«Ροκανίζει» την αύξηση μισθών ο πληθωρισμός

Ψαλιδίζει ο υψηλός πληθωρισμός στο 1,4% την αύξηση στις ονομαστικές αμοιβές ανά εργαζόμενο, σε πραγματικούς όρους, που εκτιμά ο προϋπολογισμός ότι θα προκύψει το 2027.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Προσχέδιο, δείχνουν ότι ενώ οι αμοιβές της εξαρτημένης εργασίας ανά εργαζόμενο, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε ονομαστικούς όρους κατά 3,9% το επόμενο έτος, σε πραγματικούς όρους, η αύξηση περιορίζεται μόλις στο 1/3 της συνολικής.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σε κάθε περίπτωση,  τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, δείχνουν ότι θα συνεχιστεί  (αν και με αργό ρυθμό) η αύξηση της απασχόλησης τη νέα χρονιά (+0,4%), ενώ λίγο καλύτερα (+0,7%) θα κινηθεί η αύξηση μόνο των μισθωτών εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει εκ νέου, φτάνοντας στο 7,9% το 2027.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Προσχέδιο ισχύουν τα εξής, αρχικά για το 2026 και  εν συνεχεία, για το 2027:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2025, ο μέσος μηνιαίος μισθός των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 1.363 ευρώ, αυξημένος κατά 30,3% σε σύγκριση με το 2019. Αντίστοιχα, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ανήλθε σε 1.516 ευρώ, μικτές αποδοχές. Για το 2026 οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά εργαζόμενο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,7%, ενώ οι συνολικές αμοιβές εξαρτημένης εργασίας κατά 4,4%.
  • Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2027 από 1,4% το 2026, ενώ η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2027 από 1,1% το 2026. Η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών, από τις παρεμβάσεις που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών καθώς και από την προβλεπόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
  • Η απασχόληση σε εθνικολογιστική βάση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2027, με τον αριθμό των μισθωτών να αυξάνεται κατά 0,7%. Με βάση τις εν λόγω προβολές, ο αριθμός των μισθωτών προσεγγίζει τα 4 εκατ. άτομα και του συνόλου των απασχολουμένων τα 5,3 εκατ. άτομα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ορισμό της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω, από 8,4% το 2026 σε 7,9% το 2027.
  • Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθούν σε ονομαστικούς όρους κατά 3,9% το 2027 έναντι 3,7% το 2026 και οι συνολικές αμοιβές εξαρτημένης εργασίας σε 4,6% το 2027 από 4,4% το 2026. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά τη συνεχιζόμενη άνοδο των μισθών, συμπεριλαμβανομένων της προβλεπόμενης νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, της συνακόλουθης αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και της θέσπισης από το 2027 του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Σε σύγκριση με το 2019 οι κατά κεφαλήν αμοιβές εξαρτημένης εργασίας προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 25,8% σε ονομαστικούς όρους.

Σε πραγματικούς όρους, όμως, οι ονομαστικές αμοιβές ανά εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,4% το 2027. Αιτία αυτού του περιορισμού της αύξησης είναι ότι οι ονομαστικές αμοιβές συνδυάζονται με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, οι καθαρές πραγματικές αμοιβές θα ενισχυθούν περαιτέρω από τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, η παραγωγικότητα της εργασίας προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 2,0% το 2027 έναντι 1,5% το 2026. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 1,9% το 2027.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο Έλον Μασκ κατηγορεί τους Ινδούς “ολιγάρχες” για την καθυστέρηση της εκτόξευσης του Starlink

Ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, υποστηρίζει ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν την ανάπτυξη της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας της εταιρείας του, Starlink, προκειμένου να προστατεύσουν τον έλεγχό τους επί των καταναλωτών, χαρακτηρίζοντάς το "έγκλημα κατά του λαού της Ινδίας". Στην αγορά τηλεπικοινωνιών και διαδικτυακών υπηρεσιών της χώρας κυριαρχούν η Jio του Μουκές Αμπάνι, προέδρου της

Τραμπ: Δεν ενδιαφέρομαι για συμφωνία με το Ιράν – Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για “μαζικούς βομβαρδισμούς”

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη ότι πλέον δεν επιθυμεί συμφωνία με το Ιράν, μετά τις αναφορές ότι ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις εναντίον της χώρας, πιθανότατα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. "Νομίζω ότι η συμφωνία δεν είναι πραγματικά κάτι που θέλω να κάνω, αλλά είναι διατεθειμένοι να μας προσφέρουν οτιδήποτε για να σταματήσουμε"

Τον Ιούνιο τα σαφή ευρήματα από τη γεώτρηση στο Μπλοκ 2

Έως τον Ιούνιο του 2027 αναμένεται να έχει δοθεί σαφής απάντηση για το εάν η ερευνητική γεώτρηση στο Μπλοκ 2 του Βορειοδυτικού Ιονίου θα έχει εντοπίσει υδρογονάνθρακες. Η γεώτρηση στον στόχο «Ασωπός 1» προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο και να διαρκέσει περίπου 60 ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Energean, η οποία κατά την ερευνητική φάση

Τουρκικά ΜΜΕ για Ρούμπιο: «Η Ελλάδα εξασφάλισε τη στήριξη που ζητούσε από την Ουάσινγκτον»

Εκτεταμένη κάλυψη γνωρίζει στα τουρκικά ΜΜΕ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στη χώρα μας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αναφέροντας ότι η Αθήνα έλαβε την υποστήριξη που ζητούσε.  «Δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο

Eurogroup-Ecofin: Ξεκινά η «μάχη» για δημοσιονομική ευελιξία

Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και οι επιπτώσεις στην οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών-μελών θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία κρατούν ενιαία στάση ζητώντας δημοσιονομική ευελιξία προκειμένου να δημιουργηθούν οι

Ρούμπιο στην Καθημερινή: Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Η Καθημερινή χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και ταυτόχρονα εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα δραστηριοποιηθούν παρασκηνιακά για να αποσοβήσουν μια ενδεχόμενη κρίση με αφορμή την υπόθεση του καλωδίου διασύνδεσης με την Κύπρο και θα τονίσουν «προς όλες τις πλευρές πόσο σημαντικό είναι

Προειδοποίηση Κίνας σε ΕΕ ότι διαθέτει τα απαραίτητα μέσα σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων

Η Κίνα προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διαθέτει διάφορα μέσα, όπως έρευνες για ξένες επιδοτήσεις και μέτρα κατά των διακρίσεων, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι εμπορικές εντάσεις, σύμφωνα με λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της. Το Πεκίνο μπορεί να αξιολογήσει εάν οι ξένες πολιτικές στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό ή

Μερτς: Επιχείρηση κατευνασμού με φόντο τις καταγγελίες για στήριξη βουλευτών του CDU στην ακροδεξιά AfD

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να χτίσει έναν συμβιβασμό προκειμένου να σταθεροποιήσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του, καθώς το συντηρητικό του κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με νέο κύμα κριτικής σχετικά με το αν βοήθησε τον ακροδεξιό υποψήφιο της AfD να καταλάβει κορυφαία θέση σε κρατιδιακό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Ο Γερμανός καγκελάριος θα φιλοξενήσει στο Βερολίνο τους

Related Articles

Popular Categories