Στην υποχρέωση διατήρησης της ιστορικής μνήμης και στην ανάγκη διαρκούς εθνικής εγρήγορσης αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (6/11) στο Νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας.
Ο υπουργός εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, υπογραμμίζοντας ότι η προάσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας απαιτεί την ετοιμότητα και, όταν χρειαστεί, τη θυσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφερόμενος στη γεωγραφική θέση της χώρας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα «δεν έχει την ευτυχία του Λουξεμβούργου», καθώς, παρά τα πλεονεκτήματα της περιοχής στην οποία βρίσκεται, «δεν είναι η γειτονιά των αγγέλων».
Όπως τόνισε, η δυνατότητα των Ελλήνων να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους προϋποθέτει ισχυρές, κατάλληλα εκπαιδευμένες και διαρκώς έτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις.
Το μήνυμα Δένδια για την εθνική κυριαρχία
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.
Υπογράμμισε ότι τα δικαιώματα αυτά «δεν ανήκουν σε οποιονδήποτε από εμάς για να τα διαπραγματεύεται ελεύθερα και να τα απομειώνει».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η παρουσία των Ελλήνων αεροπόρων και η προσφορά τους διασφαλίζουν ότι η χώρα θα μπορέσει να παραδώσει στις επόμενες γενιές όσα παρέλαβε, «και επαυξημένα, αν είναι δυνατόν».
Ο υπουργός στάθηκε στα εκατοντάδες ονόματα που είναι χαραγμένα στις πλάκες του μνημείου, επισημαίνοντας ότι κάθε ένα αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και έχασε τη ζωή του για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Χαρακτήρισε τις τελετές μνήμης και την ανέγερση αντίστοιχων μνημείων αναγκαίες πράξεις αναγνώρισης της προσφοράς των πεσόντων, τονίζοντας ότι «είναι απολύτως απαραίτητες για μια χώρα όπως η Ελλάδα».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, επανέλαβε το χρέος της ελληνικής κοινωνίας να τιμά όσους θυσιάστηκαν και να διαφυλάσσει την ιστορική τους μνήμη.
«Η διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων απαιτεί θυσίες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η παραχώρηση της έκτασης στη Γλυφάδα και η αναφορά στον Πάνο Καμμένο
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία δημιουργίας του Νέου Κοιμητηρίου Γλυφάδας, υπενθυμίζοντας ότι η έκταση ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία και παραχωρήθηκε στον Δήμο κατά την πρώτη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η παραχώρηση, όπως εξήγησε, επέτρεψε την αντιμετώπιση μιας «τεράστια και επιτακτική κοινωνική ανάγκη», με τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου.
Ο υπουργός αναγνώρισε την επιμονή του δημάρχου Γλυφάδας και τη συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας επί άλλης κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας τη δική του συμβολή στο έργο.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αντίστοιχη προσπάθεια συνεργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Δήμο Αλίμου, για την αντιμετώπιση ενός ακόμη κοινωνικού προβλήματος, ενώ ευχαρίστησε για τη συνδρομή της τη βουλευτή Σοφία Βούλτεψη.
Μετά την ολοκλήρωση του χαιρετισμού πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων της Πολεμικής Αεροπορίας.
-: -
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


