Η Κίνα στηρίζει τη Λευκορωσία στη διαφύλαξη της εθνικής της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, δήλωσε τη Δευτέρα στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη του Λουκασένκο στην Κίνα πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Πούτιν επιχειρεί να πείσει τον Λουκασένκο να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή του προς τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα και η Λευκορωσία “πρέπει να διατηρούν στρατηγική επικοινωνία, να προωθούν τη συνεχή αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε υψηλό επίπεδο και να εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για τους λαούς των δύο χωρών”, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, βοήθεια για την ανάπτυξη και την οικοδόμηση της Λευκορωσίας.
Οι σχέσεις Κίνας-Λευκορωσίας βρίσκονται στο “ιστορικό τους απόγειο”, ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα το προεδρικό κανάλι της Λευκορωσίας στο Telegram, Pul Pervogo.
“Αυτό ακριβώς συζητήσαμε μαζί σας και στο παρελθόν”, απάντησε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με την ανάρτηση στο Telegram. “Και ίσως, σε κάποιο βαθμό, αυτό ήταν που ονειρευόμασταν πριν από την έναρξη αυτής της παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ της Λευκορωσίας και της… Κίνας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


