23 C
Athens
September 26, 2024
Image default
COMODITIES

Η ασθενής κινεζική ζήτηση προβληματίζει και «βυθίζει» το πετρέλαιο

Η ασθενής κινεζική ζήτηση προβληματίζει και «βυθίζει» το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν άνω του 1% την Τετάρτη (25/9), καθώς οι επενδυτές εξετάζουν αν τα τελευταία σχέδια τόνωσης που ανακοινώθηκαν στην Κίνα θα μπορέσουν να τονώσουν την οικονομία της και τη ζήτηση καυσίμων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Την ίδια ώρα, η μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ και η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή παρέχουν κάποια στήριξη.

Παρά τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την Τρίτη, τα πιο τολμηρά από την πανδημία, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια για την τόνωση της δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Παραμένουν οι ανησυχίες ότι θα χρειαζόταν περισσότερη δημοσιονομική στήριξη για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην κινεζική οικονομία. Αυτή η αβεβαιότητα δημιούργησε αμφιβολίες για τη διαρκή αύξηση της ζήτησης, επιβαρύνοντας τις τιμές του αργού”, δήλωσε ο Τζορτζ Κούρι, επικεφαλής εκπαίδευσης και έρευνας για τις αγορές παγκοσμίως στο CFI Financial Group.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 1,7% την Τρίτη, αφού η Κίνα ανακοίνωσε σαρωτικές μειώσεις επιτοκίων και περισσότερη χρηματοδότηση. Ωστόσο, η ζήτηση πιστώσεων είναι ήδη εξαιρετικά ασθενής και οι αναγγελίες δεν περιλάμβαναν μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναρωτιούνται εάν τα τελευταία μέτρα τόνωσης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας είναι αρκετά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Εξακολουθώ να βλέπω περαιτέρω ανοδική τάση για τις τιμές του αργού, με τα αποθέματα πετρελαίου να εξακολουθούν να μειώνονται παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,34 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης έπεσαν κατά 3,44 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα αποστάγματος υποχώρησαν κατά 1,12 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute.

Η εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο και του Ισραήλ υποστηρίζει επίσης τις τιμές του αργού, με τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στα σύνορα και από τις δύο πλευρές να αυξάνουν τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Αν και η ηγεσία του Ιράν έχει δείξει αυτοσυγκράτηση, μια επίθεση είναι πιθανότατα στα χαρτιά για να σώσει το προφίλ της, αλλά χωρίς να εξοργίσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της και να διαταράξει τις κύριες οδούς εμπορίου πετρελαίου, εκτιμά ο Αχιλλέας Γεωργολόπουλος, αναλυτής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή XM.

Παράλληλα, ένας τυφώνας που απειλεί την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ έχει αλλάξει πορεία προς τη Φλόριντα και μακριά από περιοχές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,44% στα 70,53 δολάρια το βαρέλι ενώ το μπρεντ χάνει 1,11% στα 73,62 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,225% στα 36,555 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,17% στα 2.681,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,68% στα 32,21 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,44% στα 4,4718 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1195 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,29% στο 1,3373 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8372 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υψηλό 15ετίας «χτύπησαν» οι τιμές του ρυζιού

banks

Χρυσός: Τι κρύβει η πρόσφατη «λάμψη» του–Τα στοιχήματα και οι ανησυχίες

banks

Ανακάμπτει αποφασιστικά από τις απώλειες το πετρέλαιο- Άνοδος σχεδόν 1%

banks

Απώλειες για τον χρυσό εν αναμονή στοιχείων για τον πληθωρισμό

banks

Φετινό υψηλό για τις τιμές του μπρεντ-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Η «έκρυθμη» κατάσταση στην Ινδία βάζει «φρένο» στο πετρέλαιο

banks