20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Πιερ Βουνς (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να πέσουν, χρειάζεται όμως προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά πρέπει να έχει υπόψη την πορεία των τιμών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Πιερ Βουνς, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

“Στο βασικό μας σενάριο, εάν η πρόβλεψή μας γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια”, είπε ο Πιερ Βουνς μιλώντας στο βελγικό VRT σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή. “Αλλά βλέπω έναν μικρό κίνδυνο να συμβεί πιο αργά εάν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει υψηλός”, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος μίλησε τρεις ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να αφήνει να εννοηθεί ότι μια άλλη τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πιο πιθανή τον Δεκέμβριο — παρά στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή “φαίνεται να είναι λίγο πολύ υπό έλεγχο”, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. “Αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – πληθωρισμός χωρίς αγαθά και ενέργεια – παραμένει πολύ υψηλός, περίπου στο 4%. Επομένως, δεν είναι τόσο εύκολο και εάν η ανάκαμψη πλησιάζει – και ελπίζουμε ότι έτσι είναι – είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. 

Related posts

ΗΠΑ: Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών “δεν αποκλείει” η Κίνα να επηρεάσει μέσω TikTok τις προεδρικές εκλογές

banks

Βρετανία: Στάσιμη σε τριμηνιαία βάση η οικονομία το γ’ τρίμηνο

banks

Ρωσία: Οι κάτοικοι του Μπέλγκοροντ κλήθηκαν να ασφαλίσουν τα παράθυρα τους για να προστατευθούν από ουκρανικά πλήγματα

banks

Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς

banks

ΗΠΑ: Αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης το α’ τρίμηνο

banks

Ιράν: Ο σκηνοθέτης Νταριούς Μερτζουί, φυσιογνωμία του ιρανικού κινηματογράφου, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου

banks