16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Ανεβαίνει άνω του 1,5% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανεβαίνει άνω του 1,5% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά άνω του 1,5% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (3/1), μετά τις αναφορές για διακοπή της λειτουργίας του κορυφαίου κοιτάσματος πετρελαίου της Λιβύης που προστέθηκαν στις ανησυχίες για τον εφοδιασμό που προέρχονται από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι διαδηλώσεις στη χώρα οδήγησαν στη μερική μείωση της παραγωγής 300.000 βαρελιών ημερησίως της Λιβύης από το πετρελαϊκό κοίτασμα Sharara, δήλωσαν δύο μηχανικοί στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει περίπου 2 δολάρια νωρίτερα την εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι.

Την Τρίτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμους πλωτούς δρόμους για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.

«Παρόλο που η προσφορά πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί, όπως αντικατοπτρίζεται στο χθεσινό sell off της τιμής του πετρελαίου, η νευρικότητα είναι εμφανής», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έκλεισαν την Τρίτη με πτώση πάνω από 1%, καθώς η αισιοδοξία για πρόωρες και επιθετικές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ υποχώρησε ενόψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal Reserve και των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας την Τετάρτη.

«Η αγορά αποχαιρέτησε το 2023 με μια σημαντική εκκαθάριση και το επίμονο άγχος για τις γεωπολιτικές προοπτικές απέτυχαν να τραβήξουν τους αγοραστές ξανά στο προσκήνιο καθώς ξεκίνησε το νέο έτος», πρόσθεσε ο Βάργκα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, αφού ο πόλεμος επεκτάθηκε στον Λίβανο με τη δολοφονία στη Βηρυτό του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για άφθονη προσφορά πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιορίζουν τις τιμές ενόψει των σχεδίων του ΟΠΕΚ+ να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) στις αρχές Φεβρουαρίου.

Δεν έχει αποφασιστεί ακριβής ημερομηνία, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές από τη συμμαχία.

Η εστίαση της αγοράς θα επιστρέψει στην πλευρά της ζήτησης και στο κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν την ήπια προσγείωση που έχουν στόχο, δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.

«Οποιαδήποτε υπεραπόδοση για την παγκόσμια οικονομία θα ελαφρύνει το βάρος του ΟΠΕΚ+ σε μια εποχή που η συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη», είπε.

Ενόψει των εβδομαδιαίων αναφορών αποθεμάτων αργού και σχετικών προϊόντων στις ΗΠΑ, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,68% στα 71,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,59% στα 77,10 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,491% στα 31,945 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός διολισθαίνει 1,58% στα 2.041,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 3,21% στα 23,18 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,06% στα 3,8392 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0915 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,10% στο 1,2627 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8644 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Σε περιδίνηση το πετρέλαιο λόγω του δεύτερου πανδημικού «κύματος»

banks

Ισχυρά κέρδη για κακάο και σιδηρομετάλλευμα το 2023

banks

«Ηρεμεί» λόγω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Διευρύνει τις απώλειές του το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

OPEC+: Διαφωνίες για αύξηση της παραγωγής το Φεβρουάριο

banks

Υποχωρούν οι τιμές των μετάλλων-Πτώση 1,8% ο χρυσός

banks