20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Η «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή…τρομάζει τις αγορές μετά την ώθηση Πάουελ

Η «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή…τρομάζει τις αγορές μετά την ώθηση Πάουελ

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ προανήγγειλε ουσιαστικά περικοπή των επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα, όπως αναμένουν οι αναλυτές,  με τις αγορές να παίρνουν… ανάσα και να επικεντρώνονται στα στοιχήματα για το μέγεθος αυτής της πρώτης μείωσης και τη μελλοντική πορεία χαλάρωσης. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τους… κόβουν τα φτερά.

Ο Πάουελ, μιλώντας την Παρασκευή στο ετήσιο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole, είπε ότι «ήρθε η ώρα» για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς από το υψηλό τους εδώ και δύο δεκαετίες, στο πιο ξεκάθαρο μήνυμα του ότι οι πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων επίκεινται.

Αν και ο πρόεδρος της Fed δεν έδωσε καμία ένδειξη για το μέγεθος των περικοπών ή την πορεία χαλάρωσης, επεσήμανε την πρόοδο στον πληθωρισμό και είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρακολουθούν στενά την υγεία της αγοράς εργασίας ως οδηγό για το πού πρέπει να οδεύσει η πολιτική.

Τα λόγια του ήταν αρκετά για να ρίξουν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο χαμηλότερα και να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έλαβαν ουσιαστικά το… πράσινο φως για να πάρουν ρίσκο, επισημαίνει το Bloomberg.

Δημιουργεί σύγχυση η Μέση Ανατολή

Αυτό συνέβη, ωστόσο, πριν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που είδε το Ισραήλ να επιτίθεται σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και εκείνη να απαντά με πυραύλους και drones.

Η αναταραχή δημιουργεί σύγχυση στους υπολογισμούς των traders και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα (26/8), ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζήτηση για ασφαλή «καταφύγια», όπως τα ομόλογα και το δολάριο.

Από την Παρασκευή, τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων είχαν ήδη τεθεί στο επίκεντρο. Αρκετοί έκαναν λόγο για μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα βάσης τον Σεπτέμβριο. Και το ολοένα και πιο αδύναμο δολάριο αναδυόταν πλέον ως το προτιμώμενο νόμισμα.

Η αγορά των ομολόγων δεν έμεινε ανεπηρέαστη, με το 10ετές να διολισθαίνει 3,8%, υποχωρώντας 8 μονάδες βάσης εβδομαδιαίως.

Τα ομόλογα βρίσκονται τώρα σε τροχιά κατοχύρωσης κερδών για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τη μεγαλύτερη σειρά θετικών αποδόσεων τα τελευταία τρία χρόνια.

Η προοπτική για χαμηλότερα επιτόκια της Fed έχει οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 σε αύξηση κατά 18% μέχρι στιγμής το 2024. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg έχει υποχωρήσει πάνω από 4% από τα τέλη Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει το Bloomberg, αν και μια παρατεταμένη αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή θα ενίσχυε επίσης τη ζήτηση για το χρέος των ΗΠΑ – το απόλυτο ασφαλές «καταφύγιο» – θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη του S&P 500 και να στηρίξει το δολάριο.

#Μέση_Ανατολή #Πάουελ #FEDERAL_RESERVE

Related posts

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

banks

Wall Street: Εξαήμερο ράλι ο Dow Jones- «Πιέσεις» στην τεχνολογία

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Μάκρο και οικονομική αβεβαιότητα στο επίκεντρο

banks

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό

banks

«Χλιαρά» υποδέχθηκε η Wall Street τα νέα στοιχεία

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

banks