23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Υψηλό 15ετίας «χτύπησαν» οι τιμές του ρυζιού

Υψηλό 15ετίας «χτύπησαν» οι τιμές του ρυζιού

Οι τιμές του ρυζιού έχουν «εκτοξευθεί» σε νέο υψηλό 15ετίας, τροφοδοτούμενες από την έντονη ζήτηση και τις παρατεταμένες ανησυχίες για την προσφορά.

Το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης –δείκτης αναφοράς στην Ασία– «σκαρφάλωσε» για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα φτάνοντας τα 659 δολάρια ο τόνος στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και φέρνει την ετήσια αύξηση των τιμών σε περίπου 38% το 2023, καθώς η Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές και ο ξηρός καιρός απείλησε την παραγωγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική, και η τελευταία αύξηση των τιμών θα μπορούσε να υποστηρίξει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς των εισαγωγών για τους αγοραστές.

Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει τις αγορές για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα εν μέσω φόβων ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα προκαλέσει περαιτέρω κλυδωνισμούς στις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ταϊλάνδη θα παραδώσει έως και δύο εκατομμύρια τόνους το 2024, ενώ η Ινδία συμφώνησε να προμηθεύσει ένα εκατομμύριο τόνους.

Εν τω μεταξύ, οι Φιλιππίνες πρόκειται να λάβουν περισσότερους από 500.000 τόνους ρυζιού που εισάγεται από τον ιδιωτικό τομέα έως τον Φεβρουάριο.

#ρύζι #Bloomberg #ΑΣΙΑ

Related posts

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

banks

Αγγίζει υψηλό τριετίας το πετρέλαιο,συνεχίζεται το ράλι του φυσικού αερίου

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Ξεπερνά το 6% η εβδομαδιαία πτώση του πετρελαίου

banks

Το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει τις τιμές

banks

Κοντά σε χαμηλό έξι μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks