«Πράσινο φως» για Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος Άμυνας (EDPCIs) ύψους 300 δισ. ευρώ

Toν δρόμο για τη σύναψη κοινοπραξιών στην αγορά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας για την υλοποίηση αμυντικών δράσεων ύψους 300 δις. ευρώ, που θα αλλάξουν τελείως τον αμυντικό επιχειρηματικό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου, ανοίγει η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3/7/2026) για έργα μεγάλης κλίμακας, γνωστά ως Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος Άμυνας (European Defence Projects of Common Interest – EDPCIs), που θα βοηθήσουν τις χώρες της Ε.Ε. να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες αναπτύσσοντας από κοινού βασικά στρατιωτικά συστήματα.

«Για ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών της Ε.Ε.» κάνει λόγο ο αρμόδιος Επίτροπος Άμυνας Andrius Kubilius. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «τα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στον τομέα της Άμυνας (EDPCIs) είναι νέες, φιλόδοξες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ετοιμότητα της Ευρώπης και να ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της».

Πέντε τομείς

Τα EDPCIs επικεντρώνονται σε πέντε τομείς προτεραιότητας: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα καταπολέμησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών – Drone and Counter Drone Defence (DECODER) ύψους 5 δις. ευρώ μέχρι το 2033, Θαλάσσια Άμυνα και Άμυνα Βυθού Integrated Maritime and Seabed Defence (IMSD) ύψους 72 δις. ευρώ έως το 2045, Διάστημα Space-based Capabilities (SPACE) ύψους 24 δις. ευρώ μέχρι το 2034, Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα EU Federated Air and Missile Defence (ΕU-FIAMD) ύψους 80 δις. ευρώ μέχρι το 2040 καθώς και ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος της Ανατολικής Πλευράς της Ε.Ε. Eastern Flanc Watch (ΕFW) ύψους 100 δις. ευρώ έως το 2036.

Από ελληνικής πλευράς ο Γιάννης Μανιάτης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τονίζει πως “διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη θεσμοθέτηση των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος ύψους 300 δισ. ευρώ περίπου για όλα τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Drones, αντι-drones συστήματα, αμυντικές διαστημικές δυνατότητες, αεράμυνα και ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική για την αντιμετώπιση θαλάσσιων και υποβρύχιων απειλών βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Επόμενο βήμα η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο». «Θα χάσουμε ακόμη μία ευκαιρία, όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης και το SAFE; Ή θα υπάρξει επιτέλους σοβαρό και μεθοδικό σχέδιο για να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία;», διατυπώνει το ρητορικό ερώτημα ο κ. Μανιάτης.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα European Defence Industry Programme (EDIP) ύψους 1,5 δις. ευρώ που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2025. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό η Επιτροπή προχωρά σε αρχική κατανομή περίπου 325 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028 για να υποστηρίξει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των πρώτων έργων EDPCIs, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα εργασίας που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2026.

Ευρωπαϊκές Συνεργασίες Σύμφωνα με τη μελέτη “European Defence Projects of Common Interest: From concept to practice”, τα EDPCIs αποτελούν απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα του κατακερματισμού των εθνικών αμυντικών προγραμμάτων. Μέσα από κοινή ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια, τα κράτη-μέλη μπορούν να μειώσουν επικαλύψεις, να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και να ενισχύσουν την European Defence Technological and Industrial Base.

Η ανάλυση δείχνει ότι τα μέχρι σήμερα εργαλεία, όπως το European Defence Fund (EDF), το Permanent Structured Cooperation (PESCO) και το Coordinated Annual Review on Defence (CARD), παρότι σημαντικά, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε ουσιαστική ενοποίηση, γεγονός που καθιστά τα EDPCIs μια πιο φιλόδοξη και αναγκαία εξέλιξη. Και αυτό γιατί παρέχουν ένα πλαίσιο για τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να συνεργαστούν στους συγκεκριμένους αμυντικούς τομείς που είναι πολύ μεγάλοι ή πολύ περίπλοκοι για να τις αναπτύξουν μεμονωμένα οι χώρες. Υποστηρίζοντας τη μακροπρόθεσμη συνεργασία, στοχεύουν στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και στη βελτίωση της ικανότητας της Ε.Ε. να ανταποκρίνεται σε κοινές προκλήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την επίσημη σύσταση των EDPCI, προσδιορίζοντας τους στόχους και τα χαρακτηριστικά τους, τις συμμετέχουσες χώρες και την εκτιμώμενη επένδυση που αναμένεται να δημιουργηθεί. Μετά την έγκριση του καταλόγου των προσδιορισμένων EDPCI από το Συμβούλιο, αυτά θα καταστούν επιλέξιμα για να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) σύμφωνα με ειδική διαδικασία. Η χρηματοδότησή τους θα επιτρέψει την αρχική ανάπτυξη των έργων και θα θέσει τα θεμέλια για πιθανή περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας.

Υπάρχει και μια δεύτερη «γενιά» πιθανών EDPCIs έργων, όπως Cyber Defence Shield, Combat Cloud, Military Mobility Network, ενιαίο σύστημα EU Command and Control. Η επιτυχία αυτών των έργων εξαρτάται από τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διατήρηση της διακυβερνητικής ιδιοκτησίας, καθώς και από τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης πολιτικής και οικονομικής στήριξης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Το Πεντάγωνο μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση αξιολόγησης για το προγράμμα των F-35

Το Πεντάγωνο εμπόδισε, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, τη δημοσιοποίηση μιας ετήσιας έκθεσης που είχε ζητήσει το Κογκρέσο σχετικά με το δαπανηρό και αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αρμόδιος φορέας, το Government Accountability Office (GAO) ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ετήσια αξιολόγηση του

ΕΕ: Παρατείνει την υποδοχή ουκρανών προσφύγων, αποκλείει τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία

Οι χώρες της ΕΕ δέχθηκαν σήμερα να παρατείνουν κατά ένα χρόνο, μέχρι το Μάρτιο 2028, την προστασία που χορηγούν στο έδαφός τους στους ουκρανούς πρόσφυγες, όμως θα την αρνούνται πλέον στα πρόσωπα που είναι σε ηλικία στράτευσης. Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν σήμερα αυτό το ειδικό καθεστώς, που δημιουργήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη

Τ. Θεοδωρικάκος: 60.000 νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τα τελευταία έξι χρόνια

Το εργοστάσιο της Fulgor – Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρικών Καλωδίων Α.Ε. του Ομίλου Cenergy Holdings στο Σουσάκι Κορινθίας επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες εγκαταστάσεις υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο. Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεναγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με την διοίκηση, αλλά και

Πώς οι τράπεζες προσάρμοσαν τη χορήγηση δανείων στις εμπορικές εντάσεις — και τι σημαίνει για την Ευρωζώνη

Νέα ανάλυση της ΕΚΤ αποτυπώνει, με μικροδεδομένα δανειακών χαρτοφυλακίων,...

Η Ιταλία θα τερματίσει σύντομα τη συμμετοχή της σε εγχώριες τράπεζες

Η Ιταλία θα τερματίσει σύντομα τη συμμετοχή της σε εγχώριες τράπεζες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, αναφερόμενος πιθανώς στο μερίδιο 4,9% που κατέχει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS). Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της ιταλικής ένωσης τραπεζών ABI στη Ρώμη, ο Τζορτζέτι είπε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί

Οζγκιούρ Οζέλ: Ο έκπτωτος ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να δημιουργήσει νέο κόμμα

Ο εκδιωχθείς ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πιθανή ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, αλλά οποιαδήποτε επίσημη ενέργεια θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες. Τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε τον Μάιο το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του 2023, στο οποίο είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Οζγκιούρ

Μητσοτάκης για Κοντού: Ξεχώρισε με το πλούσιο ταλέντο και την απαράμιλλη γοητεία της

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο με την εγκυρότητα του enikos.gr. © 2026 ENIKOS ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Εκδότης: Νίκος Χατζηνικολάου Γενικός Διευθυντής - Διαχειριστής: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου Επωνυμία: ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Έδρα: Πλαστήρα Νικολάου

Αυξημένος κατά 6,9% ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον Μάιο – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον φετινό Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο του 2026 ανήλθε σε 36,06

Related Articles

Popular Categories