22.9 C
Athens
May 12, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Προσεκτικές οι κινήσεις ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Ευρωαγορές: Προσεκτικές οι κινήσεις ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Μικτά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη (5/3), καθώς οι επενδυτές προσδοκούν να ανακτήσουν «δυνάμεις» για την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ εντός της εβδομάδας, η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις που θα λάβει για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,27%, στις 496.08 μονάδες με τη συντριπτική πλειοψηφία των τομέων να ολοκληρώνει στο κόκκινο. Οι μετοχές των εξορύξεων υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν 1,8%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,3%, κλείνοντας στις 17,693 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,08% στις 7,646 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε επίσης πτώση 0,30% στις 7,932 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με κέρδη κατά 0,47% στις 10,117 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB «κέρδισε» επίσης 0,67% στις 33,175 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και ενισχύθηκε 0,19% κλέινοντας στις 6,187. μονάδες.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, ακόμη και αν ο πληθωρισμός δείχνει περισσότερα σημάδια χαλάρωσης.

Εξάλλου, σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς οι υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, αντισταθμίζοντας μια βαθύτερη συρρίκνωση στη μεταποίηση.

Όπως ανακοινώθηκε, τον προηγούμενο μήνα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB εκτινάχθηκε στο 49,2 από το 47,9 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,9 και αγγίζοντας το καλύτερο επίπεδό του από τον Ιούνιο. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 50, δηλαδή το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού οι εξελίξεις ήταν υψηλές καθώς ξεκίνησε η συνεδρίαση των «Δύο Συνεδριών» της Κίνας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις λεπτομέρειες των οικονομικών σχεδίων της, αφού η χώρα προέβλεψε έναν στόχο αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος «γύρω στο 5%» για το 2024.

Ταυτόχρονα, η χώρα πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 7,2% το 2024. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε «περίπου 3%».

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες

Related posts

Ράλι στις ασιατικές αγορές- Πήραν τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ

banks

Απώλειες στις ευρωαγορές, με «βαρίδι» τις ιταλικές τράπεζες

banks

Μηνιαία άνοδος 2% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά την ανάπαυλα της 4ης Ιουλίου

banks

Η…αγωνία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έριξε τις ασιατικές αγορές

banks

Ανοδικά και οι ευρωαγορές μετά το «ράλι» της Wall Street

banks