάνεια κόστιζαν 4,81%, με το spread να φθάνει τις 4,44 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή στις καταθέσεις όψεως των νοικοκυριών, όπου το μέσο επιτόκιο παρέμενε μόλις στο 0,03%. Αντίθετα, οι προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος απέδιδαν 1,24% στα νοικοκυριά και 2,02% στις επιχειρήσεις.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται ο μηχανισμός που στηρίζει τα τραπεζικά έσοδα: σημαντικό μέρος των κυμαινόμενων δανείων επανατιμολογείται σχετικά γρήγορα όταν αυξάνεται ο Euribor, ενώ το κόστος της καταθετικής βάσης ακολουθεί πιο αργά.

Το όφελος όμως έχει ημερομηνία λήξης

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα.

Όσο το επιτόκιο κινείται προς το 2,50%-2,75%, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να βρίσκονται ακόμη κοντά σε ένα ιδανικό σημείο: υψηλότερο NII, μεγάλη βάση χαμηλού κόστους καταθέσεων, ισχυρή ρευστότητα και ακόμη υγιής ζήτηση για χρηματοδότηση.

Εάν όμως το επιτόκιο κινηθεί προς το 3% και, κυρίως, παραμείνει εκεί για μεγάλο διάστημα, αρχίζουν να ενεργοποιούνται τρεις αντίρροπες δυνάμεις.

Πρώτος κίνδυνος: ακριβότερες καταθέσεις

Όσο η ΕΚΤ ανεβάζει το κόστος χρήματος, τόσο δυσκολότερο γίνεται για τις τράπεζες να κρατούν τις αποδόσεις των αποταμιευτών κοντά στο μηδέν. Οι μεγάλες εταιρικές καταθέσεις ήδη πληρώνονται αισθητά περισσότερο και ο ανταγωνισμός για ρευστότητα μπορεί να αυξήσει το λεγόμενο deposit beta.

Με απλά λόγια: ένα μεγαλύτερο μέρος κάθε επόμενης αύξησης της ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να επιστρέφει στον καταθέτη. Τότε η θετική επίδραση στο NII αρχίζει να μικραίνει.

Δεύτερος κίνδυνος: κόβεται η όρεξη για νέο δανεισμό

Το δεύτερο μέτωπο είναι οι όγκοι.

Η μεγάλη επενδυτική ιστορία των ελληνικών τραπεζών δεν στηρίζεται πλέον μόνο στο επιτοκιακό περιθώριο. Στηρίζεται επίσης στην επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Όσο ακριβότερη γίνεται η χρηματοδότηση, τόσο περισσότερες επενδύσεις μετατίθενται, τόσο πιο αυστηρά αξιολογούνται τα επιχειρηματικά σχέδια και τόσο λιγότερα νοικοκυριά μπορούν να εξυπηρετήσουν νέο στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο.

Τρίτος και σοβαρότερος κίνδυνος: από το NII στο Stage 2

Η πιο επικίνδυνη ανάγνωση θα ήταν να περιμένει κανείς να αυξηθούν τα NPEs για να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

Όταν ένα δάνειο καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο, η επιδείνωση έχει ήδη προχωρήσει. Ο πραγματικός «αισθητήρας καπνού» βρίσκεται νωρίτερα: στα Stage 2 δάνεια, στις νέες ρυθμίσεις, στις πρώτες καθυστερήσεις και στο cost of risk.

Αυτοί είναι οι δείκτες που πρέπει να παρακολουθεί η αγορά στα επόμενα τρίμηνα.

Το ενεργειακό σοκ κάνει την εξίσωση ακόμη πιο δύσκολη. Μια επιχείρηση μπορεί να απορροφήσει υψηλότερο Euribor. Μπορεί ίσως να απορροφήσει ακριβότερη ενέργεια. Μπορεί να διαχειριστεί αυξημένο μισθολογικό κόστος. Όταν όμως συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα, η πίεση μεταφέρεται γρήγορα στις ταμειακές ροές.

Οι τέσσερις τράπεζες ξεκινούν πάντως από ισχυρή βάση

Το βασικό αντίβαρο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν σε αυτή τη φάση με ισολογισμούς πολύ ισχυρότερους από οποιαδήποτε προηγούμενη περίοδο μεγάλης επιτοκιακής πίεσης.

