Το «οικονομικό τρίπτυχο» της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών: Παρεμβάσεις για την ακρίβεια, μέτρα προστασίας οφειλετών και μειώσεις φόρων

Ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, επιστρατεύει η κυβέρνηση. Στόχος είναι να αναχαιτιστεί η πίεση που ασκεί στα οικογενειακά εισοδήματα ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος τροφοδοτείται από την πολεμική κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Αυτό το οικονομικό τρίπτυχο αναμένεται να ξεδιπλωθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το προσεχές διάστημα. Όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες συγκλίνουν σε έναν κεντρικό στόχο: την τόνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και το γενικευμένο κύμα ακρίβειας που πυροδότησε η πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.

Ακόμη και αν η συμφωνία του Τραμπ με την ηγεσία του Ιράν φέρει άμεση εκτόνωση και αποκαταστήσει τη ροή του πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα ξεπεραστούν αμέσως. Η επιστροφή του πληθωρισμού στα προ κρίσης επίπεδα θα είναι μια σταδιακή διαδικασία. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προέβλεψε μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής, δικαιολογώντας έτσι και την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης προ δεκαπενθημέρου.

Μέτωπο κατά της ακρίβειας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία τη νέα πλατφόρμα posokanei.gov.gr, προσφέροντας στους πολίτες ένα ψηφιακό εργαλείο για τη σύγκριση των τιμών στα εγχώρια σούπερ μάρκετ. Μέσω της ιστοσελίδας, οι καταναλωτές μπορούν πλέον να αντιπαραβάλλουν τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα με τις αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας παραμένει στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού, με νέες παρεμβάσεις να βρίσκονται στα σκαριά. Παράλληλα, διατηρείται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά αγαθά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ – το οποίο έχει οριστεί να ισχύει έως τα τέλη του μήνα- ενώ οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς εντείνονται. Κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι αναίτια υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. «δεν μπορούν να γίνουν εύκολα ανεκτές, εάν δεν εξηγηθούν με απόλυτη σαφήνεια».

Μέτρα προστασίας οφειλετών

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εστιάζει στην προστασία των οφειλετών και κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά και οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου το ελάχιστο όριο χρέους για υπαγωγή πέφτει στα 5.000 ευρώ. Η μείωση αυτή επιτρέπει σε πολύ περισσότερους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ο Φορέας αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας για την κύρια κατοικία των οφειλετών.

Νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων

Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο κατά της ακρίβειας συμπληρώνεται με το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μειώσεις άμεσων φόρων οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικων Κυριάκος Πιερρακάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες, προανήγγειλαν νέες μειώσεων φόρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι: «Όταν η οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα, το όφελος επιστρέφει στην κοινωνία μέσω μειώσεων φόρων και αυξήσεων εισοδημάτων. Αυτό το κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα. Και από την αρχή του χρόνου, προχωρήσαμε σε μια πολύ μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση: 1,76 δισ. ευρώ με μειώσεις φόρων για μισθωτούς, για οικογένειες, για επαγγελματίες, για ιδιοκτήτες ακινήτων, για επιχειρήσεις…αυτό δείχνει την κατεύθυνση. Ήταν η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή στη Μεταπολίτευση. Για τη ΔΕΘ, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα έχουμε και πλήρη εικόνα στα δημοσιονομικά δεδομένα. Η φιλοσοφία, όμως, θα είναι η ίδια: κάθε μόνιμο ευρώ που δημιουργείται από την καλύτερη πορεία της οικονομίας, θα γυρίζει πίσω στην κοινωνία».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι: «Βεβαίως θα υπάρξουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις. Στη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί ένα σημαντικό πακέτο περαιτέρω μειώσεων φόρων. Ήδη υπάρχει ένας χώρος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μακάρι να αυξηθεί και λίγο παραπάνω». Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη το πακέτο μέτρων για τη ΔΕΘ θα στοχεύει στη μείωση των άμεσων φόρων και στη στήριξη των ευάλωτων πολιτών.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ισχυρό κύμα καύσωνα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη με θερμοκρασίες άνω των 40°C

Νέο ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, με θερμοκρασίες που και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για αρκετές ημέρες, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν αποκλίσεις της

CNN: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου έχουν εξαφανιστεί

Τα καλά νέα: Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν ξανά, μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Τα κακά νέα: Ίσως να είναι ήδη πολύ αργά. Πετρέλαιο δεν εξέρχεται από τη Μέση Ανατολή εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά έχασε 1,15 δισεκατομμύρια βαρέλια προσφοράς πετρελαίου κατά

Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν

Δυο εκρήξεις πλάι σε δρόμο σκότωσαν επτά ανθρώπους στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, περιοχή που γειτονεύει με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Σάββατο. "Ιδιωτικό ημιφορτηγό που μετέφερε επιβάτες στοχοποιήθηκε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό", ανέφερε ο Γιασίρ Αφρίντι, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Μπανού. "Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε

Live: Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν σήμερα στην Ελβετία – Κλειστό το Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν σήμερα στην Ελβετία - Κλειστό το Ορμούζ Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στον Λίβανο θα είναι το «βασικό» θέμα των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκινούν σήμερα στην Ελβετία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες λόγω μεγάλης πυρκαγιάς σε αποθήκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε το Λος Άντζελες το Σάββατο, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη, η οποία έχει προκαλέσει έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας με πυκνό μαύρο καπνό. Η δήμαρχος της πόλης, Κάρεν Μπας έκανε λόγο για "σημαντικό περιστατικό που αφορά πολλαπλές δικαιοδοσίες", επισημαίνοντας ότι η κήρυξη έκτακτης

Πρώην υπουργός του Τραμπ: Η συμφωνία είναι “εξαιρετικά χρήσιμη” για τους Ιρανούς

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο για την οικονομία του Ιράν, που έχει πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ, Νταν Μπρουγιέτ, σε συνέντευξή του στο CNN. Η συμφωνία-πλαίσιο 14 σημείων, την οποία υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυτή την

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Μπουκέλε ανακοίνωσε κατάσχεση ποσότητας-ρεκόρ κοκαΐνης

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ προχώρησαν στην κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης άνευ προηγουμένου σε δυο επιχειρήσεις στη θάλασσα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του προέδρου της χώρας της κεντρικής Αμερικής Ναγίμπ Μπουκέλε χθες Σάββατο. Συνολικά 6,68 τόνοι κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας 167 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασχέθηκαν σε δυο επιχειρήσεις του πολεμικού ναυτικού του Σαλβαδόρ στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε ο κ.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για πιο βιώσιμη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Τους νέους κανόνες της ΕΕ περί κυκλικότητας που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος, από τον σχεδιασμό έως την επεξεργασία του κατά την απόσυρσή του, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στα τέλη του 2025 εγκρίθηκε με 437 ψήφους υπέρ, 112 κατά και 20 αποχές. Σύμφωνα με

Related Articles

Popular Categories