20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Διττά μηνύματα από τον πληθωρισμό σε Κίνα-Ιαπωνία

Ασιατικές αγορές: Διττά μηνύματα από τον πληθωρισμό σε Κίνα-Ιαπωνία

Με μεικτά πρόσημα και σε στενό εύρος τιμών διαπραγματεύονται την Τετάρτη (10/7) τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Κίνα και Ιαπωνία, ενώ παράλληλα εστιάζουν στο πότε η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έκανε λόγο για επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά δεν έδωσε σαφή μηνύματα για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει η νομισματική χαλάρωση. Πάντως, οι traders διατηρούν την αισιοδοξία τους και προσβλέπουν σε μία πρώτη μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ρυθμούς ρεκόρ διατηρούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα πρόσφατα κέρδη τροφοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες αγορές, εν μέσω απότομης πτώσης του γεν και καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα αισιόδοξο outlook για την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών παραγωγού της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε ελαφρά τον Ιούνιο, με τον ετήσιο ρυθμό να αυξάνεται στο 2,9%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ΔΤΚ αυξήθηκε, όμως, λιγότερο από το αναμενόμενο στο 0,2%. Ενώ, δηλαδή, ο ιαπωνικός πληθωρισμός αυξανόταν, παρέμενε υποτονικός, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε τελικά να πιέσει την BOJ για περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της.

Στην Κίνα ο πληθωρισμός συρρικνώθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αποδυναμώθηκαν εν μέσω επίμονων ανησυχιών για οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, ο πληθωρισμός PPI συρρικνώθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών, υποδεικνύοντας ότι τα εργοστάσια της Κίνας επωφελούνται από τα επίμονα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης.

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η συνολική αποπληθωριστική τάση της Κίνας παρέμεινε σε ισχύ, εμπνέοντας μικρή εμπιστοσύνη στη χώρα. Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν μεγάλες απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο με τη Δύση διέβρωσαν το αίσθημα.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύεται κατά 0,48% στις 41.852,50 μονάδες και οδεύει προς ένα ακόμη ιστορικό υψηλό. Αντίθετα, στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχωρεί κατά 0,20% στις 7.813,80 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite διολισθαίνει κατά 0,49% στις 2.944,84 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component κερδίζει 0,32% στις 8.733,29 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,18% στις 17.492 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 2.867,93 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με οδηγό τον ιαπωνικό Nikkei

banks

Τεχνικό πρόβλημα στη Wall Street- Αναστολή διαπραγμάτευσης 30 μετοχών

banks

Η αισιοδοξία για το αμερικανικό χρέος ενίσχυσε τη Wall Street

banks

Η παγκόσμια οικονομική ανησυχία «πληγώνει» τις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

banks

Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά το sell-off, δια…χειρός Πάουελ

banks

Βήματα ανάκαμψης για τον Dow μετά το τριήμερο σερί απωλειών

banks