Ο πόλεμος “χτύπησε” και τα ασφαλή επενδυτικά “καταφύγια”

Ο πόλεμος HΠΑ- Ιράν, εκτός των άλλων, “χτύπησε” και τα λεγόμενα επενδυτικά “καταφύγια” στα οποία “παραδοσιακά” κατέφευγαν οι επενδυτές σε περιόδους ισχυρών πολεμικών συγκρούσεων. Ούτε το δολάριο, ούτε ο χρυσός, ούτε τα κρατικά ομόλογα, τα θεωρούμενα ως επενδυτικά “ασφαλή καταφύγια”, επιβεβαίωσαν την… φήμη τους.

Καθώς ο πόλεμος δείχνει να τελειώνει, η Morgan Stanley αναφέρει μερικά συμπεράσματα από την πορεία των αγορών στη διάρκεια του πολέμου.

Τα χρηματιστήρια

Οι χρηματιστηριακές αγορές απορρόφησαν σχετικά σύντομα το σοκ. Λόγω του φόβου για τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ τον Απρίλιο 2025, οι μετοχές έκαναν βουτιά περίπου 20%. Αυτή τη φορά, ωστόσο, παρά τον πόλεμο και τους σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, η πτώση ήταν πιο ήπια, έως 9%.

Από τα μέσα Απριλίου οι αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο είχαν “κηρύξει” το τέλος του πολέμου. ‘Αλλωστε τα περισσότερα γεωπολιτικά σοκ τα τελευταία χρόνια δεν είχαν μακροχρόνιο αντίκτυπο στα χρηματιστήρια. Ενώ τέτοια γεγονότα προκαλούν άμεση, έντονη μεταβλητότητα, οι αγορές τείνουν να ανακάμπτουν σχετικά γρήγορα, συχνά πριν τελειώσουν οι ίδιες οι συγκρούσεις. Τα γεωπολιτικά γεγονότα δημιουργούν sell-off βραχυπρόθεσμα, αλλά σπάνια αλλάζουν τη μακροπρόθεσμη τάση των αγορών.

Μελέτες δείχνουν ότι σε πάνω από 18 σημαντικές “πράξεις πολέμου” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 2022, ο S&P 500, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, σημείωσε μέση πτώση 6,2%, αλλά κατά κανόνα ανέκαμπτε μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες.

Πολλές φορές “οι αγορές αναρριχώνται στο τείχος της ανασφάλειας” (stock market climbs a wall of worry), μια κλασική χρηματιστηριακή ρήση, η οποία έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και επιβεβαιώθηκε και αυτή την περίοδο.

Οι αγορές τελικά επικεντρώνονται στα θεμελιώδη μεγέθη, όπως τα εταιρικά κέρδη, τα επιτόκια και η οικονομική ανάπτυξη, παρά στους τίτλους των ειδήσεων. Τα γεωπολιτικά γεγονότα προκαλούν φόβο (αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX), ο οποίος εξασθενεί μόλις η νέα πραγματικότητα ενσωματωθεί στις τιμές.

Οι επενδυτές συχνά τιμολογούν τον κίνδυνο πριν την έναρξη μιας σύρραξης. Μόλις το γεγονός συμβεί, η αβεβαιότητα μειώνεται και οι αγορές ανακάμπτουν ακόμα και πριν τη λήξη των συγκρούσεων.

Τα κρατικά ομόλογα

Τα κρατικά ομόλογα παραδοσιακά θεωρούνται επενδυτικά “ασφαλή καταφύγια” κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με το κλασικό μοντέλο, τα κρατικά ομόλογα λειτουργούν ως αντιστάθμιση όταν πέφτουν οι μετοχές. Τον Μάρτιο, αυτή η σχέση διαταράχθηκε.

Με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή να αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου και να αναζωπυρώνει τους φόβους για τον πληθωρισμό, ομόλογα και μετοχές υποχώρησαν μαζί, αποτυγχάνοντας να προσφέρουν διαφοροποίηση τη στιγμή που οι επενδυτές τη χρειάζονταν περισσότερο. Το συμπέρασμα είναι απλό: ένα χαρτοφυλάκιο που βασίζεται σε μία μόνο “σταθερή” σχέση μεταξύ περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι πιο ευάλωτο από όσο φαίνεται.

Το δολάριο

Το δολάριο δεν λειτούργησε ως κλασικό “καταφύγιο” Κανονικά, το δολάριο ενισχύεται όταν οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια ή όταν τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι πιο ελκυστικά από αυτά του εξωτερικού. Ωστόσο, κατά μεγάλο μέρος των πρώτων έξι εβδομάδων της σύγκρουσης, το δολάριο φάνηκε να συνδέεται στενά με το πετρέλαιο, αυξανόμενο συχνά μαζί με το εμπόρευμα. Και ακόμη και μετά την απότομη πτώση του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός, το δολάριο υποχώρησε περισσότερο από ό,τι θα ανέμεναν πολλοί βάσει ιστορικών προτύπων.

Ο χρυσός

Αλλά ούτε ο χρυσός αποτέλεσε καταφύγιο. Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται επίσης “ασφαλές καταφύγιο”.

Αυτή τη φορά όμως συμπεριφέρθηκε περισσότερο ως ρευστό περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου, συχνά υποχωρώντας μαζί με τις μετοχές, καθώς πολλοί επενδυτές τον πουλούσαν για να αντλήσουν ρευστότητα εν μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός έχει αυξηθεί ως ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων, δηλαδή των αποθεμάτων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη διαχείριση των νομισμάτων τους σε περιόδους κρίσης. Όταν ο χρυσός αποτελεί μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων, μπορεί να μετατραπεί σε πηγή ρευστότητας σε περιόδους έντασης.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Μπουκέλε ανακοίνωσε κατάσχεση ποσότητας-ρεκόρ κοκαΐνης

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ προχώρησαν στην κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης άνευ προηγουμένου σε δυο επιχειρήσεις στη θάλασσα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του προέδρου της χώρας της κεντρικής Αμερικής Ναγίμπ Μπουκέλε χθες Σάββατο. Συνολικά 6,68 τόνοι κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας 167 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασχέθηκαν σε δυο επιχειρήσεις του πολεμικού ναυτικού του Σαλβαδόρ στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε ο κ.

Ορμούζ: Το ντόμινο στην εφοδιαστική αλυσίδα εκτινάσσει τους ναύλους των containerships

Του Γεράσιμου Σεραφειμίδη Ο πόλεμος και ο φόβος για αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ ωθει την αγορά των εμπορευματοκιβωτίων να συνεχίζει την ανοδική της τάση με τους φορτωτές να σπεύδουν να προλάβουν τις νέες επιβαρύνσεις. Στα δρομολόγια Ασίας – Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ οι ναύλοι ξεπέρασαν τα 6.000 δολάρια ανά FEU, καταγράφοντας άνοδο 25%

Observer: Ο Στάρμερ αναμένεται να παραιτηθεί τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ αναμένεται να παραιτηθεί τη Δευτέρα και να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του, έγραψε χθες, Σάββατο, η βρετανική εφημερίδα Observer, αν και κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στο να προχωρήσει με το κυβερνητικό του έργο. Η απειλή για τη θέση του Στάρμερ, η οποία κλιμακώνεται για μήνες, αυξήθηκε

Live: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν στην Ελβετία

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν αναμένεται να αρχίσουν εντός της ημέρας στην Ελβετία προκειμένου να τερματιστεί οριστικά και με διάρκεια ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά την άφιξη της ιρανικής αντιπροσωπείας, πριν από αυτή του αμερικανού αντιπροέδρου, που αναμένεται. Οι διαπραγματευτές της Τεχεράνης έφθασαν χθες Σάββατο το βράδυ στην ελβετική επικράτεια, ενημέρωσε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Δεν εξετάζεται πλαφόν στα ενοίκια

Σε δημοσιεύματα και δημόσιες αναφορές που συνδέουν την Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική με ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα ενοίκια απαντούν πηγές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Συγκεκριμένα, διευκρινίζουν κατηγορηματικά ότι ούτε η Στρατηγική περιλαμβάνει σχετική πρόταση, ούτε η κυβέρνηση εξετάζει ή προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή διοικητικού καθορισμού ή ανώτατου ορίου στις

Ουκρανία: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε ρωσικά πλήγματα στο Ντνιπροπετρόφσκ, ένας ναυτικός νεκρός σε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε ένα παιδί στο Ντνιπροπετρόφσκ και σε έναν ναυτικό που βρισκόταν σε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντροανατολικά), τρεις επαρχίες υπέστησαν πλήγματα πυροβολικού και ρωσικών drones, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ολεξάντρ Γκάνζα μέσω Telegram. Οι βομβαρδισμοί αυτοί έπληξαν την πόλη Πάβλογκραντ

ΕΚΤ: Μικρή υποχώρηση του δείκτη CET1 των συστημικών τραπεζών – Αμετάβλητο το ποσοστό NPLs παρά την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου

Μείωση κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2026 η κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικά σημαντικών τραπεζικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ.  Ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,99% το πρώτο τρίμηνο του 2026, έναντι 16,26% στο προηγούμενο τρίμηνο και 16,02% ένα χρόνο πριν. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (Tier 1) διαμορφώθηκε στο 17,51%

Ελληνικά φτερά πάνω από το Κάιρο: Η στρατηγικής σημασίας συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγυπτιακό TLP – Δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα και Αίγυπτος διατηρούν ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς, οι οποίοι δεν διαταράσσονται, άσχετα από την επιχείρηση γοητείας του Καΐρου που έχει στήσει η Άγκυρα. Τα «γαλάζια φτερά» βρέθηκαν στο Σχολείο Σχολείο Όπλων Τακτικής της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, που αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Καΐρου. Του Χρήστου Μαζανίτη Η Μέση Ανατολή και η Ανατολική

Related Articles

Popular Categories