ΟΗΕ:Στο χείλος της εμφύλιας σύρραξης ξανά η Υεμένη, μετά τη νέα επίθεση των Χούθι

Οι Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν την Παρασκευή βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον καταυλισμών εκτοπισμένων και κατοικημένων συνοικιών στην πόλη Μαρίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν 14, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο επικαλείται τοπικές αρχές.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο στρατός της Υεμένης ανακοίνωσε νωρίς το Σάββατο ότι αντέδρασε εναντίον των δυνάμεων των Χούθι σε διάφορα μέτωπα κατά μήκος των γραμμών επαφής. Ο στρατός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις ούτε ανέφερε πότε πραγματοποιήθηκαν, αλλά δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση εναντίον των μονάδων του με ό,τι χαρακτήρισε ως αναγκαία στρατιωτικά μέτρα.

Οι ανταλλαγές πυρών σηματοδοτούν μια απότομη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Χούθι και των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, μετά από χρόνια κατά τα οποία οι μεγάλης κλίμακας μάχες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, προκαλώντας φόβους για επιστροφή σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Με τον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο κατά του Ιράν να επεκτείνεται σε μεγάλο μέρος της περιοχής, ένας ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ριάντ αναμένει επικείμενες συντονισμένες επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης, καθώς και από ιρακινές πολιτοφυλακές υπό την εποπτεία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στην Υεμένη και το Ιράκ δεν έχουν απαντήσει στον ισχυρισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Χούθι δήλωσαν την Παρασκευή ότι είχαν στοχεύσει με πυραύλους και drones δυνάμεις, αποθήκες, οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, στο στρατόπεδο Sahn al-Jinn της Υεμένης, στο Μαρίμπ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς καμίας από τις δύο πλευρές.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μια μέρα αφότου τουλάχιστον 30 στρατιώτες της κυβέρνησης της Υεμένης σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στρατοπέδων στις επαρχίες Μαρίμπ και Χαντραμάουτ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε μία από τις πιο αιματηρές κλιμακώσεις των τελευταίων μηνών.

Οι Χούθι ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις της Πέμπτης, αναφέροντας ότι χτύπησαν στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας στις δύο επαρχίες, αφού εντόπισαν αυτό που περιέγραψαν ως μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση της Σαουδικής Αραβίας εν όψει κλιμάκωσης εναντίον περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τελευταίες επιθέσεις στο Μαρίμπ και το Χαντραμάουτ, σε συνδυασμό με τις νέες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, έχουν θέσει την Υεμένη στον μεγαλύτερο κίνδυνο επανάληψης μιας σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας από την εκεχειρία που μεσολάβησε ο ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022.

Προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η βία κινδυνεύει να παρασύρει τη Υεμένη βαθύτερα σε μια ευρύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την Παρασκευή την ανησυχία του για την ένταση των εντάσεων στην Υεμένη, αναφέροντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια καθώς και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας, ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης. Προέτρεψε τους Χούθι να αποφύγουν την κλιμάκωση και ενθάρρυνε τη “χρήση των υφιστάμενων διαύλων διαλόγου” για τη μείωση των εντάσεων.

Οι Χούθι κήρυξαν ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο μήνα, ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισαν ως “πολιορκία της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία”, μια κατηγορία που το Ριάντ αρνείται.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης από το 2015, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους Χούθι το 2014. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει τη Υεμένη και έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Η εκεχειρία του 2022 είχε σταματήσει τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Υεμένης και πέρα από τα σύνορά της και οδήγησε σε απότομη μείωση των μαχών. Η εκεχειρία παρατάθηκε δύο φορές πριν λήξει επίσημα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αλλά οι εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας δεν ξανάρχισαν αμέσως και η Υεμένη εισήλθε σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.

-: Reuters

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι θα “πει την αλήθεια” για τις ενέργειες του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα αξιοποιήσει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα για να υπερασπιστεί τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, κατηγορώντας παράλληλα τον αριστερό δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι ότι υποστηρίζει τη Χαμάς. Η δήλωση Νετανιάχου ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις Μαμντάνι

Δ. Αβραμόπουλος: Ανακλήθηκε η εντολή των βελγικών Αρχών για τη σύλληψή του

 Κλείνει στο Εφετείο ο φάκελος που αφορούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του βουλευτή της Ν.Δ Δημήτρη Αβραμόπουλου από την βελγική Δικαιοσύνη, καθώς ανακλήθηκε η εντολή από την αρμόδια Αρχή του Βελγίου. Η υπόθεση αφορούσε ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Βέλγιο για τον ποινικό έλεγχο του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, στην υπόθεση του αποκαλούμενου Qatargate.  

Ανακλήθηκε το βελγικό ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ανακλήθηκε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις βελγικές αρχές σε βάρος του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπόθεση του Qatargate.  Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε οικειοθελώς στις βελγικές αρχές για να δώσει εξηγήσεις, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία, που όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν ότι δεν έχει σχέση με όσα του αποδίδονται. Αν και έχει αρθεί η ασυλία

ΠΑΣΟΚ: Την «απατεώνισσα» που σήμερα οικτίρει ο κ. Γεωργιάδης, τη «διαφήμιζαν» το 2023  ως «υπερεπιστήμονα»

Επίθεση στον υπουργό Υγείας εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη. Με αφορμή την αναφορά του κ. Γεωργιάδη, ότι η γιατρός που κατηγορείται για το τραγικό συμβάν «είναι απατεώνισσα που έκρυβε τα μηχανήματα στους ελέγχους», η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «είναι προφανής η προσπάθειά του να κρύψει τις ευθύνες του υπουργείου

HELLENiQ ENERGY: Υποτροφίες σε 54 φοιτητές από 6 χώρες για μεταπτυχιακές σπουδές

Τους επιτυχόντες αριστούχους αποφοίτους που εξασφάλισαν υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY.  Το πρόγραμμα υποτροφιών υλοποιείται φέτος για 14η συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική δέσμευση του ομίλου να επενδύει στη γνώση, την αριστεία και τη νέα γενιά επιστημόνων, όπως αναφέρεται σχετικα. «Με ένα εκτενές

Deals: Τι δείχνει η εξαγορά της Entersoftone -Γιατί «βρέχει» συμφωνίες

Άλλο ένα… mega deal με πρωταγωνιστή ξένο fund και μια δυναμική ελληνική εταιρεία έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά. Η Hg ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Entersoftone (ES1). Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της βρετανικής εταιρείας στην Ελλάδα, με την αποτίμηση της ES1 να διαμορφώνεται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το deal πέρα

SOS από 16 επιχειρηματικούς φορείς για το ενεργειακό κόστος: «Η βιομηχανία δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη»

Κοινό μέτωπο απέναντι στη νέα έκρηξη του ενεργειακού κόστους συγκροτούν 16 επιχειρηματικοί και βιομηχανικοί φορείς, εκπέμποντας SOS για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση παρέμβαση πριν οι νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας περάσουν βαθύτερα στη μεταποίηση. Το μήνυμά τους είναι σαφές: η ελληνική βιομηχανία δεν μπορεί να μπει στη

Iran Air: Δεν έχουμε λάβει ειδοποίηση για απαγόρευση πτήσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής

Η Iran Air, ο ιρανικός εθνικός αερομεταφορέας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση για απαγόρευση να εξυπηρετεί χώρες που συνορεύουν με το Ιράν, παραμονή της αυστηροποίησης των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του ιρανικού αεροπορικού κλάδου. "Η Iran Air δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή οδηγία από τις αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας

Related Articles

Popular Categories