Eurobank: Κρίσιμος ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10-μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 διαμορφώθηκε σε έλλειμμα -€9,4 δισ. σε τρέχουσες τιμές θυμίζει η Eurobank στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές προς τους φορείς της αλλοδαπής (π.χ. για αγορές αγαθών και υπηρεσιών) ξεπέρασαν τις αντίστοιχες εισπράξεις κατά €9,4 δισ. Βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2020), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα για το σύνολο του έτους 2020 εκτιμάται στα -€9,8 δισ. ή στο -6% του ονομαστικού ΑΕΠ. Η ΤτΕ, σε πιο πρόσφατη πρόβλεψή της (Δεκέμβριος 2020, ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, βασικό σενάριο), εκτιμά το προαναφερθέν έλλειμμα στο -5,8% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Είναι αρκετά πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να μην αποκλίνει σημαντικά από τις παραπάνω προβλέψεις. Ο λόγος είναι ότι στις εναπομείνασες δύο παρατηρήσεις, ήτοι του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020, το εποχικό έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο δύναται να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω της ύφεσης και της μικρής συνεισφοράς των τουριστικών εισπράξεων το 4ο τρίμηνο, θα αντισταθμιστεί σε έναν βαθμό από την εκταμίευση της 4ης δόσης των SMPs και ANFAs (€644,42 εκατ. πιστωτική εγγραφή στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Συνεπώς, το 2020 αναμένεται να χαρακτηριστεί – εκτός των άλλων – και από διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου κατά περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (-1,5% του ΑΕΠ το 2019).

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία της ελληνικής οικονομίας τη δεκαετία του 2000, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δύναται να προκύψει τόσο σε συνθήκες αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας όσο και σε συνθήκες συρρίκνωσης. Στη μεν πρώτη περίπτωση πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, στη δε δεύτερη, η πτώση των εξαγωγών.

Επί παραδείγματι, στην περίπτωση της Ελλάδας, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 μέχρι το ξέσπασμα της μεγάλης ύφεσης (2008), η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στηριζόταν στην ισχυρή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Η μείωση του κόστους δανεισμού (κυρίως λόγω του τερματισμού του συναλλαγματικού κινδύνου που συνεπαγόταν η είσοδος στην Ευρωζώνη), οι θετικές προσδοκίες, η πιστωτική και η δημοσιονομική επέκταση οδήγησαν στο προαναφερθέν αποτέλεσμα. Ωστόσο, η υψηλή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης σε μια οικονομία όπως η ελληνική με διαρκώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου, από το ήδη υψηλό -6,8% του ονομαστικού ΑΕΠ το 2002 στο -15,2% το 2007.

Στην τρέχουσα περίοδο η διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος (-€9,4 δισ. στο 10-μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 από -€0,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) πηγάζει κυρίως από τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισπράξεων (εξαγωγές υπηρεσιών) που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Η ύφεση οδήγησε σε μείωση των εισαγωγών με αποτέλεσμα να αντισταθμιστεί εν μέρει η χειροτέρευση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ (Δεκέμβριος 2020, ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, βασικό σενάριο) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2021 εκτιμάται να διατηρηθεί κοντά στα επίπεδα του 2020 (-5,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Ο λόγος είναι:

1ον τα προβλεπόμενα τουριστικά έσοδα για το 2021 δεν θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019 και

2ον η εκτιμώμενη ανάκαμψη και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα ενισχύσει τις εισαγωγές.

Υποθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στον τομέα των εξαγωγών υπηρεσιών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 δεν θα είναι βραχύβιες, ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων εκτός από πηγή αύξησης του εισοδήματος και στήριξης της ανάκαμψης δύνανται να αποτελέσουν και παράγοντα συγκράτησης του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου. Την εποχή των προγραμμάτων προσαρμογής (και πριν από αυτά) τονίζονταν από πολλούς οικονομολόγους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό η ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τώρα που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πανδημίας επλήγη ένας βασικός πυλώνας εξωτερικής ζήτησης όπως ο τουρισμός, τώρα που αναμένεται εισροή κεφαλαίων από την αλλοδαπή μεσώ του ταμείου ανάκαμψης, η προαναφερθείσα ανάγκη μεγεθύνεται. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολύ υψηλό και οι παρούσες διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να μεταβληθούν στο μέλλον.

