Eurobank: Κρίσιμος ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10-μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 διαμορφώθηκε σε έλλειμμα -€9,4 δισ. σε τρέχουσες τιμές θυμίζει η Eurobank στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές προς τους φορείς της αλλοδαπής (π.χ. για αγορές αγαθών και υπηρεσιών) ξεπέρασαν τις αντίστοιχες εισπράξεις κατά €9,4 δισ. Βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2020), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα για το σύνολο του έτους 2020 εκτιμάται στα -€9,8 δισ. ή στο -6% του ονομαστικού ΑΕΠ. Η ΤτΕ, σε πιο πρόσφατη πρόβλεψή της (Δεκέμβριος 2020, ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, βασικό σενάριο), εκτιμά το προαναφερθέν έλλειμμα στο -5,8% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Είναι αρκετά πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να μην αποκλίνει σημαντικά από τις παραπάνω προβλέψεις. Ο λόγος είναι ότι στις εναπομείνασες δύο παρατηρήσεις, ήτοι του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020, το εποχικό έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο δύναται να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω της ύφεσης και της μικρής συνεισφοράς των τουριστικών εισπράξεων το 4ο τρίμηνο, θα αντισταθμιστεί σε έναν βαθμό από την εκταμίευση της 4ης δόσης των SMPs και ANFAs (€644,42 εκατ. πιστωτική εγγραφή στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Συνεπώς, το 2020 αναμένεται να χαρακτηριστεί – εκτός των άλλων – και από διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου κατά περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (-1,5% του ΑΕΠ το 2019).

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία της ελληνικής οικονομίας τη δεκαετία του 2000, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δύναται να προκύψει τόσο σε συνθήκες αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας όσο και σε συνθήκες συρρίκνωσης. Στη μεν πρώτη περίπτωση πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, στη δε δεύτερη, η πτώση των εξαγωγών.

Επί παραδείγματι, στην περίπτωση της Ελλάδας, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 μέχρι το ξέσπασμα της μεγάλης ύφεσης (2008), η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στηριζόταν στην ισχυρή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Η μείωση του κόστους δανεισμού (κυρίως λόγω του τερματισμού του συναλλαγματικού κινδύνου που συνεπαγόταν η είσοδος στην Ευρωζώνη), οι θετικές προσδοκίες, η πιστωτική και η δημοσιονομική επέκταση οδήγησαν στο προαναφερθέν αποτέλεσμα. Ωστόσο, η υψηλή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης σε μια οικονομία όπως η ελληνική με διαρκώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου, από το ήδη υψηλό -6,8% του ονομαστικού ΑΕΠ το 2002 στο -15,2% το 2007.

Στην τρέχουσα περίοδο η διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος (-€9,4 δισ. στο 10-μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 από -€0,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) πηγάζει κυρίως από τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισπράξεων (εξαγωγές υπηρεσιών) που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Η ύφεση οδήγησε σε μείωση των εισαγωγών με αποτέλεσμα να αντισταθμιστεί εν μέρει η χειροτέρευση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ (Δεκέμβριος 2020, ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, βασικό σενάριο) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2021 εκτιμάται να διατηρηθεί κοντά στα επίπεδα του 2020 (-5,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Ο λόγος είναι:

1ον τα προβλεπόμενα τουριστικά έσοδα για το 2021 δεν θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019 και

2ον η εκτιμώμενη ανάκαμψη και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα ενισχύσει τις εισαγωγές.

Υποθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στον τομέα των εξαγωγών υπηρεσιών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 δεν θα είναι βραχύβιες, ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων εκτός από πηγή αύξησης του εισοδήματος και στήριξης της ανάκαμψης δύνανται να αποτελέσουν και παράγοντα συγκράτησης του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου. Την εποχή των προγραμμάτων προσαρμογής (και πριν από αυτά) τονίζονταν από πολλούς οικονομολόγους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό η ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τώρα που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πανδημίας επλήγη ένας βασικός πυλώνας εξωτερικής ζήτησης όπως ο τουρισμός, τώρα που αναμένεται εισροή κεφαλαίων από την αλλοδαπή μεσώ του ταμείου ανάκαμψης, η προαναφερθείσα ανάγκη μεγεθύνεται. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολύ υψηλό και οι παρούσες διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να μεταβληθούν στο μέλλον.

– Eurobank: Κρίσιμος ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων -

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Live Blog: Σε θολό τοπίο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν

Συνεχης ενημερωση LIVE Τελευταια Ενημερωση Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά και να καταλαμβάνει θέσεις στον Λίβανο. ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Το Χρονικό 22:34 - 30 Μαϊ 2026 Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι "αναχαίτισε" ένα φορτηγό πλοίο που προσέγγιζε σε ιρανικό λιμάνι 20:45 -

Η ΕΚΤ επιλέγει τον Ρόλαντ Στράουμπ ως γενικό διευθυντή της νομισματικής πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επέλεξε τον Ρόλαντ Στράουμπ, πρώην σύμβουλο της νυν προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, για να ηγηθεί του έργου νομισματικής πολιτικής της. Ο Στράουμπ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία των πράξεων αγοράς της ΕΚΤ, θα αντικαταστήσει έναν ακόμη στενό συνεργάτη

B. Μακεδονία: Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι απέκτησε την ουγγρική υπηκοότητα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι απέκτησε ουγγρική υπηκοότητα το 2022, τέσσερα χρόνια μετά την διαφυγή του στην Ουγγαρία, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης καθιστά σχεδόν αδύνατη την έκδοσή του στη Βόρεια Μακεδονία. Η σχετική είδηση δημοσιεύθηκε από την ερευνητική πύλη VSquare, η οποία επικαλέστηκε πηγές στην ουγγρική κυβέρνηση.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι “αναχαίτισε” ένα φορτηγό πλοίο που προσέγγιζε σε ιρανικό λιμάνι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναχαίτισαν ένα φορτηγό πλοίο, υπό σημαία Γκάμπιας, που επιχειρούσε να προσεγγίσει σε ιρανικό λιμάνι, εκτοξεύοντας έναν πύραυλο στο μηχανοστάσιό του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) η επιχείρηση αυτή έγινε την Παρασκευή, αφού το πλοίο Lian Star δεν ανταποκρίθηκε στο σήμα να τηρήσει τον

Έμπολα: Συστάσεις του ΠΟΥ για τις θεραπείες και τα υποψήφια εμβόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις συστάσεις του αναφορικά με τις θεραπείες και τα υποψήφια εμβόλια που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την επιδημία του Έμπολα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στο περιθώριο της επίσκεψης του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ στην Μπούνια, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ιτούρι –το επίκεντρο της επιδημίας– ο

Άλογα ξέφυγαν εκτός ελέγχου σε λεωφόρο της Ρώμης – 5 τραυματίες

Πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν, την περασμένη νύχτα στην Ρώμη, κατά την προσπάθειά τους να τιθασεύσουν περίπου τριάντα άλογα τα οποία βρίσκονταν σε κεντρική λεωφόρο της πόλης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα άλογα ανήκουν στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις και επρόκειτο να πάρουν μέρος στην παρέλαση της ερχόμενης Τρίτης, για την εθνική γιορτή της Ιταλικής Αβασίλευτης

Συρία: Η Επιτροπή για τους εξαφανισθέντες κήρυξε νεκρά τα έξι παιδιά της πρωταθλήτριας στο σκάκι Ράνια αλ Αμπάσι

Η συριακή Επιτροπή για τους εξαφανισθέντες ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως τα έξι παιδιά της οδοντιάτρου και πρωταθλήτριας στο σκάκι Ράνια αλ Αμπάσι, η τύχης της οποίας έγινε το σύμβολο των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων επί καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι πιθανότατα νεκρά. Ένας θείος τους, ο Χάσαν αλ Αμπάσι, δήλωσε επίσης ότι τα παιδιά δεν

Βρετανία: Ο επίδοξος ηγέτης των Εργατικών Άντι Μπέρναμ θα πάει σε πρόωρες εκλογές αν γίνει πρωθυπουργός

Ο δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός του Εργατικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, γράφει η εφημερίδα Sun, επικαλούμενη πηγές εντός του κόμματος. Ο Μπέρναμ έχει επίσης προσεγγίσει την νυν υπουργό Εσωτερικών Σαμπάνα Μαχμούντ, την οποία προορίζει για το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με

Related Articles

Popular Categories