20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Σε «αναμονή» οι αγορές ενόψει της ομιλίας Πάουελ- Οι προσδοκίες

Σε «αναμονή» οι αγορές ενόψει της ομιλίας Πάουελ- Οι προσδοκίες

Μετά το πρόσφατο ράλι της Wall Street, που έκλεισε την καλύτερη εβδομάδα του 2024, η προσοχή στρέφεται και πάλι στη Fed και τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ. Η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο συμπόσιο του Jackson Hole, την Παρασκευή (23/8), ενδέχεται να φέρει ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας και λεπτομέρειες σχετικά με την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων.

Η πολυάσχολη, από πλευράς ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων, περασμένη εβδομάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη των αγορών, μετά το πρόσφατο sell-off. Αφού οι φόβοι για ύφεση εντάθηκαν μετά την ασθενέστερη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας βοήθησαν τους επενδυτές να «ηρεμήσουν», μετριάζοντας τις ανησυχίες.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να πέφτει, πλησιάζοντας περισσότερο τον στόχο της Fed για 2%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρούνται και οι απολύσεις, επίσης, δεν αυξάνονται.

Οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι η περιβόητη «ήπια προσγείωση», το σενάριο στο οποίο η αμερικανική οικονομία αποφεύγει μια απότομη οικονομική ύφεση, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το 2%, είναι, πλέον, σταθερά στον ορίζοντα.

«Το γεμάτο ημερολόγιο ανακοινώσεων αυτής της εβδομάδας παρέδωσε, κυρίως, καλά νέα. Ο πληθωρισμός ήταν γενικά «χλιαρός» και η (οικονομική) δραστηριότητα εξακολουθεί να φαίνεται υγιής», έγραψε ο επικεφαλής οικονομικών της Bank of America Securities, Μάικλ Γκάπεν, την Παρασκευή. «Η πρόσφατη ροή δεδομένων είναι συνεπής με την πρόβλεψή μας για ήπια προσγείωση».

Μια «ήσυχη» εβδομάδα, από την άποψη των ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων, δεν προσφέρει αρκετούς λόγους για να αλλάξει αυτό το αφήγημα. Ωστόσο, η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Jackson Hole θα μπορούσε να αλλάξει τις προσδοκίες της αγοράς, όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

«Το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος Πάουελ θα ήταν να επαναλάβει το μήνυμά του από τον Ιούλιο», έγραψε ο Γκάπεν. «Μια εξέλιξη του μηνύματος της FOMC από τον Ιούλιο θα υποδείκνυε ότι η επιτροπή είναι «πολύ κοντά» ή «κοντά» στο σημείο της χαλάρωσης. Ένα πιο ήπιο μήνυμα θα μπορούσε να είναι μια δήλωση ότι η επιτροπή θέλει να αποφύγει μια «απροσδόκητη αδυναμία» στην αγορά εργασίας, αντί απλώς να απαντήσει σε αυτήν, αφού συμβεί».

Από το πρωί της Παρασκευής, οι αγορές «δίνουν» πιθανότητα 76% στο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου. Πριν από μία εβδομάδα, οι αγορές «έδιναν» πιθανότητα άνω του 50% σε μία βαθύτερη μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης.

Το κλίμα στις αγορές βελτιώνεται

Μετά από δύο έντονες εβδομάδες στις αγορές, ο S&P 500 έχει επιστρέψει κοντά στα υψηλά ρεκόρ του. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν «ξεκολλήσει» από τα πρόσφατα χαμηλά και οδηγούν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed είναι στον ορίζοντα και οι αναλυτές αισθάνονται, πλέον, «εντάξει» με τη συνολική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Συνολικά, ως τα μέσα του Αυγούστου, η αγορά φαίνεται να έχει επιστρέψει ακριβώς εκεί όπου ξεκίνησε τον μήνα, αν και μετά το χειρότερο sell-off του έτους, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. «Με την υποχώρηση της αγοράς, ειδικά την επιθετική υποχώρηση, όσον αφορά την ανάπτυξη της αγοράς, το κλίμα φαίνεται πολύ πιο ισορροπημένο τώρα απ’ ό,τι στην αρχή του μήνα», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Ντρου Πετίτ, διευθυντής στρατηγικής αγορών της Citi.

Η ομάδα του Pettit χρησιμοποιεί τον δείκτη Levkovich, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις ανοικτές θέσεις των επενδυτών και τη μόχλευση, μεταξύ άλλων παραγόντων, για να καθορίσει το κλίμα της αγοράς. Η τρέχουσα μέτρηση είναι στο 0,31, κάτω από το 0,38, που σηματοδοτεί ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε ευφορία ή σε μια υπερβολική κορύφωση. Οι προηγούμενες περίοδοι κατά τις οποίες η αγορά επεκτάθηκε σε ευφορία, στις περισσότερες περιπτώσεις, έφεραν μειώσεις.

Έτσι, η ομάδα της Citi κρίνει ότι οι μετοχές έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, φέτος. Η Citi προβλέπει ότι ο S&P θα κλείσει το έτος στις 5.800 μονάδες και δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενοι τομείς της αγοράς, όπως η τεχνολογία, είναι εκείνοι που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την πρόσφατη υποχώρηση, οι μετοχές ανάπτυξης «γίνονται, σταδιακά, ελκυστικές», σύμφωνα με τον Πετιτ.

#Wall_Street #Αγορές #FED #Πάουελ #πληθωρισμός #επιτόκια #Μείωση_επιτοκίων

Related posts

Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

banks

Ασιατικές αγορές: Στασιμότητα ενόψει Fed- «Άλμα» στη Ν.Κορέα λόγω AI

banks

Νέα κέρδη στις Ευρωαγορές- Ρεκόρ για τον Stoxx 600

banks

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

banks

Η Nvidia έφερε νέα ρεκόρ στη Wall Street

banks

Ανάκαμψη στις ευρωαγορές μετά τα νέα για τα επιτόκια Fed-ΕΚΤ

banks