25.4 C
Athens
May 8, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Άνοδος με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και Πάουελ

Ευρωαγορές: Άνοδος με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και Πάουελ

Με μικρά κέρδη άνοιξαν τη σημερινή (23/8) συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με έμφαση στα κέρδη των εισηγμένων εταιριών, αλλά και στις δηλώσεις των στελεχών της Fed στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Wyoming την Παρασκευή, προκειμένου να λάβουν περισσότερα σημάδια για τη νομισματική πολιτική.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έχει άνοδο 0,51% στις 453,98 μονάδες, ο γερμανικός Dax ανεβαίνει επίσης κατά 0,55% στις 15,791 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρίσκεται στο +0,53% και στις 7.280 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,38% και στις 7.298 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχει σημαντική άνοδο 0,63% στις 28.342 μονάδες, ο ισπανικός IBEX ενισχύεται 0,47% στις 9.357 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI βρίσκεται στο +0,46% και στις 6.043 μονάδες.

Η πλειοψηφία των κλάδων σημειώνει κέρδη με τον μεταλλευτικό κλάδο να ηγείται.

Oι επενδυτές αναμένουν περισσότερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για να προβούν σε πιο τολμηρές κινήσεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής chip Nvidia, δεδομένου ότι οι αναλυτές έχουν θέσει ψηλά τον πήχη μετά το πολύ καλό πρώτο τρίμηνο.

Μέσα στο χρόνο οι μετοχές της έχουν εκτοξευτεί κοντά στο 200% λόγω της άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας «τρέχουν ράλι» αυτή την εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας κατά 2% την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τη νέα προσφορά της Microsoft στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τον γίγαντα παιχνιδιών Activision Blizzard και την αίτηση της εταιρείας τσιπ Arm για εισαγωγή στον Nasdaq.

Η άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, υποχώρησε την Τρίτη και οι αποδόσεις ήταν επίσης χαμηλότερες στις αρχές της Τετάρτης.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, καθώς τα σχόλιά του ενδέχεται να επηρεάσουν το κλίμα στις αγορές, ανάλογα με το αν θα είναι πιο αποκαλυπτικός σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν δήλωσε την Τρίτη πως υπάρχουν σημάδια ενός «σεναρίου επανεπιτάχυνσης » της αμερικανικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και την οικονομία να ενισχύεται, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το άλλοθι για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι και οι λιανικές πωλήσεις αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν ισχυρές στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν του δίνει λόγο να πιστεύει ότι η Fed έχει αυστηροποιήσει υπερβολικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • FED
  • δείκτες
  • μετοχές

    Related posts

    Στάση αναμονής στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

    banks

    Ηπιότερες των χθεσινών οι απώλειες στο άνοιγμα της Wall Street

    banks

    Πρόσω ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

    banks

    Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

    banks

    Wall Street: Τρίτη σερί πτώση με «βαρίδι» την αγορά εργασίας

    banks

    Δεύτερη μέρα απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks