18.2 C
Athens
October 2, 2024
Image default
COMODITIES

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 3% την Τρίτη (1/10), προσεγγίζοντας και μια άνοδο σχεδόν 5% την στιγμή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 71,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,61%, ενώ το Μπρέντ κατέγραψε επίσης αύξηση 3,42%, φτάνοντας τα 75,28 δολάρια το βαρέλι.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Άμυνας είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», είχε δηλώσει στο NBC ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Και στην συνέχεια, πράγματι σχεδόν 500 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού.  Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν στον ιορδανικό εναέριο χώρο και αλλού, ενώ έχουν αναφερθεί πολλές περιοχές που επλήγησαν είτε από θραύσματα ή από πυραύλους στο Τελ Αβίβ, κοντά στη Νεκρή Θάλασσα, στο νότο ή στην περιοχή Σάρον. 

Να σημειωθεί ότι η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου αποδίδεται στην αβεβαιότητα για ενδεχόμενες διακοπές στις προμήθειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή. Δεδομένου ότι το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις προμήθειες πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Τέλος, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας τις διεθνείς αγορές ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία. Η ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ασταθείς, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

#αργο #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο και πλέον μηνών το μπρεντ

banks

Η αισιοδοξία των εμβολίων δίνει νέα ώθηση στο πετρέλαιο

banks

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Πρωταγωνιστούν επιτόκια και γεωπολιτικό σκηνικό

banks

Ξανά στο προσκήνιο το ρωσικό φυσικό αέριο

banks

Προς δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

UBS για χρυσό: «Βλέπει» άνοδο ως 10% το 2024

banks