20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Ανακάμπτει αποφασιστικά από τις απώλειες το πετρέλαιο- Άνοδος σχεδόν 1%

Ανακάμπτει αποφασιστικά από τις απώλειες το πετρέλαιο- Άνοδος σχεδόν 1%

Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (9/9), καθώς ένας τυφώνας που πλησίαζε τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ βοηθά τον «μαύρο χρυσό» να ανακτήσει ορισμένες από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι τιμές του μπρεντ είχαν υποχωρήσει σε καθεμία από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, υποχωρώντας περισσότερο από 11%, ή σχεδόν 9 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας την Παρασκευή τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι αναλυτές είπαν ότι η ανάκαμψη της Δευτέρας είναι εν μέρει «απάντηση» στον τυφώνα που είναι πιθανό να «χτυπήσει» κοντά στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, ενώ η διακοπή του εφοδιασμού στη Λιβύη υποστηρίζει επίσης τις τιμές.

Η NOC της Λιβύης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κήρυξε ανωτέρα βία σε πολλά φορτία αργού που φορτώνονταν από το λιμάνι Es Sider, με την παραγωγή πετρελαίου να περιορίζεται από μια πολιτική αντιπαράθεση για την κεντρική τράπεζα και τα έσοδα από το πετρέλαιο, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις εμπορικές πηγές με γνώση του θέματος.

Ένα μετεωρολογικό σύστημα στον νοτιοδυτικό Κόλπο του Μεξικού προβλέπεται να γίνει τυφώνας πριν φτάσει στη βορειοδυτική ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Οι ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ικανότητας διύλισης των ΗΠΑ.

 «Μια μικρή ανάκαμψη των τιμών βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το πρωί, ωθούμενη από προειδοποιήσεις για τυφώνα που μπορεί να απειλήσουν την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, αλλά η ευρύτερη συζήτηση παραμένει για το από πού θα προέλθει η ζήτηση και τι μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Τζον Έβανς.

Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ + συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα για τον Οκτώβριο κατά δύο μήνες ως αντίδραση στην πτώση των τιμών του αργού.

Οι εμπορικοί οίκοι Gunvor και Trafigura αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 δολαρίων το βαρέλι λόγω της υποτονικής κινεζικής ζήτησης και της επίμονης υπερπροσφοράς, δήλωσαν στελέχη στο συνέδριο της APPEC στη Σιγκαπούρη.

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ για το τέταρτο τρίμηνο στα 75 δολάρια το βαρέλι από 80 δολάρια, προσθέτοντας ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν γύρω σε αυτό το επίπεδο, εκτός εάν η ζήτηση εξασθενήσει περαιτέρω.

Η αδυναμία της κινεζικής ζήτησης οφείλεται στην οικονομική επιβράδυνση και την αυξανόμενη στροφή προς καύσιμα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, είπαν οι ομιλητές στην εκδήλωση της ενεργειακής βιομηχανίας APPEC.

Τα περιθώρια διύλισης στην Ασία έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα εποχιακά τους επίπεδα από το 2020.

Παράλληλα, μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξε ότι οι μισθοδοσίες εκτός αγροκτημάτων τον Αύγουστο αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Μια μείωση του ποσοστού ανεργίας θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο η Federal Reserve μειώνει τα επιτόκια, είπαν. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως αυξάνουν τη ζήτηση πετρελαίου προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,06% στα 68,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,89% στα 71,69 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται κατά 2,593% στα 37,425 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,28% στα 2.532,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,33% στα 28,552 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,63% στα 4,1402 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,32% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1048 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει 0,22% στο 1,3093 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8437 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Ανεβαίνει άνω του 1,5% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Πιέζεται από νέα lockdown και σινοαμερικανικές εντάσεις το πετρέλαιο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

ΕΕ: Δύσκολη η εξίσωση και για το πλαφόν στο πετρέλαιο

banks

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Τα μάκρο… ώθησαν πάνω από τα $84/βαρέλι το μπρεντ

banks