Saturday, January 31, 2026
16.5 C
Athens

Η δημοσιονομική πολιτική στο Eurogroup της Δευτέρας

Οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού και οι συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και του Ecofin που πραγματοποιείται την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνει

  • Τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση. Δείτε εδώ αναλυτικά της συστάσεις της Κομισιόν.
  • Βασικά θέματα για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προσεχείς εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τον συνήθη απολογισμό των εξελίξεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τους τελευταίους μήνες.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 του Φεβρουαρίου.
  • Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη-μέλη.
  • Επιστροφή στις σχετικές με την Ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την Ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση.
  • Σε συνέχεια της δήλωσης που συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιανουαρίου και βάσει θεματικού σημειώματος της Γραμματείας, οι Υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους πολιτικής για το ψηφιακό ευρώ.

Τι θα συζητηθεί στο Ecofin

Την Τρίτη πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδιωχθεί η έκδοση εκτελεστικής απόφασης σχετικά με το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., τις κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024.

Το Ecofin θα συζητήσει την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης και θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πτυχές των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ecofin σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G20 που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Φεβρουαρίου 2023. Το Ecofin θα παράσχει καθοδήγηση για τις περαιτέρω εργασίες όσον αφορά τις προετοιμασίες για την προσεχή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20, καθώς και για τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στις 10-16 Απριλίου 2023.

Επίσης, το Ecofin θα επιδιώξει να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024, καθώς και να εκδώσει σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί θα κληθούν να σημειώσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τέλος, στο περιθώριο του Ecofin, η Προεδρία θα πραγματοποιήσει την εξαμηνιαία συνεδρίαση μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Hot this week

Οι 100 μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς – Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2026

Μεγαλύτερη δημοσιότητα στον κυβερνητικό απολογισμό του 2025 και τον προγραμματισμό του 2026 αποφάσισε να δώσει φέτος η κυβέρνηση και υπ’ αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δει κανείς τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και

Airbus: Η προειδοποίηση του CEO προς τους εργαζομένους – “Πρωτοφανής αριθμός κρίσεων”

Για μία ταραχώδη χρονιά που βρίκεται καθ'οδόν, προετοιμάζει τους εργαζομένους της, η Airbus, με φόντο το ξεκίνημα του 2026 που συνοδεύθηκε από τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών. "Η αρχή του 2026 χαρακτηρίζεται από έναν πρωτοφανή αριθμό κρίσεων και από ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκιγιόμ Φορί, σύμφωνα με το

ΗΠΑ: Νέα διάσταση στην οπλοκατοχή μετά τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Ο Άλεξ Πρέτι, ένας Αμερικανός 37χρονος νοσηλευτής σκοτώθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες το Σάββατο στη Μινεάπολη. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε τον θάνατό του λόγω του γεγονότος ότι οπλοφορούσε, ένα επιχείρημα που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την αντιπολίτευση και τις ενώσεις που προασπίζονται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Σε σημείο που αντιστράφηκε η "παραδοσιακή" δημόσια αντιπαράθεση, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που

Πρωθυπουργός Δανίας: “Αφόρητο” να αμφισβητείται ο ρόλος των συμμάχων στο Αφγανιστάν

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε σήμερα "αφόρητη" την αμφισβήτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ρόλου των συμμάχων του ΝΑΤΟ οι οποίοι, όπως είπε, "έμειναν λίγο μακριά από τις γραμμές του μετώπου" στο Αφγανιστάν. "Καταλαβαίνω καλά το γεγονός ότι οι δανοί βετεράνοι δήλωσαν ότι καμιά λέξη δεν μπορεί να περιγράψει πόσο πονάει αυτό", έγραψε

Ρεκόρ επενδύσεων στο defence tech το 2025

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αναταραχής, αυξημένων στρατιωτικών δαπανών και ταχύτατης ανάπτυξης τεχνολογιών υψηλής στρατηγικής σημασίας, ο τομέας της αμυντικής τεχνολογίας (defence tech) φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση ωρίμανσης.  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του "Q4 2025 Defense Tech VC First Look" της PitchBook, η επενδυτική δραστηριότητα στο οικοσύστημα των

Ναβρότσκι: Η Ρωσία αποτελεί διαρκής απειλή για την Ευρώπη και την ανεξαρτησία της διακυβέρνησής της

"Η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη μορφή διακυβέρνησής της", δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Ουκρανίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ανέφερε η Kyiv Post, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Μιλώντας σε κοινή

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ – Στόχος η διατήρηση και ενίσχυση των πόρων για την Ελλάδα

Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2028, με την Ελλάδα να επιδιώκει τη διατήρηση ή και την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τον πρωτογενή τομέα, όπως προκύπτει από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε δηλώσεις του

Μιανμάρ: Ξεκίνησε η τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών – Φαβορί το κόμμα της στραττωτικής χούντας

Ξεκίνησε σήμερα στη Μιανμάρ η τρίτη και τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών, που αναμένεται να σφραγίσει μια σαρωτική νίκη για το βασικό προσκείμενο στον στρατό κόμμα, με τις κάλπες να έχουν επικριθεί ως ελιγμός της χούντας για να εδραιώσει την εξουσία της πέντε χρόνια μετά το πραξικόπημά της. Μετά την ανεξαρτησία της το 1948, η

“Αν είχαμε για γείτονες τους Σουηδούς…”

  Σχόλιο του Γιάννη Παπαδημητρίου Όταν ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στα Βαλκάνια ή στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν αναβιώνουν μίση και πάθη, αλλά και όταν αισθανόμαστε "έθνος ανάδελφον" και μας πιάνει πίκρα γιατί "δεν μας καταλαβαίνουν" οι εταίροι μας, ακούγεται πολλές φορές το γνωστό: "Τι καλά που θα´τανε να είχαμε για γείτονες τους Σουηδούς, τους Δανούς ή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »