
Οι μετοχές της Wall Street κατέγραψαν οριακές διακυμάνσεις την Τετάρτη (30/4), παρά την αρχική αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 40.669,36 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,15% στις 5.569,06 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε οριακή πτώση 0,09% στις 17.446,34 μονάδες.
Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί περισσότερο. Προφανώς, η είδηση της ύφεσης έφερε αναστάτωση, με τους επενδυτές πάντως να τη διαχειρίζονται με ψυχραιμία στη συνέχεια. Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι και οι τρεις αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
«Η δράση της αγοράς … αντικατοπτρίζει μια οικονομία που πιθανώς θα δυσκολεύεται όσο προχωράει το έτος», δήλωσε ο Chuck Carlson, διευθύνων σύμβουλος της Horizon Investment Services στο Χάμοντ.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών για την αποφυγή των αναμενόμενων δασμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, και δήλωσε ότι οι δασμοί του θα φέρουν τελικά μια οικονομία που θα ανθεί.
«Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι οι δασμοί επηρεάζουν την οικονομία ή σίγουρα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε ο Carlson. «Αλλά οι μετοχές έχουν ξεφύγει από τα χαμηλά τους και αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι οι άνθρωποι «χωνεύουν» κάποιους από αυτούς τους αριθμούς και προσπαθούν να τους βάλουν σε ένα πλαίσιο. Ήταν τόσο άσχημα; Βρισκόμαστε στο χείλος της ύφεσης; Οι αγορές προσπαθούν να το αξιολογήσουν αυτό και να το εντάξουν σε κάποιο πλαίσιο».
Ο συνεχιζόμενος, πολυμέτωπος εμπορικός πόλεμος συνεχίζει να θολώνει την περίοδο των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ, με τις εταιρείες να αποσύρουν ή να μειώνουν όλο και περισσότερο τις κατευθυντήριες γραμμές λόγω των αβεβαιοτήτων των δασμών.
Η Wall Street μείωσε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση πιο αισιόδοξων οικονομικών δεικτών. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση και οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρότερες του αναμενόμενου.
Βουτιά για το πετρέλαιο – Πτώση και για χρυσό
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,76% στα 63,12 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό συμβόλαιο αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιούνιο, σημείωσε πτώση 3,64% στα 58,22 δολάρια.
Τέλος, ο χρυσός χάνει 0,93% και διαμορφώνεται στα 3.302,74 δολάρια η ουγγιά.