16.5 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Προς δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Προς δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Κοντά στο υψηλό του για το 2024 μέχρι στιγμής, αν και με μικρές απώλειες, διαπραγματεύεται το πετρέλαιο την Παρασκευή (26/1), οδεύοντας προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, καθώς η θετική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα σημάδια κινεζικής τόνωσης ενισχύουν το κλίμα της ζήτησης, ενώ οι ανησυχίες για την προσφορά στη Μέση Ανατολή προσθέτουν περαιτέρω στήριξη.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο. Επίσης αυτή την εβδομάδα, η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης, ανακοίνωσε βαθιά περικοπή των τραπεζικών αποθεματικών για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Η οικονομία ξεπέρασε αξιοσημείωτα την “καταιγίδα” που προκλήθηκε από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων και παραμένει εκρηκτική στις αρχές του 2024», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής PVM σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι η περικοπή των κινεζικών αποθεμάτων είναι «άλλη μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη».

Σε εβδομαδιαία βάση, το μπρεντ αναμένεται να σημειώσει άνοδο 4,3%, ενώ το WTI οδεύει προς άνοδο 4,7%. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται σε καλό δρόμο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Οι τιμές υποχωρούν ελαφρά την Παρασκευή λόγω της προοπτικής ότι οι διακοπές στη μεταφορά πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να αμβλυνθούν καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ιράν να βοηθήσει να περιορίσει τις επιθέσεις σε πλοία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, διαφορετικά κινδυνεύουν να βλάψουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ωστόσο, οι προηγούμενες παρεμβάσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα δεν απέτρεψαν τις επιθέσεις, οδηγώντας τους επενδυτές σε συνεχή αναστάτωση, δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και από την ανησυχία για διακοπή του εφοδιασμού μετά από επίθεση ουκρανικού drone σε διυλιστήριο πετρελαίου με εξαγωγικό προσανατολισμό στη νότια Ρωσία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό χάνει 0,92% στα 76,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί 0,64% στα 81,90 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,102% στα 27,200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,16% στα 2.021 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,27% στα 22,988 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,07% στα 3,8662 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0869 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,22% στο 1,2735 δολάριο ανά στερλίνα, η σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8535 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πετρέλαιο: Η Ρωσία χάνει 600.000 βαρέλια ημερησίως λόγω ουκρανικών drones

banks

Η Ρωσία στοχεύει ξανά τα ουκρανικά σιτηρά- Άνοδος τιμών

banks

Πετρέλαιο: Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων από τον ΟΠΕΚ

banks

Σε νέο υψηλό- ρεκόρ ο χρυσός και… έπεται συνέχεια

banks

Η συνεχής πτώση των αποθεμάτων ενισχύει το πετρέλαιο

banks

OPEC: Ελάχιστα αυξητική η πρόβλεψη για τη ζήτηση του 2021

banks