– Eurobank: Κρίσιμος ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων -

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Νότια Κορέα: Μέτρα στήριξης στην αγορά κατοκιών “για να μη σκάσει η φούσκα”

Μέτρα στήριξης στην αγορά κατοικίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αυξάνοντας την οικονομική στήριξη στα κατασκευαστικά έργα και χαλαρώνοντας τους κανονισμούς για τους νέους αγοραστές κατοικιών.  Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Προέδρου Λι Τζάε Μιουνγκ πρότεινε υψηλότερους φόρους στους πλούσιους ιδιοκτήτες κατοικιών. Τα ποσοστά αποδοχής του Λι μειώνονται λόγω των αυξανόμενων τιμών

Maersk: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους

Λειτουργικά κέρδη δευτέρου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε ο δανικός ναυτιλιακός όμιλος Maersk ενώ παράλληλα αναβάθμισε τις αύξησε τις προβλέψεις του για τα κέρδη ολόκληρου του έτους για δεύτερη φορά φέτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Maersk για τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ανήλθαν σε 3,0 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μέσης πρόβλεψης

Κίνα: Στο 65,1% των πωλήσεων η διείσδυση οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας τον Ιούλιο

Το ποσοστό διείσδυσης των οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας (NEV) καταγράφηκε στο 65,1% επί του συνόλου των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του αναφερόμενου τομέα που δημοσιοποιήθηκε προχθές, Τρίτη. Το ποσοστό ετήσιας αύξησης καταγράφηκε στο 11,6%, με τη μηνιαία αύξηση των πωλήσεων να καταγράφεται στο 2,1%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της

Κατς: Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει σε Λίβανο, Συρία και Γάζα

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς μετέβη χθες Τετάρτη στον νότιο Λίβανο, όπου επανέλαβε για πολλοστή φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να διατηρήσει στρατεύματα στον τομέα που κατέχουν, όπως και σε τμήματα της Συρίας και της Λωρίδας της Γάζας. "Όπως έχουμε πει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργό και εγώ, δεν θα αποσυρθούμε από αυτή τη ζώνη

Λίβανος: Η Βηρυτός καταδικάζει τις “συστηματικές” καταστροφές στον νότο από το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ καταδίκασε σήμερα τις "συστηματικές" καταστροφές στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ δήλωσε ότι θα κατεδαφίσει "όλα τα σπίτια" στον τομέα που ελέγχεται από τον στρατό του.    Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ορίσει στον νότο του γειτονικού Λιβάνου μια "ζώνη ασφαλείας", σε μια λωρίδα περίπου 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των

Vestas: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών – Αναθεώρησε ανοδικά το outlook

Η δανέζικη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Vestas ανακοίνωσε την Τετάρτη προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο υψηλότερα των αναμενόμενων και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το έτος, όπως μεταδίδει το Reuters. Η Vestas ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη χωρίς έκτακτα στοιχεία για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου αυξήθηκαν στα 446 εκατ. ευρώ από 57 εκατ.

Caroline Bezengi: Η πετρελαιοκηλίδα του προσαραγμένου τάνκερ φτάνει στις ακτές του Ομάν

Πετρελαιοκηλίδα από το προσαραγμένο στον Κόλπο του Ομάν τάνκερ Caroline Bezengi αρχίζει να φθάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ακτές του Ομάν, ανακοίνωσε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός. "Το πετρέλαιο παρασύρεται προς τα ανοικτά νοτιοανατολικά του νησιού Αλ-Κιμπλίγια, ενώ ποσότητα πετρελαίου έχει αρχίσει να φθάνει στις ακτές της ενδοχώρας. Εχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων"

Κίνα: Ετήσια αύξηση 7,68% στα έσοδα από πωλήσεις ψηφιακών παιχνιδιών

Η 16η Διεθνής Έκθεση της Κίνας για τις Ψηφιακές Εκδόσεις θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Αυγούστου στην Τζινάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόγνκ στα ανατολικά της Κίνας, όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης προχθές, Δευτέρα. Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά έναν ειδικό τομέα παρουσίασης των ψηφιακών - διαδικτυακών παιχνιδιών με έμφαση στην

Related Articles

Popular Categories