20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί εναντίον της “συστηματικής επίθεσης” κατά του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί εναντίον των “συστηματικών επιθέσεων και περιορισμών” της ελευθερίας της συνάθροισης σε πάνω από είκοσι χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Υπό τον τίτλο “Ανεπαρκής προστασία, υπερβολικοί περιορισμοί: Η κατάσταση του δικαιώματος στη διαδήλωση σε 21 χώρες της Ευρώπης”, η έκθεση κάνει λόγο για σειρά “κατασταλτικών νόμων” στη Γηραιά Ήπειρο και στη Βαλκανική, στηλιτεύοντας επίσης την “άσκηση αχρείαστης ή υπέρμετρης βίας” και τους “αδικαιολόγητους ή μεροληπτικούς περιορισμούς” από πλευράς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Η ΜΚΟ επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία τη χρήση “τεχνολογιών παρακολούθησης” που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή, στηλιτεύοντας τη “συστηματική περιστολή του δικαιώματος” των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, η έρευνά της αποκαλύπτει “βαθιά ανησυχητικό πίνακα”, που απαθανατίζει την “πανευρωπαϊκή επίθεση στην ελευθερία της συνάθροισης”.

Το κείμενο αναφέρεται σε διάφορα παραδείγματα άσκησης αχρείαστης βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μεταξύ του 2020 και του 2023, ανάμεσά τους περιστατικά που θα μπορούσαν να αποτελούν βασανιστήρια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις “αστυνομικής ατιμωρησίας ή έλλειψης λογοδοσίας” σε τουλάχιστον 13 από τις 21 χώρες όπου διεξήγαγε έρευνα, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας.

Η Αμνηστία επικρίνει την ολοένα ευρύτερη τάση διαδηλώσεις ή ενέργειες πολιτικής διαμαρτυρίας ή ανυπακοής να παρουσιάζονται ως απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Οι αρχές στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει διαδηλωτές που ζητούν την υπεράσπιση του περιβάλλοντος “τρομοκράτες” ή “εγκληματίες”, ανέφερε η ΜΚΟ, επικρίνοντας πως διώκονται με βάση διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ή του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ή με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται ακόμη στις προληπτικές απαγορεύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία, ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις προτούν καν γίνουν, και ακόμη σε προληπτικές συλλήψεις πολιτών.

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο πακέτο 106 δισ. δολ. για Ουκρανία και Ισραήλ

banks

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ διολίσθησαν κατά 99% μετά τη διακοπή του εμπορίου

banks

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: Υποστηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του γ.γ. στο Κυπριακό

banks

Στην Ουκρανία τα πρώτα αμερικανικά Abrams

banks

Η Ουκρανία έπληξε αποθήκη πετρελαίου στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας

banks

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD διατηρεί την 2η θέση στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί

banks