20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
ECONOMY

UBS: Επίμονος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 3% η ανάπτυξη το 2025

Μακρινός φαίνεται να είναι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Νεότερες εκτιμήσεις της UBS θέλουν τον δείκτη να επιμένει κοντά στο 3%, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν επιτάχυνσή του μέσα στο καλοκαίρι. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα διατηρεί πάντως αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, καθώς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν σημαντικό στήριγμα.

H UBS «βλέπει» μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος στην Ελλάδα, με την οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα στο 3% το 2025. Πρόκειται για ανάπτυξη αρκετά ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης, που προσδιορίζεται σε μόλις 0,6% για το 2024 και 1,2% το 2025.

Η εικόνα στη ζώνη του ευρώ

Μεγάλος ασθενής της νομισματικής ένωσης δεν είναι άλλος από τη Γερμανία, που βλέπει την οικονομία της να παγιδεύεται σε στασιμότητα. Το γερμανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αποφύγει οριακά φέτος την ύφεση, με ανάπτυξη 0,1% για να παρουσιάσει ελαφρώς καλύτερη επίδοση την επόμενη χρονιά (+0,8%).

Μέτριες επιδόσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τη Γαλλία, για την οποία η UBS βλέπει ανάπτυξη 1,2% φέτος και 1,1% το 2025. Υπό πίεση παραμένει η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι, που θα δει πιθανότατα το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 0,8% τόσο το 2024 όσο και την επόμενη χρονιά. Πιο κοντά στους ρυθμούς της Ελλάδας είναι η Ισπανία, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται 2,2% φέτος, για να κατεβάσει όμως ταχύτητα στο 1,9% το 2025.

(περισσότερα σε λίγο) 

Related posts

Νοσμοσχέδιο: Καθιερώνεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη – Τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

banks

Επιδόματα: Πληρωμές 307 εκατ. ευρώ σε 1.208.520 δικαιούχους την Τετάρτη 31 Ιουλίου

banks

Η Ναυπακτία κερδίζει το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης

banks

Τροπολογία: Οι «αλγόριθμοι» των μέτρων κατά της ακρίβειας – Πώς θα τιμολογείται φθηνότερα το βρεφικό γάλα

banks

«Πάμε ένα στοιχηματάκι;»: Νέο βίντεο Χατζηδάκη στο Tik Tok για τα POS

banks

Επικοινωνία Σ. Καφούνη με Θ. Σκυλακάκη για το φλέγον θέμα των επιταγών

banks