Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι για τη 2η Τετραμερή Υπουργική Συνάντηση για την Ενέργεια και τη Διασυνδεσιμότητα – Στο επίκεντρο ο Κάθετος Διάδρομος

Στη 2η Τετραμερή Υπουργική Συνάντηση για την Ενέργεια και τη Διασυνδεσιμότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, συμμετείχε ο ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύοντας την πρόοδο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τον κομβικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ στη μετατροπή της στρατηγικής θέσης και των υποδομών φυσικού αερίου της Ελλάδας σε πύλη διαφοροποιημένων και ανταγωνιστικών πηγών προμήθειας προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Η Maria Sferruzza, CEO του ΔΕΣΦΑ, συναντήθηκε με τους Υπουργούς Ενέργειας και τους επικεφαλής των Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας από τις τέσσερις χώρες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ να μεταφέρει τον Κάθετο Διάδρομο από το στάδιο της πολιτικής συνεργασίας στην υλοποίηση, δίνοντας έμφαση στις υποδομές, τη διαθέσιμη δυναμικότητα, τον επιχειρησιακό συντονισμό και, τελικά, τις αξιόπιστες ροές φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΣΦΑ, ένα σημαντικό βήμα είναι η επέκταση του κάθετου διαδρόμου προς τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεννόησης που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο. Δημιουργείται έτσι μια πρόσθετη διαδρομή προς το βορρά για τις ροές που εισέρχονται μέσω της Ελλάδας και ενισχύει τη διασυνδεσιμότητα με τα Δυτικά Βαλκάνια και τις αγορές βορειότερα. Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας θα συνδεθεί με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας (IGNM), που βρίσκεται υπό κατασκευή. Το ελληνικό τμήμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, ενώ το τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Όπως τονίζεται τον ΔΕΣΦΑ, η Ελλάδα αναδεικνύεται ήδη ως βασικό νότιο σημείο εισόδου για διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή. Μέσω των υποδομών μεταφοράς και των εγκαταστάσεων LNG του ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, μαζί με το FSRU Αλεξανδρούπολης, το ελληνικό σύστημα παρέχει πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές φυσικού αερίου και αυξημένη ευελιξία για ροές προς το βορρά. Η εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας προς τις γειτονικές αγορές αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,5 bcm ετησίως έως το 2027, υποστηριζόμενη από νέες διασυνδέσεις και συνεχείς επεκτάσεις του δικτύου.

Για τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επόμενη φάση αφορά τη λειτουργία αυτής της υποδομής ως ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σύστημα. Μαζί με τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σε όλη την περιοχή, ο ΔΕΣΦΑ εργάζεται για τον εντοπισμό διαθέσιμων διαδρομών και δυναμικότητας, την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων σημείων συμφόρησης και την αξιολόγηση στοχευμένων επενδύσεων, όπου χρειάζεται, αξιοποιώντας με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τις υφιστάμενες υποδομές και ενισχύοντας τον εμπορικό και ρυθμιστικό συντονισμό κατά μήκος του Διαδρόμου.

Όπως τονίζει ο ΔΕΣΦΑ, αυτή η πρακτική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον χειμώνα 2026/27 με σαφή εστίαση στην ανθεκτικότητα. Ενώ το εξελισσόμενο περιβάλλον εφοδιασμού απαιτεί συνεχή προσοχή, οι διαφοροποιημένες πηγές, οι πρόσθετες υποδομές και ο ισχυρότερος περιφερειακός συντονισμός παρέχουν την ευελιξία που απαιτείται για τη διαχείριση της μετάβασης και τη στήριξη του ασφαλούς και ανταγωνιστικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

CEO ΔΕΣΦΑ: Ο Κάθετος Διάδρομος κινείται από την πολιτική φιλοδοξία στην υλοποίηση

Η Maria Sferruzza, CEO του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε: «Ο Κάθετος Διάδρομος κινείται από την πολιτική φιλοδοξία στην υλοποίηση. Οι υποδομές και η δυναμικότητα που είναι ήδη διαθέσιμες σε όλη την περιοχή μας δίνουν μια ισχυρή βάση, αλλά η προτεραιότητα τώρα είναι να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμικότητα – συνδέοντας συστήματα, εξαλείφοντας τα σημεία συμφόρησης και επιτρέποντας αξιόπιστες και ανταγωνιστικές ροές. Η επέκταση του Διαδρόμου στη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, επίσης μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΔΕΣΦΑ, ως η νότια πύλη του Διαδρόμου διαδραματίζει σαφή ρόλο, συνδέοντας διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας, που εισέρχονται μέσω της Ελλάδας, με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους περιφερειακούς εταίρους μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις υπάρχουσες υποδομές και να προσφέρουμε ένα πιο διασυνδεδεμένο, ανθεκτικό και ασφαλές ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Κάρνεϊ θα επισκεφθεί την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ θα επισκεφθεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψη καναδού ηγέτη στην Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί άλλη μια απόκλιση του Κάρνεϊ από τη διπλωματική πρακτική του Καναδά, καθώς επιδιώκει να

Μπόουμαν: H Fed αλλάζει το μοντέλο εποπτείας των αμερικανικών τραπεζών

Η Federal Reserve σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει τις αμερικανικές τράπεζες, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο που θα ενισχύει τη λογοδοσία προς την Ουάσιγκτον, δήλωσε την Τρίτη η αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία,  Μισέλ Μπόουμαν.  Σύμφωνα με τη Μπόουμαν, το νέο καθεστώς θα δημιουργήσει πέντε γεωγραφικές περιφέρειες για την τραπεζική εποπτεία

Τσίπρας: «Η μεγάλη μάχη τώρα αρχίζει» – Η ΕΛ.Α.Σ. «μοναδικός αντίπαλος» της ΝΔ

Ως έναν «εναλλακτικό πόλο μακράς πνοής» που είναι ο μοναδικός αντίπαλος της Ν.Δ. και θα μπορεί να την κοιτάξει στα μάτια με όρους ισότιμης μάχης, παρουσίασε την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ο πρόεδρός της, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών Αττικής του κόμματος. Είναι η ώρα, σημείωσε εξ αρχής στην ομιλία του, να αποκτήσει

Κομισιόν: Νέες δικλίδες ασφαλείας για τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ

Νέους κανόνες και ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να διασφαλίσει ότι η ένταξη νέων κρατών-μελών δεν θα αποδυναμώσει το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Με την πρότασή της που έχει τίτλο "Προετοιμασία της ΕΕ για μια ευρύτερη Ένωση"

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης στη σύγκρουση με τους Χούθι, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους προσκείμενους στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εναντίον πόλης όπου βρίσκεται μια σημαντική αεροπορική βάση στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου. "Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από

Πειραιώς: Η επενδυτική στρατηγική του 4ου τριμήνου του 2026

Ο υπό εξέλιξη οικονομικός κύκλος χαρακτηρίζεται από δυο βασικούς παράγοντες οι οποίοι τον διαφοροποιούν σημαντικά από τους προηγούμενους κύκλους, ασκούν επιδράσεις οι οποίες δεν είναι πάντα προφανείς και αναμενόμενες και περιπλέκουν την αντίδραση κεντρικών τραπεζών και αγορών, αναφέρει στην επενδυτική της στρατηγική για το 4ο τρίμηνο του 2026 η τράπεζα Πειραιώς. Οι δυνάμεις αυτές, όπως

Χατζημηνάς στους FT: Πρόταση για διαφορετική φορολόγηση της πρόσθετης ανάπτυξης

Εναν διαφορετικό τρόπο φορολόγησης της ανάπτυξης προτείνει, σε επιστολή του στους Financial Times, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (EENE) και CEO της THEON, Κρίστιαν Χατζιμηνάς. Η πρόταση του προέδρου της ΕΕΝΕ είχε ως αφετηρία το δημοσίευμα των FT για την παγκόσμια οικονομία και το τεράστιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των 2 τρισ. δολαρίων

Ευ. Βενιζέλος: Η Αθήνα είναι πόλη και χώρος αναστοχασμού πάνω στην πολιτική της ιστορία

«Οι τόποι είναι εγκατεστημένοι μέσα μας», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το απόγευμα στη παρέμβασή του στο συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη». «Οι διαδρομές των ιδεών είναι κάτι πολύ παράδοξο και μερικές φορές μας εκπλήσσουν κι εμάς τους ίδιους. Οι συνάψεις του μυαλού μας είναι πολύ μικρές σε σχέση με

Related Articles

Popular Categories