25.6 C
Athens
October 1, 2024
Image default
MARKETS

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, αναμένοντας τον πληθωρισμό

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, αναμένοντας τον πληθωρισμό

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (1/10), με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται εντός της ημέρας.

Οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν άνοδο 0,9%, ενώ αυτές που σχετίζονται με οικιακά είδη υποχωρούν 0,97%.

Η… διστακτική εκκίνηση του Οκτωβρίου έρχεται μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών μετοχών με πτώση τη Δευτέρα, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος.

Η εστίαση των επενδυτών την Τρίτη θα επικεντρωθεί στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο. Τα προκαταρκτικά εναρμονισμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο. Η μέτρηση είχε προβλεφθεί να φτάσει στο 1,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν τις πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την περασμένη εβδομάδα, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται επίσης και τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα «δεν βρίσκεται σε καμία προκαθορισμένη πορεία» όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την πολιτική επιτοκίων. Είπε ότι περιμένει δύο ακόμη περικοπές φέτος, κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας η καθεμία, εάν η οικονομία λειτουργήσει όπως αναμένεται.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,07% στις 523,28 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,24% στις 19.388,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,35% στις 7.610,13 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,27% στις 8.259,60 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,04% στις 34.112 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,20% στις 11.863,75 μονάδες. Ο  πορτογαλικός PSI 20 διολισθαίνει 0,33% στις 6.770,88 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Wall Street: Τέταρτη μέρα ρεκόρ για S&P και Nasdaq

banks

Οπισθοχώρηση κάτω από τις 40.000 μονάδες για τον Nikkei

banks

Μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

banks

Ευρωαγορές: Προσεκτικές οι κινήσεις ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

banks

Wall Street: Νέο ρεκόρ ο Nasdaq-Η καλύτερη εβδομάδα εντός του 2024

banks

Τρίτη μέρα απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks