21.2 C
Athens
May 15, 2024
Image default
COMODITIES

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Πρωταγωνιστούν επιτόκια και γεωπολιτικό σκηνικό

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Πρωταγωνιστούν επιτόκια και γεωπολιτικό σκηνικό

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ήπιες διακυμάνσεις την Τρίτη (30/4), μια μέρα μετά την πτώση, καθώς οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς δίνουν ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, ακόμη και αν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, ενώ οι επενδυτές περιμένουν και σήματα για τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης  της Federal Reserve την Τετάρτη.

«Οι νέες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσαν πτώση των τιμών του πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς, προσθέτοντας ότι οι τιμές πιέστηκαν επίσης από τη χαμηλότερη ζήτηση αργού από τα διυλιστήρια που οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων.

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς έφυγαν από το Κάιρο αργά τη Δευτέρα για να διαβουλευτούν με την ηγεσία της ομάδας μετά από συνομιλίες με μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου σχετικά με μια απάντηση στη σταδιακή πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται να υποβάλει έκθεση εντός δύο ημερών, ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στη θαλάσσια κυκλοφορία νότια της διώρυγας του Σουέζ, μια σημαντικής εμπορικής οδού, αποτελούν στήριγμα για τις τιμές του πετρελαίου και θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου εάν οι έμποροι φοβηθούν για διακοπές στον εφοδιασμό αργού.

«Η επικείμενη συνεδρίαση της Fed προκαλεί επίσης ορισμένες βραχυπρόθεσμες επιφυλάξεις», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG. «Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του αμερικανικού δολαρίου, θέτοντας επίσης ορισμένους κινδύνους για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου».

Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση αυτή την εβδομάδα για την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την 1η Μαΐου, με τον επίμονο πληθωρισμό να απομακρύνει τις προσδοκίες της αγοράς για τυχόν μειώσεις επιτοκίων, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αμερικανικό δολάριο και να πλήξουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ορισμένοι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά μια μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη ζήτηση έχουν επιβαρύνει το κλίμα, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, καθώς τα ασφάλιστρα για το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι του αργού πετρελαίου έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,54% στα 82,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,035 στα 87,17 δολάρια το βαρέλι.

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,889% στα 29,435 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,81% στα 2.314,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 3,13% στα 26,797 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 2,21% στα 4,5738 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0703 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,30% στο 1,2524 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8547 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πετρέλαιο: Προς αύξηση κατά 2 εκατ. βαρελιών/ημέρα μέχρι το Δεκέμβριο

banks

Ανεβαίνει άνω του 1,5% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο- «Κατρακυλά» λόγω… mega deal Γερμανίας-Νορβηγίας το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2035

banks

ΔΟΕ κατά ΟΠΕΚ+: Οι περικοπές μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση

banks

Ο κλάδος ελαιολάδου σε ιστορική κρίση- Πώς μπορεί να ανακάμψει

banks