Στο τέλος Ιουνίου, οι τέσσερις συστημικές είχαν συνολικά εξυπηρετούμενα ανοίγματα άνω των €176 δισ. και καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου €8,8 δισ. στο εξάμηνο. Οι δείκτες NPE παρέμεναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα: περίπου 2,2% στην Πειραιώς, 2,4% στην Εθνική, 2,5% στη Eurobank και 3,6% στην Alpha Bank.

Αυτό δίνει χρόνο και κεφαλαιακό χώρο. Δεν αναιρεί όμως τον κύκλο.

Το πραγματικό όριο μεταξύ «δώρου» και παγίδας

Στο 2,75%, το ισοζύγιο παραμένει πιθανότατα θετικό για τις ελληνικές τράπεζες. Το επιτοκιακό όφελος εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τις πρώτες πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης και στον πιστωτικό κίνδυνο.

Στο 3%, ειδικά εάν συνδυαστεί με πετρέλαιο σε τριψήφια επίπεδα και ασθενέστερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη, η εικόνα γίνεται πιο σύνθετη.

Το πρόσθετο ετήσιο NII μπορεί θεωρητικά να πλησιάζει τα €260 εκατ. έναντι του 2,50%. Αλλά εάν την ίδια στιγμή αυξηθεί το cost of risk, επιβραδυνθεί η νέα παραγωγή δανείων και ανέβει το κόστος των καταθέσεων, μέρος αυτού του οφέλους μπορεί να χαθεί γρήγορα.

Τα επόμενα αποτελέσματα δεν θα διαβαστούν όπως τα προηγούμενα

Μέχρι σήμερα η αγορά ρωτούσε κυρίως πόσο ανθεκτικό είναι το NII στην πτώση των επιτοκίων.

Τώρα η ερώτηση αντιστρέφεται.

Πόσο ακόμη μπορούν να αυξηθούν τα επιτόκια πριν η πρόσθετη κερδοφορία της τράπεζας αρχίσει να γίνεται ζημία για τον πελάτη και, τελικά, επιστρέψει ως κόστος στην ίδια την τράπεζα;

Γι’ αυτό οι επόμενες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Το ενδιαφέρον θα είναι λιγότερο στο headline profit και περισσότερο σε πέντε αριθμούς: NII guidance, deposit beta, loan growth, Stage 2 και cost of risk.

Γιατί έχει σημασία

Η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ ανατρέπει μία από τις βασικές παραδοχές με τις οποίες μπήκαν οι ελληνικές τράπεζες στο 2026. Αντί για σταθεροποίηση ή σταδιακή χαλάρωση, η αγορά βρίσκεται ξανά μπροστά σε πιθανή περαιτέρω σύσφιγξη.

Βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως νέο κερδοφορικό μπόνους. Η Morgan Stanley βλέπει ήδη μία ακόμη αύξηση στο 2,75% τον Δεκέμβριο. Εάν συμβεί, οι τέσσερις συστημικές μπορούν να αποκτήσουν ακόμη ένα αξιοσημείωτο μαξιλάρι καθαρών επιτοκιακών εσόδων.

Αλλά η μεγάλη ιστορία δεν είναι το πρώτο €130 εκατ.

Είναι το σημείο στο οποίο το υψηλότερο επιτόκιο παύει να λειτουργεί υπέρ του τραπεζικού ισολογισμού και αρχίζει να πιέζει την ποιότητα των δανείων.

Τι να προσέξουμε

Το βασικό σενάριο που πρέπει πλέον να τιμολογεί η αγορά είναι η πορεία προς το 2,75%. Το 3% παραμένει πιο επιθετικό σενάριο, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος.

Για τους επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές, οι κρίσιμοι δείκτες αλλάζουν. Τα έσοδα τόκων θα εξακολουθήσουν να έχουν σημασία, αλλά σταδιακά το βάρος περνά στην ποιότητα ενεργητικού.

Η πραγματική προειδοποίηση δεν θα έρθει όταν τα κόκκινα δάνεια αυξηθούν θεαματικά. Θα έρθει νωρίτερα, όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα Stage 2, οι ρυθμίσεις και οι προβλέψεις.

Εκεί θα φανεί εάν η επιστροφή των υψηλότερων επιτοκίων ήταν ένα ακόμη δώρο για τις ελληνικές τράπεζες — ή το σημείο όπου ο πιο κερδοφόρος κύκλος των τελευταίων ετών άρχισε να τρώει τη δική του βάση.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Δανία για εκτόξευση φωτοβολίδων: Ανεύθυνη η ενέργεια της Ρωσίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κατήγγειλε σήμερα την "ανεύθυνη ενέργεια της Ρωσίας" αναφορικά με ελικόπτερο πάνω από τη Βαλτική. Ο δανέζικος στρατός δήλωσε ότι ρωσικό πολεμικό σκάφος εκτόξευσε δύο φωτοβολίδες προς ελικόπτερο των δυνάμεων της Δανίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. "Οι ρωσικές ενέργειας έχουν στόχο να εκφοβίσουν και να σπείρουν τη διχόνοια. Δεν

TotalEnergies SE – Mistral AI: Επένδυση $100 εκατ. στην τεχνητή νοημοσύνη για έρευνα στην έρευνα υδρογονανθράκων

Η TotalEnergies SE θα συνεργαστεί με τη γαλλική startup εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral AI, με στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής υφιστάμενων κοιτασμάτων. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Τρίτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους θα αναπτύξουν ιδιόκτητα προηγμένα μοντέλα τεχνητής

Premia Properties: Αύξηση κατά 34% στα EBITDA το α’ εξάμηνο του 2026

Αύξηση 21% στα έσοδα με ράλι 34% στη λειτουργική της κερδοφορία ανακοίνωσε η Premia Properties για το α’ εξάμηνο ενώ ενίσχυσε και την παρουσία της στον ξενοδοχειακό κλάδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εισηγμένη γνωστοποίησε για το α’ εξάμηνο τα παρακάτω οικονομικά μεγέθη: 78 ακίνητα και 575 χιλ. τ.μ. κτιρίων υπό διαχείριση, με τη συνολική αξία επενδύσεων να ανέρχεται

Μυτιληναίος στους Financial Times: «Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την κούρσα για το γάλλιο»

Στην καθυστέρηση της Ευρώπης να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης των δικών της κρίσιμων υλών, αλλά και στη δυνατότητα της METLEN να καλύψει με την παραγωγή της το σύνολο της σημερινής ευρωπαϊκής ζήτησης σε γάλλιο εστίασε ο Executive Chairman της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη συνέντευξη στους Financial Times και τη δημοσιογράφο Camilla Hodgson . Ο Ευ.

Καύσιμα: Στα 2,16 ευρώ η βενζίνη, στα 2,14 το ντίζελ – Καθημερινές αυξήσεις και φόβοι για το πετρέλαιο θέρμανσης

Με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν πλέον σχεδόν καθημερινά και τη γεωπολιτική ένταση να κρατά το πετρέλαιο σε υψηλά επίπεδα, η πίεση μεταφέρεται με ταχύτητα από τις διεθνείς αγορές στις αντλίες. Όπως ανέφερε στο ertnews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής, μόνο σήμερα τα διυλιστήρια

Η “Πύλη των Δακρύων” της Υεμένης: Πώς ένα κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα έγινε το νέο γεωπολιτικό χαρτί του Ιράν

Το Στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ είναι ένας στενός θαλάσσιος δίαυλος που χωρίζει την Αραβική Χερσόνησο από την Αφρική. Στα βόρεια συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ στα νότια παρέχει πρόσβαση, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, προς τη Μεσόγειο. Πριν από τους σημερινούς πολέμους, από το συγκεκριμένο πέρασμα διέρχονταν περίπου το 30% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού CNN. Αυτοκίνητα, έπιπλα, τρόφιμα, ενέργεια –

Κριστίν Λαγκάρντ: “Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στη δική της AI για να μην εξαρτάται από ΗΠΑ και Κίνα”

Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) και να επενδύσει στην κατασκευή περισσότερων κέντρων δεδομένων (datacentres), προκειμένου να εξουδετερώσει τον κίνδυνο να βρεθεί αποκομμένη από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται δικά της μοντέλα τεχνητής

Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στο 8μηνο – Ξεπέρασαν τα 49,5 δισ. τα φορο-έσοδα

Στα 6,5 δισ. ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο του 2026, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί, ενώ αξιοσημείωτη υπεραπόδοση κατέγραψαν και τα φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2026, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 508 εκατ. ευρώ

Related Articles

Popular Categories