22.3 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογικοί κλυδωνισμοί στην Wall Street-Η χειρότερη συνεδρίαση από το 2022

Τεχνολογικοί κλυδωνισμοί στην Wall Street-Η χειρότερη συνεδρίαση από το 2022

Ανελέητο το αποψινό (24/7) «σφυροκόπημα» των πωλητών στην Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Tesla και η Alphabet. Το sell off ήταν έντονο και οδήγησε τον S&P 500 και τον Nasdaq στη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων δύο χρόνων και συγκεκριμένα από το 2022.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,25% στις 39.853,87 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 2,31% στις 5.427,13 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 3,62% στις 17.345,84 μονάδες.

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, σημείωσε πτώση 5%. Αν και ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα, τα έσοδα από διαφημίσεις στο YouTube ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Η Tesla υποχώρησε κατά 11% λόγω των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων και της ετήσιας πτώσης 7% στα έσοδα από αυτοκίνητα. Η Nvidia και η Meta έχασαν 6% και 5%, αντίστοιχα, ενώ η Microsoft σημείωσε απώλειες 4%.

Πάντως, η σεζόν για τις εξαμηνιαίες οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων ξεκίνησε με δυναμικό τρόπο. Πάνω από το 25% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη για το β’ τρίμηνο, με περίπου το 80% από αυτές να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής PMI στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 49,5 τον Ιούλιο και διολίσθησε απροσδόκητα σε έδαφος συρρίκνωσης, καθώς οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και τα αποθέματα μειώθηκαν. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για 51,5 σύμφωνα με τον Dow Jones. Σημειώνεται ότι το 50 αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν χαμηλότερες απ’ ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι για τον μήνα Ιούνιο. Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών ανήλθαν συνολικά στις 617.000, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μειωμένες κατά 0,6% από το ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό του Μαΐου των 621.000. Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τον Dow Jones είχαν κάνει λόγο για 640.000 πωλήσεις.

Οι επενδυτές βλέπουν σε μεγάλο βαθμό μείωση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πεποίθηση για ήπια προσγείωση, ενισχύονται κλάδοι ευαίσθητοι στα επιτόκια, όπως η χαμηλή κεφαλαιοποίηση και η βιομηχανία, που σημειώνουν κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες.

«Φρένο» στο πτωτικό σερί των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων έβαλαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη νέα μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης κατά 5,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουλίου.

Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 63 σεντς ή 0,8% και έκλεισε στα 77,59 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά 7% τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 70 σεντς ή 0,90% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 81,71 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας ελαφρώς τις απώλειες ύψους 5% που κατέγραψε το προηγούμενο τριήμερο.

Με κέρδη για δεύτερη ημέρα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες απωλειών, έκλεισε ο χρυσός, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η αποδυνάμωση του δολαρίου συνέχισαν να δίνουν ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή σποτ για τον χρυσό ενισχύεται κατά 0,1% και κινείται στα 2.411,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το αμερικανικό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου κατέγραψε κέρδη 0,3% και έκλεισε στα 2.415,70 δολάρια η ουγγιά.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ευρωαγορές: Νέα πτώση υπό το «βάρος» των στοιχείων στις ΗΠΑ

banks

Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον Dow Jones-Πάνω από τις 40.000 μονάδες

banks

Προσπάθεια ανάκαμψης στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Wall Street: Sell off για τον Dow Jones τον Φεβρουάριο

banks

Wall Street: Ράλι μετά τις δηλώσεις Πάουελ- Επιστροφή στην τεχνολογία

banks

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές- Παραμένει η έντονη μεταβλητότητα

banks